Warcross (Warcross #1) – Marie Lu

Geplaatst op 3 november 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Warcross (Warcross #1) – Marie LuWarcross door Marie Lu
Ook door deze auteur: Legend
Serie: Warcross #1
Andere boeken in deze serie: Wildcard
Uitgever: Van Goor | Oktober 2017
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 296
ISBN: 9789000358892
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Warcross is een virtualrealitygame die de wereld beheerst.

Om wat bij te verdienen werkt hacker Emika Chen als premiejager voor het spel; ze spoort spelers op die illegaal wedden. Maar de concurrentie is groot, en het is niet makkelijk om je staande te houden in de wereld van de premiejagers.
Dan doet de maker van het spel, de jonge miljardair Hideo Tanaka, Emika een onweerstaanbaar aanbod. Hij heeft een spion nodig tijdens de internationale Warcrosskampioenschappen, om een beveiligingsprobleem bloot te leggen. Halsoverkop vertrekt Emika naar Tokyo en ze belandt in een wereld van roem en rijkdom, waar ze tot dan toe alleen maar van kon dromen. Maar al snel stuit ze op een complot, met grote gevolgen voor het hele Warcrossimperium.

Deze spannende scifi-thriller waarin werkelijkheid en virtual reality door elkaar lopen laat je niet meer los. Stap in de wereld van Warcross – een wereld die angstaanjagend dichtbij is.

In eerste instantie dacht ik dat ik niet zo erg op Warcross zat te wachten. De laatste tijd lijken er immers wel erg veel boeken te verschijnen waarbij jongeren en gamen centraal staan. Natuurlijk past dit erg goed bij de interesses van jongeren, maar soms dan denk je; goh, is de markt niet verzadigd? Toch was ik bij het lezen van het persbericht meteen enthousiast. Dit klonk een stuk stoerder dan ik verwacht had! Ik heb uiteindelijk een exemplaar mogen ontvangen van Best of YA. Dankjewel!

Emika heeft het zwaar; rondkomen in New York is namelijk niet goedkoop, vooral als je een strafblad hebt en eigenlijk niet meer mag doen wat je het beste kunt. Om toch rond te kunnen komen in deze door robots overgenomen banenmarkt, verdiend ze wat bij als premiejager. Haar taak? Valsspelers en fraudeurs van het fenomeen Warcross opsporen. De hele wereld is in de ban van het spel en als Emika dan ook midden in een belangrijk Warcross evenement verschijnt door haar hack, is ze het gesprek van de dag. Voor ze het weet wordt ze overgevlogen naar Japan om de grote bedenken van het spel bij te staan. Iemand is namelijk van plan het spel te saboteren.

Ik had al snel door dat ik dit een fantastisch boek zou gaan vinden. Warcross is namelijk ontzettend nerdy en Marie Lu heeft er flink wat van haar eigen passies in verwerkt. Zo leent Emika met haar kleurrijke verschijning perfect voor de illustraties op de flappen van de Nederlandse editie (man, ze kan goed tekenen) en zit het boek werkelijk vol toffe referenties. Referenties die je waarschijnlijk alleen zult herkennen als je er bekend mee bent. Zo zag ik een tal van Harry Potter-referenties en kwam ook Leeroy Jenkins langs. Wie van jullie kent die referentie?

Warcross leest echt heerlijk vlot weg, maar ik heb hem zelf zo langzaam mogelijk proberen te lezen. Ik vond het namelijk heerlijk om mezelf onder te dompelen in deze wereld. De afwisseling tussen Emika’s spannende leven en de wereld binnen in het spel waren fantastisch. Ik zou zelf maar al te graag mee willen doen met die wedstrijden. Lijkt me supervet!

Toch is het hele verhaal niet super vernieuwend. We kennen ondertussen al een aantal boeken over (virtual reality) games. Wat dan wel weer nieuw is, is dat er een vrouwelijke hoofdrol is en dat romantiek een grotere rol speelt. Het boek is daarin wel erg goed in balans en niet perse enkel voor meiden leuk. Wel – zo schrijft Marie Lu in haar dankwoord – is dit boek echt iets voor gamer girls. En daar kan ik haar niet anders dan gelijk in geven.

Marie Lu weet heel sterk af te wisselen tussen realiteit en game en dit zorgt voor een verrassend verslavend geheel. Ik heb er oprecht van genoten – meer dan ik had verwacht – en kijk nu al reikhalzend uit naar het vervolg.

Warcross is aantrekkelijk voor zowel jongens als meiden en heeft interessante en kleurrijke personages, die de ietswat grijze toekomstige wereld opfleuren. De game zorgt daar ook voor, eigenlijk). Het sterke hieraan vind ik dat een game als Warcross niet eens zo onrealistisch zou zijn.

Ik heb genoten van het verhaal. Het is erg sterk neergezet en wist mij van begin tot einde te boeien. Ook al vond ik de romantiek er net iets teveel bovenop liggen, het geheel was erg leuk en tevens een grote verrassing. Heerlijk als een boek het tegendeel weet te bewijzen!

Ik had niet verwacht dat Warcross zo verslavend zou zijn.

Warcross is een fantastisch vlot boek voor jongens en meiden met een voorliefde voor games. Het is stoer, heeft toch wat romantiek en wist mij bovendien ontzettend te verrassen. Ik kan nu al niet meer wachten op het vervolg. Ik wil méér!

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Warcross (Warcross #1) – Marie Lu

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.