Wayward – Emilia Hart

Geplaatst op 13 november 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Wayward – Emilia HartWayward door Emilia Hart
Uitgever: The Borough Press | Februari 2023
Genres: Fantasy, Historische fictie
Aantal pagina's: 374
ISBN: 9780008499082
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

KATE, 2019
Kate flees London – abandoning everything – for Cumbria and Weyward Cottage, inherited from her great-aunt. There, a secret lurks in the bones of the house, hidden ever since the witch-hunts of the 17th century.

VIOLET, 1942
Violet is more interested in collecting insects and climbing trees than in becoming a proper young lady. Until a chain of shocking events changes her life forever.

ALTHA, 1619
Altha is on trial for witchcraft, accused of killing a local man. Known for her uncanny connection with nature and animals, she is a threat that must be eliminated.

But Weyward women belong to the wild. And they cannot be tamed…

Weaving together the stories of three women across five centuries, Weyward is an enthralling novel of female resilience and the transformative power of the natural world.

Wayward kwam onder mijn aandacht omdat hij keer op keer naar boven kwam bij lijstjes over heksen. Ik, als groot fan van dit soort verhalen, kreeg hem uiteindelijk voor mijn verjaardag.

Ik vond het uiteindelijk een heel erg mooi boek en ik heb erg genoten van de drie levens die afgewisseld werden verteld. Ik vond het erg knap hoe alles in elkaar stak en met elkaar verweven was, maar ook welke invloed de tijdsgeest had op de plotlijnen. Ook vond ik het heel tof dat er terugkerende thema’s langskwamen en dat het aan de personages was om de cyclus te verbreken.

Wayward is geen die-hard fantasy, al speelt hekserij wel een rol en is er iets bovennatuurlijks aan de gang. Toch ligt dat er niet heel dik bovenop, waardoor het boek ook erg mooi is voor lezers die mensen graag fantasy lezen. Van mij had er natuurlijk meer hekserij in mogen zitten, maar verhaaltechnisch paste het goed.

Het gaat uiteindelijk niet zozeer om magie en hekserij, maar over het losbreken van de macht die mannen op vrouwen hebben. Alle vrouwen in dit boek krijgen te maken met een vorm van mishandeling door een man en ze gaan daarbij opzoek om hun eigen verhaal te vertellen, los van de mannen die hen zo onder de duim proberen te houden. Dat vind ik een heel mooie boodschap, maar ergens had ik ook wel graag een man gezien die wél oké was. Ik heb er geen last van gehad, maar het viel me wel op.

Het is geen gezellig boek. Er gebeuren echt heftige dingen en daar moet je rekening mee houden tijdens het lezen. Verkrachting, misbruik, miskramen en mishandeling zijn zomaar wat onderwerpen die je in dit boek kan tegenkomen. Daar tegenover is het boek ook hoopvol en ontstaat er ruimte voor de personages om los te breken. Dit vond ik erg mooi en krachtig. En kracht is zeker iets wat de Wayward-vrouwen bezitten.

Een erg betoverend boek met een duistere sfeer waarin drie vrouwen verspreid over vijf eeuwen aan het woord komen. Ik heb het boek met bewondering gelezen.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.