Vogelvrij (Spellslinger #1) – Sebastien de Castell

Geplaatst op 29 september 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Vogelvrij (Spellslinger #1) – Sebastien de CastellVogelvrij door Sebastien de Castell
Ook door deze auteur: Schaduwzwart
Serie: Spellslinger #1
Andere boeken in deze serie: Schaduwzwart
Uitgever: Meis & Maas | September 2017
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 383
ISBN: 9789030503101
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

'Er zijn drie eisen om Jan'Tep als familienaam te verdienen. De eerste is kracht om je familie te verdedigen. De tweede is het beheersen van hoge magische kunsten. De derde is simpel, namelijk 16 jaar worden. Het was een paar weken voor mijn verjaardag toen ik besefte dat ik aan geen enkele eis zou voldoen.'

Wanneer je bent geboren als Jan'Tep en bijna 16 jaar wordt, kan je er maar beter op voorbereid zijn om te bewijzen dat je een echte magiër bent. Dat… of een wonder moet onderweg zijn. Maar Kellen rekent op geen van beiden. Hij weet dat hij iets achter de hand moet hebben om niet in volkomen diskrediet te raken bij de Jan'Tep gemeenschap. Dus wanneer Argosi, een zwerver met drie pakken spelkaarten, in het dorp aankomt weet hij dat hij geen andere keuze heeft dan haar hulp te accepteren…

Als er één boek is waar ik reikhalzend naar uitkeek, dan is het Vogelvrij, de vertaling van Spellslinger. Dit boek sprak me zo ontzettend aan; het klonk echt als mijn ding. Ik zag hem supervaak langskomen in het Engels, maar ik besloot te wachten tot de Nederlandse editie. Vooral toen het een hardcover bleek te zijn was ik helemaal om. En toen kreeg ik een prachtig pakketje thuisgestuurd, mét handtekening. #fangirling

Kellen moet aan een aantal dingen voldoen voordat hij zijn Jan’Tep familienaam mag krijgen, onder andere het beheersen van hogere magische krachten. En laat hij daar nou gewoon keihard in falen. De arme jongen moet toch iets doen om zijn eer te redden en probeert zich er doorheen te bluffen. De komst van een argosi – met haar pakken kaarten – vet het hele dorp op stelten. En hoe.

Ik vind het altijd wel mooi om te zien dat in een samenleving waarin een deel van de mensen magische krachten heeft en een deel niet, de magielozen bijna altijd de sjaak zijn. In Vogelvrij is dat niet anders. Kellen weet dat hij gedoomd is tot een rotbaantje als hij zich niet door de testen heen bluft. Je leeft meteen met hem mee; Kellen heeft een gunfactor. Je wilt gewoon niet dat hij faalt, vooral omdat het al snel duidelijk wordt hoe mensen met magie hun macht eigenlijk misbruiken. Misbruik, onderdrukking en strijd tussen volkeren zijn belangrijke aspecten in het boek en ik heb er ontzettend van zitten smullen.

De vormen van magie trokken mij ontzettend. Ik vond het spannend, zag het goed voor me en kon me de magische krachten gemakkelijk voorstellen. Ik wilde dat ook wel kunnen, hoor. Kom maar door! Ik vond het origineel en goed uitgedacht.

Niet alleen Kellen vond ik een toffe peer; Ferius, de vrouwelijke hoofdpersoon, is een mysterieuze chick die er zomaar opeens is, met haar kaarten en ze kwam met twee pistolen ja zij kwam. Dat. De mysterie rondom haar vond ik erg tof en een fijne (verfrissende) tegenhanger van Kellen.

Hoewel het boek duidelijk een introductie tot een serie is, vond ik het niet perse storend dat de actie niet meteen van de pagina’s spatte. Er was voldoende spanning en door het prettige tempo was er voldoende ruimte om de wereld tot leven te brengen. De personages vroegen er gewoon om om mee te voelen en waren stuk voor stuk prima uitgewerkt. Sebastien de Castell heeft een prima staaltje worldbuilding neergezet; alles voelt geloofwaardig en kloppend.

Dit is echt mijn type boek; magie, een kick-ass dame, een toffe man en niet zo veel focus op romantiek, maar juist meer op een avontuur (en met een gezonde dosis humor). En een toffe kat. De kat maakt het boek. Wat een held.

Vogelvrij klonk tof. Vogelvrij was tof. Ik wil meer.

Vogelvrij was om meerdere redenen echt mijn type boek en Sebastien de Castell wist dit op alle punten waar te maken. Het was het wachten volledig waard en ik heb genoten van de magie, de culturele/maatschappelijke aspecten van de wereld en bovenal de personages. Die waren zo ontzettend overtuigend. Ik ben fan en ik kan echt niet wachten op het vervolg. Geef mij maar meer magische wild westerns. Luv it.

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

5 responses to “Vogelvrij (Spellslinger #1) – Sebastien de Castell

  1. Marjolijn

    Ik ben echt heel benieuwd naar dit boek! Ik zag hem ook al op Coffee ‘nd Cookie voorbij komen…

    Ik hoop alleen wel dat Ferius niet zo’n clichévrouw is; eerst stoere, ongenaakbare chick maar dan komt er opeens een man en hey! Ze heeft gevoelens :O

  2. Dit boek is de laatste maanden echt óveral geweest! Ik weet nog niet of ik ‘m wil lezen: het verhaal klinkt wel tof, maar ik lees nog maar zo weinig fantasy dat ik niet weet of ik er echt op zit te wachten zeg maar.

  3. Dionne

    Vond deze ook erg tof! Heb hem met een leesclub mogen lezen en het is echt zo’n verrassend boek, ik had constant honderden theorieën, maar uiteindelijk bleek het elke keer toch weer anders te zijn. De humor maakte het boek ook denk ik, ben in ieder geval erg benieuwd naar deel 2 en de rest van de serie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.