De Zienersteen (Arthur #1) – Kevin Crossley-Holland

Geplaatst op 1 juni 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

De Zienersteen (Arthur #1) – Kevin Crossley-HollandDe Zienersteen door Kevin Crossley-Holland
Ook door deze auteur: Noorde mythen - Over Odin, Thor en Loki
Serie: Arthur #1
Uitgever: Lemniscaat | 2001
Genres: Jeugd, Historische fictie
Aantal pagina's: 328
ISBN: 9789056373702
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

De dertienjarige Arthur krijgt van zijn oude vriend Merlijn een steen cadeau. En het blijkt een heel bijzondere te zijn; in de steen kijkt hij terug naar een leven dat vele honderden jaren eerder geleefd werd. Langzamerhand komt Arthur erachter dat het leven van de jongen in de steen grote overeenkomsten vertoont met het zijne.

Als jonge tiener kwam ik veel in de bibliotheek. Het was een kleintje, die bieb van ons, en ik was ook nog eens een behoorlijk kieskeurige lezer. Fantasy en historische fictie, dat waren de thema’s die ik graag verslond. Harry Potter, Artemis Fowl, Darren Shan en de boeken van Simone v/d Vlught; ik las ze nog net niet kapot. De trilogie van Arthur, waar de Zienersteen het eerste deel van is, was ook zo’n serie die ik heb verslonden. Een middeleeuwse setting met een vleugje magie; ik kon mijn geluk niet op. Onlangs scoorde ik het eerste deel van de trilogie in een kringloopwinkel en ik keek er ontzettend naar uit om het boek te herlezen.

Arthur is de tweede zoon van de heer van Caldicot en hij heeft maar een droom; schildknaap worden om uiteindelijk ridder te kunnen worden. Maar zijn ouders lijken andere plannen voor hem te hebben. Als Arthur van Merlijn een bijzondere steen krijgt, sluit hij zich steeds vaker op in zijn schrijfkamer om te kijken wat hij in de steen ziet.
De Zienersteen is een bijzondere combinatie tussen historische fictie en de Arthurlegende. Arthur ziet deze namelijk in de steen. Als groot liefhebber van dit soort legenden was het een waar genot om het boek opnieuw te lezen. Nu niet met kinderlijke onschuldigheid, maar met voorkennis en een nog grotere voorliefde voor de middeleeuwen. En ik kan je verklappen; het was net zo leuk!
De hoofdstukken zijn kort en geschreven alsof ze van Arthur’s pen komen. Soms lijkt hij een beetje te springen in zijn verhaal, maar het geheel is compleet en past goed bij de sfeer van de middeleeuwen. Ook Arthur’s persoonlijke overpeinzingen komen goed naar voren, natuurlijk gegoten in de setting van de 12e eeuw.
Arthur leert over de koning Arthur en op deze manier helpt het hem te groeien als mens. Hij krijgt inzichten en voelt steun in de momenten dat hij zich juist enorm alleen voelt.
Via de pen van Arthur kom je veel te weten over het leven in de middeleeuwen; dat er verschillende lagen in de samenleving bestaan, veel kinderen hun eerste jaar niet overleefde en dat je niet zomaar schildknaap wordt. En dit zijn slechts enkele voorbeelden.
De zienersteen ervaar ik als een soort nostalgische schat uit mijn jeugd. Uit het oog verloren, maar nooit vergeten. Het was oprecht heel erg tof om dit jeugdboek opnieuw te kunnen lezen en ik vind het ergens heel jammer dat er relatief weinig van dit soort boeken op de markt verschijnen.
Wat ik vooral knap vind is dat verschillende plotlijnen – die gedurende het boek mijlenver uit elkaar lijken te liggen – op een of andere manier toch goed in elkaar gevlochten worden. Het boek is overtuigend zonder dat het teveel op toeval rust.

De zienersteen was als thuiskomen; dit was precies waardoor ik vroeger verliefd werd op het lezen.

Al met al ervaar ik de Zienersteen als een van de belangrijkste boeken uit mijn jeugd. Zelfs met meer kennis over de middeleeuwen is het nog steeds een aangenaam boek om te lezen en komen de details in het verhaal nog beter over. Een aanrader voor zowel jeugdige lezers als young adults met een voorliefde voor geschiedenis.
 
five-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “De Zienersteen (Arthur #1) – Kevin Crossley-Holland

  1. Andrea

    Leuke recensie! Ik heb dit boek ook lang geleden gelezen. Ik kan me niet eens herinneren of ik de hele trilogie heb uitgelezen. Ik was ook gek op boeken over magie en de middeleeuwen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.