De vuurproef (Storm #3) – Lauren St. John

Geplaatst op 5 april 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De vuurproef (Storm #3) – Lauren St. JohnDe Vuurproef door Lauren St. John
Ook door deze auteur: Storm
Serie: Storm #3
Uitgever: Gottmer | Maart 2016
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 272
ISBN: 9789025760649
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Paardrijsuperster Casey Blue heeft het allemaal: roem, haar kampioenspaard Storm en een vriendje dat zielsveel van haar houdt. Maar dan dendert Kyle haar leven binnen. Hij is niet alleen de meest gevraagde trainer van het land, maar ook de knapste. Dat gaat natuurlijk voor problemen zorgen... Maar wie is Kyle eigenlijk, en waarom is er zo weinig bekend over zijn verleden? Op het belangrijkste evenement van het jaar wordt duidelijk dat niet alleen de overwinning, maar zelfs Caseys leven op het spel staat.

Onlangs liep ik in de boekwinkel en viel mijn oog op De Vuurproef, het derde boek van de Storm-trilogie van Lauren St. John. Ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat het boek uit was. Als grapje appte ik mijn blogvriendinnetjes dat ook ‘het derde paardenboek’ te koop was. Hoe flauw het ook is, we hebben het wel over het boek. Ik ben geen paardenmeisje, maar toch valt het boek op. Een paar dagen later viel het boek op de mat in de vorm van een recensie-exemplaar en kon ook ik genieten van het laatste deel.

Ik ben geen paardenmeisje. Ik heb echt geen verstand van alle typen wedstrijden die Casey moet rijden. Ik weet nog net wat dressuur is en dat een paard een bit in heeft en haar houdt het wel mee op. Ondanks dat er af en toe jargon gebruikt wordt, is het boek erg toegankelijk en dus ook geschikt voor meiden die niet staan te springen om de Penny.

storm1

Hoewel Casey in dit boek bijna volwassen is, vind ik persoonlijk dat de hele reeks wat jeugdig aandoet. De droom van ieder paardenmeisje komt uit; allerlei belangrijke wedstrijden winnen op een fantastisch paard, een leuk vriendje scoren en eindelijk genoeg geld om goed te kunnen lezen. Natuurlijk komt ook de nodige drama langs, wat voor spannende – zij het nogal voor de hand liggende – situaties zorgt. School komt absoluut niet voor, wat ik altijd erg opvallend vond.

In De Vuurproef staat Casey ontzettend onder druk op het gebied van paardrijden, haar coach en die leuke jongen die haar helemaal lijkt in te palmen. Typische tienerdrama natuurlijk, overgoten met een randje gevaar en daarom behoorlijk oppervlakkig. Maar dat is vooral vermakelijk. En dat past bij dit boek; vermakelijk zijn. Ik bedoel maar; hoe realistisch is het dat een jong meisje opeens zo veel succes heeft en het hart steelt van al die mensen? Ok, misschien zal het eens gebeuren. Maar daar is het een boek voor; die onwaarschijnlijkheid is opeens allemaal geoorloofd. En dat is prima. Het boek wist me op het eind zelfs nog te verrassen. En dat vind ik knap voor een boek wat ik zojuist oppervlakkig, maar vermakelijk heb genoemd.

Toch komen ook serieuzere thema’s naar voren, als door blijven zetten en jezelf blijven, maar ook hoe je je gevoel moet volgen. Belangrijke thema’s voor tieners, en dat maakt het ook dat ik deze boeken waardeer. Ik vind ze vermakelijk, gewoon zo lekker voor tussendoor. ‘Het Paardenboek’ is liefkozend bedoeld, want ik durf te zeggen dat de boeken van Storm dé young adult paardenboeken op de Nederlandse markt zijn.

De Vuurproef, met z’n flitsende oranje snede, is een leuk meidenboek voor de jongere young adult, maar desalniettemin ook leuk voor ouder (of jonger) publiek. Zeker fans van de ruitersport zullen genieten van de avonturen rondom Storm en zijn berijdster Casey. Met thema’s als doorzettingsvermogen en jezelf blijven is het een zeer tijdloos verhaal.

storm2

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “De vuurproef (Storm #3) – Lauren St. John

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.