Noorse mythen – over odin, thor en loki – Kevin Crossley-Holland

Geplaatst op 25 augustus 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Noorse mythen – over odin, thor en loki – Kevin Crossley-HollandNoorde mythen - Over Odin, Thor en Loki door Kevin Crossley-Holland
Illustrator: Jeffrey Alan Love
Ook door deze auteur: De Zienersteen
Uitgever: Lemniscaat | Juli 2018
Genres: Mythologie
Aantal pagina's: 230
ISBN: 9789047710110
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

De goden van de Vikingen komen tot leven in deze meeslepende, magische mythen. Lees over Odin met zijn ene oog, Thor en zijn machtige hamer en Loki de roodharige, listige bedrieger.

Margaretha van Andel weet de taal van Kevin Crossley-Holland, waar de listen doorheen sijpelen, de goden in bulderen en het bloed vanaf druipt, weergaloos in het Nederlands te vangen. En de duistere illustraties vol spanning en schaduwen van Jeffrey Alan Love slepen je mee in de vreemde wereld van oude magie, reuzen, dwergen en monsters.

Huiver en geniet!
Kevin Crossley-Holland is een vermaard Brits vertaler, dichter en kinderboekenauteur. Eerder verscheen bij Lemniscaat zijn Arthur-trilogie.
Jeffrey Alan Love is een veelbekroond illustrator en schrijver. Hij werd onder andere genomineerd voor de World Fantasy Award, en won een gouden medaille van de Society of Illustrators

Het moge geen verrassing meer zijn dat ik grote interesse heb in mythologie, vooral de Noorse mythologie. Ik was dan ook als een kind zo blij toen ik van uitgeverij Lemniscaat het boek Noorse mythen – over Odin, Thor en Loki mocht ontvangen. Kevin Crossley-Holland schreef vroeger namelijk een van mijn favoriete boeken (Arthur) en ik wist zeker dat hij de Noorse mythen perfect opnieuw zou kunnen vertellen.

Odin, Thor, Loki.. Allemaal namen die dankzij onder andere de Marvel films super bekend zijn geworden. Maar hoe zit dat nou met die Noorse Goden? Welke rol speelden ze? Wat hebben ze gedaan? Leer in dit boek hoe Thor zijn hamer kreeg en waarom iedereen altijd zo boos is op de duivelse Loki.

Ik was natuurlijk al bekend met de verhalen. Ik heb de Edda gelezen, verslond Neil Gaiman’s Noorse Goden en was geobsedeerd door The Gospel of Loki van Joanne Harris, heb een tal van mythologische boeken gelezen en tja.. ik hou er van. Ondanks dat ik de verhalen dus al kende, was ik erg benieuwd naar deze uitgave, die vooral bedoeld is voor kinderen. Toch was het boek nooit kinderachtig, maar was het juist toegankelijk en goed te volgen. Mythologische verhalen hebben namelijk – door de vele interpretaties – nog wel eens de neiging om warrig te worden. Crossley-Holland heeft dit weten te voorkomen en heeft van Noorse mythen een goed te volgen en vermakelijk voorleesboek weten neer te zetten. Want ik weet zeker dat als ik ooit kinderen mag krijgen, ik ze dit boek zo vaak voor ga lezen. Het lukt een auteur niet altijd om dit soort verhalen echt narratief (vertellend) over te brengen, maar deze auteur is er in geslaagd! Ook de vertaling is dik in orde.

Ik vond de verhalen goed herteld; niet elk verhaal boeit iedereen natuurlijk evenveel, maar omdat Crossley-Holland erg toegankelijk schrijft, blijft het leuk. Daarnaast zorgen de prachtige illustraties naar de hand van Jeffrey Alan Love er voor dat je meteen weet over wie het gaat en wat er gebeurd. Ik was er onmiddellijk verliefd op. Zo mooi!

Dit boek is een heldere introductie op de Noorse mythologie. Als je er al aardig wat vanaf weet, dan is het boek minder leerzaam, maar nog steeds ontzettend leuk. Wil je meer details, dan raad ik je Neil Gaiman’s werk aan. Wil je het gemakkelijker uitgelegd hebben of heb je te maken met wat jongere lezers (of ben je een sucker voor mooie plaatjes), dan wil je Noorse Mythen. Het verhaal is ontzettend goed te volgen en Crossley-Holland heeft de verhalen in een heel goede tijdlijn weten te plaatsen. De Noorse mythologie bestaat namelijk uit losse verhalen waarvan men niet precies weet wat wanneer plaatsvond, maar ik moet zeggen dat ik de verhalen bijzonder logisch geplaatst vond.

Maak met Noorse mythen op een heldere en duidelijke manier kennis met de verhalen uit het Noorden. De illustraties zijn prachtig en dit boek leent zich er perfect voor om voorgelezen te worden!

De prachtige illustraties van Jeffrey Alan Love en de heldere pen van Kevin Crossley-Holland maakte Noorse mythen voor mij een genot om te lezen. Ik genoot van de verhalen, die ontzettend toegankelijk en met heldere taal zijn opgeschreven. De illustraties hebben een unieke stijl die zonder al te veel poespas ontzettend veel weet te vertellen. Dit boek zal ik nog vaak willen lezen!

five-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “Noorse mythen – over odin, thor en loki – Kevin Crossley-Holland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.