YA schrijfworkshop door Suzanne Wouda bij Van Piere

Geplaatst op 7 juni 2018 door Emmy in Evenement / 1 Comment

Boekhandel van Piere bestaat deze maand 170 jaar. HONDERDZEVENTIG jaar. En om dat te vieren hebben ze rond de week van 1 juni een hele feestweek opgezet, waarbij het verleden, het heden en de toekomst centraal stonden. In het kader van de toekomst – de schrijvers van de toekomst – werd er speciaal voor de Young Adult lezers een schrijfworkshop gegeven door Suzanne Wouda. Er waren een aantal leesbeesten, een aantal jonge schrijvers en een paar losse aanmeldingen en ik had er enorm veel zin in.

Om me een beetje in te lezen heb ik van te voren twee boeken van Suzanne Wouda gelezen. Ik vond ze erg fijn, omdat ik een groot fan ben van historische jeugdboeken. Daarnaast wist ik dat Jan – een van de eigenaren – mij ook een aantal vragen zou gaan stellen.

Het was meteen gezellig. Net zo leuk als tijdens een leesclub, eigenlijk. De vrijdagavond leent zich perfect voor young adult events, omdat het altijd een gezellige drukte oplevert in de boekhandel. Nadat ik eerst even een boek kocht (thanks Annabel, voor het overhalen), was het rond zeven uur tijd om te beginnen.

Suzanne Wouda had een erg sterke workshop opgezet. Of je nu al jaren schrijft of net begint, je werd – naar mijn beleving – ontzettend uitgedaagd. Zo leerden we onze personages via bepaalde technieken beter kennen en leerden we wat over de opbouw van een verhaal. Denk hierbij aan beginzinnen of juist schrijfstijlen. Ik vond het heerlijk!

Ondanks dat ik bezig ben met Supernerd, besloot ik tijdens de workshop juist te werken aan andere personages. Annabel en ik zijn namelijk ook bezig met De avonturen van Elfine en Síf (zo heet het niet echt, maar hoe moet ik het dan noemen), gebaseerd op onze D&D personages. Het was heel tof om op een andere manier onze personages te leren kennen. We konden een aantal opdrachten zo ook mooi op elkaar aan laten sluiten.

Suzanne vertelde echt heel erg leuk en wist een goede vertaling te slaan naar de doelgroep. Ik kwam boordevol schrijfzin thuis en ben nu alleen maar meer gemotiveerd om meer te gaan schrijven. Supernerd kent ondertussen 37.000 woorden en ik hoop dit verhaal na de zomer af te hebben.

De tijd vloog voorbij en aan het eind won ik ook nog eens een van Suzanne Wouda’s boeken. Hoe tof is dat!? Het was echt een hele fijne avond waarbij we vooral veel kennis in de praktijk hebben gebracht en veel hebben geoefend. Er was geen goed of fout en het was nooit belerend, alleen maar motiverend en stimulerend, precies zoals ik het graag heb! Hierdoor was er geen moment waarop ik me op wat voor een manier dan ook schaamde voor mijn schrijfsels. Tevens gaf Suzanne ook nog een paar tips voor nuttige boeken of inspiratiemiddelen.

Van Piere, bedankt voor het organiseren van deze toffe avond en Suzanne Wouda, thanks voor de begeleiding.

Tags: , , ,

Divider

One response to “YA schrijfworkshop door Suzanne Wouda bij Van Piere

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.