Zilveren zicht (De Anderen #3) – Anne Bishop

Geplaatst op 12 april 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Zilveren zicht (De Anderen #3) – Anne BishopZilveren zicht door Anne Bishop
Ook door deze auteur: Rode letters
Serie: De Anderen #3
Andere boeken in deze serie: Rode letters
Uitgever: De Fontein | Maart 2016
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 483
ISBN: 9789026139871
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

'Zilveren zicht' van Anne Bishop is het derde deel in de serie De Anderen. 'Zilveren zicht' is een Urban Fantasy titel, een genre voor de liefhebbers van Buffy, Charmed en Twilight.

Meg heeft zo veel doorstaan in de paar maanden dat ze nu in het Stadspark woont dat het haar soms duizelt – letterlijk. Haar vrienden, zowel mens als Ander, zijn geschokt als ze ontdekken hoe zwaar deze maanden voor Meg eigenlijk zijn geweest. Zelfs Simon, leider van het Stadspark en Megs vriend, heeft geen pasklare oplossing voor dit probleem, maar hij is vastbesloten die te vinden. Ondertussen worden Monty en zijn collega’s bij de politie geconfronteerd met de gevolgen van het voortdurende stoken door de aanhangers van Mensen Altijd Eerst. Het geweld laait op, tussen mensen en Anderen, maar ook tussen mensen onderling, zoals Monty ontdekt…

De toekomst van de mensheid hangt aan een zijden draadje, en alle ogen, van mensen en Anderen, zijn gericht op Monty, Simon en Meg – altijd Meg…

Als groot fan van het urban fantasy genre werd ik erg blij toen dit boek bij mij bezorgd werd. Eindelijk was daar het derde deel van de Anderen serie van Anne Bishop. Aangezien ik dit een van de leukste series van het Urban fonds vind, zal het niet als een verrassing komen dat ik niet langer kon wachten en meteen in Zilveren zicht begon.

zilver3

Heel veel personages
Een van de lastige dingen uit de serie is de grote hoeveelheid personages. Je hebt allerlei verschillende types Anderen en daarnaast ook nog mensen die samen of tegen de Anderen werken. Als het al een tijdje geleden is dat je voorgaande delen hebt gelezen, kan dat voor verwarring zorgen. Ondanks dat ik eventjes alles terug moest halen voor mezelf, zat ik al heel snel weer volledig in de wereld van Meg en Simon. En wat heb ik er van genoten!

Een groot voordeel is dat er niet heel veel sprake is van veel nieuwe personages. Waar de overgang tussen Rode letters en Zwarte veren daar vrij groot in was, heb je in Zilveren zicht voornamelijk te maken met personages waar je al kennis mee gemaakt hebt. Daarnaast focust het verhaal zich niet alleen op Meg en Simon, maar krijgen ook allerlei andere personages een stem. Maar eerlijk is eerlijk, Meg en Simon hebben toch wel een beetje mijn hart gestolen.

Van A naar B via X Y Z
Urban fantasy boeken als Zilveren zicht zijn geen Young Adult boeken waar – meestal – meteen van A naar B wordt geracet. Soms heeft een Young Adult nog wel eens een uitstapje, maar veelal is er duidelijk een doel aanwezig. In deze boeken – nog steeds goed te lezen voor jong publiek – zijn er veel meer uitstapjes. Verwacht dus ook niet vanaf de eerste pagina bloedstollende en doelgerichte spanning, al moet ik zeggen dat er genoeg spannende stukken in staan om het doorlezen aantrekkelijk te maken. Er is geen sprake van een probleem in hoofdstuk 1 en een weg gefocust op de oplossing van dat probleem. Nee, je komt steeds nieuwe problemen tegen, wat erg goed past bij de situatie van de Anderen in het Stadspark. Steeds weer wilde ik meer en meer, terwijl pas tegen het einde toegewerkt wordt naar de kern van het hoofdprobleem, of nee, dat er meerdere puzzelstukjes bij bepaalde problemen op hun plek vallen. Toch zit er – ondanks alle uitstapjes – wel een rode lijn in het verhaal wat betreft de ontwikkeling van Meg als personage. Je komt veel meer te weten over haar gaven (en dat van de rest van haar soort), maar ook de personages groeien in hun relatie met de hoofdpersoon.

Mens vs Anderen
Een belangrijk onderdeel van het verhaal is de frictie tussen mens en Anderen. In dit boek wordt eindelijk zichtbaar dat er mensen tegen het bestaan van de Anderen zijn en dat ze het ook aandurven om de strijd aan te gaan. Hoewel de Anderen mensen nooit als een bedreiging leek te zien (zij hadden alle touwtjes in handen), is het duidelijk voelbaar dat er spanningen in de wereld zijn ontstaan. Dit vind ik heel prettig, omdat dit een stukje realiteit in het boek terugbrengt. Angst voor het vreemde, angst voor het onbekende.. Dat zijn heel menselijke emoties en Anne Bishop is er goed in geslaagd deze angst en woede in het verhaal te integreren. Ook het feit dat er mensen zijn die de Anderen wel steunen (Meg’s mensenroedel) vind ik erg fijn. Het is geen zwart/wit verhaal geworden.

Zilveren zicht heeft ondanks de spanning een heel prettig en rustig tempo. Je wilt echt de tijd nemen om het verhaal in je op te nemen, wat mede komt door alle verschillende personages en gebeurtenissen in het boek. Anne Bishop heeft werkelijk een complete samenleving opgezet. Sommige personages hadden in dit boek een grote rol, anderen een kleine en dat is prima. Het past bij de serie en geeft mij een extra drive om verder te willen lezen. Want laten we eerlijk zijn; ik wil gewoon meer. Veel meer. Ik vind de Anderen echt een super toffe serie. Ik hou van Meg en Simon en hun ontwikkelende relatie. Ik hou van de actie. Ik hou van de verschillende Anderen. En bovenal hou ik ervan dat romantiek een ondergeschikte rol speelt.

Ik kan alleen maar concluderen dat Zilveren Zicht een erg prettig derde deel is van de Anderen serie. Het bevat spanning, actie en je leert de personages nóg beter kennen. Je moet er wel tegen kunnen dat er veel personages zijn, maar als je ze eenmaal in je hart gesloten, laat je ze nooit meer los. Ik kijk nu al enorm uit naar het vierde deel. Urban fantasy, wat ben je toch een heerlijk genre.

zilver2

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

6 responses to “Zilveren zicht (De Anderen #3) – Anne Bishop

  1. Ik heb voor mezelf besloten dat ik niet verder ga in deze reeks, maar ik heb je recensie wel met plezier gelezen omdat jouw leesplezier er vanaf spat ^^

  2. Wat een toffe reeks lijkt ons als Buffy fans dit! Een hoop personages, daar hebben wij helemaal geen moeite mee. 🙂 Misschien toch maar eens overwegen om aan deze serie te beginnen.

  3. Zo blij dat jij ook nog steeds fan bent. Ik was echt boos op mezelf dat ik het boek zo snel had uitgelezen want nu is dat lange wachten op een vervolg opnieuw gestart.

  4. ingrid vanboterdael

    Een mooie reeks, ik ben echt fan van urban fantasy boeken . Ik heb dit genre van boeken pas een jaar geleden ontdekt, maar je mag gerust stellen dat ik vol ongeduld uitkijk naar volgende boeken van Anne Bishop en andere urban fantasy schrijvers en dit niettegenstaande ik al 52 ben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.