Rood als bloed (Lumikki Andersson #1) – Salla Simukka

Geplaatst op 10 juli 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Rood als bloed (Lumikki Andersson #1) – Salla SimukkaRood als bloed Serie: Sneeuwwitje trilogie #1
Andere boeken in deze serie: Wit als sneeuw
| april 2014
Aantal pagina's: 204
ISBN: 9789044821277
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Het eerste deel van 'de sneeuwwitje-trilogie'.

Ontmoet Lumikki Andersson, een zeventienjarige studente die toevallig een witwasoperatie op haar middelbare school ontdekt. Vanaf dat moment volgt de ene onverwachte gebeurtenis op de andere, totdat ze vier dagen later terechtkomt op een gigantisch feest in een mysterieus herenhuis. En dat alles tijdens de koudste winter in decennia, terwijl niets zo rood kleurt op witte sneeuw als bloed.

Koop Rood als bloed!

Al sinds dit boek verscheen heb ik er altijd met een half oog op geaasd. Want boeken gebaseerd op sprookjes? Yes please! Ik heb dan ook dansend het pand van Clavis verlaten toen bleek dat ik Rood als bloed voor hen mocht lezen. Kom maar op Sneeuwwitje, besloot ik, ik ben er klaar voor! Terwijl het kermis gedreun door het huis klonk, kroop ik lekker in een hoekje op de bank en opende ik dit prachtig vormgegeven boek. Ik wil niet weten hoe vaak ik met mijn vinger over de prachtige rode zijkant ging tijdens het lezen.

Laat ik voorop stellen dat de inhoud van het boek niet precies was wat ik er van verwacht had, maar dat ik hem wel bere goed vond. Bij de hervertelling van sprookjes denk ik al snel aan fantasierijke verhalen vol bijzondere elementen. Dit was een bloedstollend verhaal over een meisje dat er alles aan doet om niet op te vallen, maar stiekem volgens mij echt een doorgewinterde superheldin is.

Soms vond ik het vrij lastig om me bepaalde elementen voor te stellen. In Scandinavië zit het leven van een tiener toch even wat anders in elkaar. Het feit dat Lumikki op zichzelf woonde vond ik eerst vreemd, maar toen herinnerde ik me het boek De Cirkel, waar ook een meisje op zichzelf woont. In die landen is er natuurlijk heel veel ruimte en het kan me voorstellen dat een leerling van 17 die perse op een bepaalde school wil zitten, op kamers gaat om toch die ene opleiding te krijgen. Toch komt het soms een beetje over alsof het allemaal zo makkelijk is om voor jezelf te zorgen. Met dat soort situaties vind ik het altijd zo vreemd hoe makkelijk er om wordt gegaan met geld.. Of ligt dat gewoon aan mijn eigen achtergrond? Ach wel, het is niet zo’n groot element uit het verhaal en het ontbreken van ouders maakt de bewegingsvrijheid van Lumikki ook wat groter.

Het verhaal verliep vlot en er zat gelukkig weinig poespas in de plot. Je wordt als het ware meteen meegezogen in het verhaal. Lumikki belandt in de ‘problemen’ en jij als lezer gaat lekker met haar mee. Af en toe vond ik het misschien net de snel gaan.. Of dat Lumikki wel erg veel moed had voor een meisje dat niet op wil vallen. Maar het leuke daarin vind ik wel dat het niet storend was en dat ik juist meteen ging voorstellen hoe dat misschien zou komen. Hierdoor kreeg Lumikki alsnog een soort van sprookjesstatus in mijn hoofd en dat vind ik heel tof.

Wat ik heel goed vond was hoe er heel subtiele stukken uit het oorspronkelijke sprookje terugkwamen in Rood als bloed. De look die Lumikki aannam tijdens het feest, de vrieskist en natuurlijk alle mysterie om haar persoon heen. Ik ben dan ook ontzettend benieuwd geworden naar de rest van de boeken. Ik kende de spanning uit het Noorden wel al een beetje, maar dat het zo goed kon zijn, dat had ik nog niet ervaren.

Het jij zin in een verhaal dat draait om mysterie en spanning? Dan raad ik je Rood als bloed van harte aan. Ik ben hooked!

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

6 responses to “Rood als bloed (Lumikki Andersson #1) – Salla Simukka

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.