Wit als sneeuw (Sneeuwwitje trilogie #2) – Salla Simukka

Geplaatst op 14 september 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Wit als sneeuw (Sneeuwwitje trilogie #2) – Salla SimukkaWit als sneeuw Serie: Sneeuwwitje trilogie #2
Andere boeken in deze serie: Rood als bloed
| juni 2014
Aantal pagina's: 188
ISBN: 9789044821444
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Lumikki Andersson reist in de zomer naar het bloedhete Praag. Aan de tijd voor zichzelf, waarnaar ze zo verlangd heeft, komt al gauw een eind als Lumikki wordt benaderd door een jonge vrouw, Zelenka. Ze beweert dat ze Lumikki's zus is en maakt een oprechte indruk. Maar toch lijkt ze iets te verbergen...

Terwijl ze haar familiegeheim ontrafelt, krijgt Lumikki te maken met een eigenaardige religieuze sekte, die gaandeweg gevaarlijker blijkt dan ze ooit had kunnen vermoeden. Zelenka's leven loopt gevaar, maar dat van Lumikki ook. De genadeloze hitte houdt de stad in haar greep en Lumikki moet zich keer op keer afvragen wie ze kan vertrouwen, want niemands bedoelingen lijken zo zuiver en wit als sneeuw.

Koop ‘Wit als sneeuw’ hier

Op Manuscripta was Clavis zo lief me Wit als sneeuw, het tweede boek van deze trilogie mee te geven. Na Rood als bloed, kon ik nu dan eindelijk Wit als sneeuw lezen! Door Rood als bloed was ik helemaal omver geblazen door de verrassende invulling. Ik had een sprookje verwacht, maar kreeg een knetter spannende YA thriller met een enorme berg mysterie. Yes please! Ik nam het tweede deel dan ook heel erg graag mee naar mijn werk, zodat ik in de rustmomenten af en toe een bladzijde kon lezen. Maar voor ik het wist.. Was het boek uit! Wat heerlijk spannend!

De gebeurtenissen die Lumikki meemaakt zijn misschien niet allemaal even voor de hand liggend of realistisch, maar dat hoort juist bij dit verhaal. Lumikki is namelijk gewoon de prinses – de heldin – van dit verhaal… Die gewoon in bizar spannende situaties terecht komt, maar toch blijft zij als persoon zichzelf. Opvallend, anders en toch likeable. Ze is gewoon ontzettend stoer en pittig.

In dit deel is Lumikki afgereisd naar Praag, om het verleden te vergeten. Tijdens het verhaal krijg je een aantal flashbacks naar Lumikki’s verleden, wat haar als personage nog meer diepgang geeft. Ik ben heel benieuwd of deel 3 uiteindelijk alle antwoorden gaat geven! In Praag (wat ik zeker nog eens wil bezoeken!) ontmoet ze een jonge vrouw, Lenka, die zich voorstelt als haar zus. Moet Lumikki dat geloven? Haar vader doet er in ieder geval heel vreemd over! Lumikki gaat op onderzoek uit en komt achter schokkende geheimen.

Net als in Rood als bloed zit er veel vaart in het verhaal. Salla’s beeldende schrijfstijl maakt het bijna als een film of een spannende aflevering op tv. Ondanks dat Lumikki hele bizarre dingen meemaakt, is het niet zo moeilijk om je met haar te identificeren, omdat ze haar gevoelens duidelijk uitspreekt. Haar zelfstandigheid, eigenzinnigheid en moed is denk ik wel iets wat iedereen kan waarderen.

Omdat het verhaal zich snel ontluikt verveel je je als lezer geen moment. De hoofdstukken zijn niet erg lang, waardoor je de indruk krijgt dat het nog sneller gaat. Soms vond ik het te snel gaan.. Dan wilde ik liever wat rust om alles even te verwerken. De dynamiek van het verhaal is soms zo aanwezig dat er dingen uiteen beginnen te vallen, en dat is zonde.

Wat wel goed is, is het feit dat deze verhalen op een of andere manier toch los te lezen zijn. Het is geen reguliere trilogie met een grote opbouwende gebeurtenis. Ik vergelijk het graag met een soort tv-serie dat bestaat uit verschillende los te kijken afleveringen, maar die toch een chronologische rode draad door het geheel hebben lopen.

Dit boek moet het vooral hebben van z’n spanning en de mysterieuze details die vragen oproepen waar je gewoon antwoord op moet hebben. De subtiele hints naar de titel vind ik erg sterk en toverde een glimlach op mijn gezicht. Dat soort elementen vind ik altijd een plus in een verhaal.

Ondanks dat ik nu voorhad wat ik kon verwachten, was Wit als sneeuw weer een ontzettend spannend verhaal waar ik ontzettend van genoten heb. Voor ik het wist was het boek uit, wat aan de ene kant jammer is, maar aan de andere kant illustreert dat erg mooi hoe dit boek je in z’n greep houdt. Wil je spanning en sensatie? Dan moet je dit boek echt lezen!

Andere boeken in deze serie: Rood als bloed

four-stars

Tags: , , , , , , , , , ,

Divider

4 responses to “Wit als sneeuw (Sneeuwwitje trilogie #2) – Salla Simukka

  1. Oeh, deze heb ik eergisteren nog uitgelezen 🙂 Ik vond hem wel weer heel anders dan deel 1 eigenlijk, maar wel net zo spannend! Soms ging het inderdaad allemaal wel erg snel, dan legde ik het boek gewoon even weg om erover na te denken wat er allemaal gebeurd was, haha :p

    • Ik vond hem ook heel anders ja, maar dat vind ik juist wel de charme van het boek.. Dat niet alles zo uitgemolken wordt of tot in de eeuwigheid herhaald. Maar snel is hij zeker…damn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.