De vier stadia van verval – Lisette Jonkman

Geplaatst op 22 mei 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De vier stadia van verval – Lisette JonkmanDe vier stadia van verval door Lisette Jonkman
Ook door deze auteur: Glazuur
| April 2016
Genres: Horror
Uitgave: eBook
Goodreads
four-stars

Wanneer hij na een sabbatical terugkeert naar Nederland, ontdekt Mark Bouwer dat zijn huurder al drie maanden lang geen cent betaald heeft. Hij zet koers naar zijn woonboerderij in the middle of nowhere om uit te zoeken wat er mis is. Daar stuit hij echter alleen op een noodkreet van de huurder. Mark is gedwongen af te dalen in zijn duistere verleden. Een verleden dat geduldig op hem heeft liggen wachten…

De vier stadia van verval is een duistere, beklemmende vertelling die de eerste prijs won bij de Harland Awards Verhalenwedstrijd 2015. De jury roemde het korte verhaal om de eenvoudige efficiëntie, sterke beelden en moderne invulling van een klassiek concept.

Ik kreeg enkele weken geleden een mailtje van Lisette Jonkman – die wij natuurlijk allemaal kennen van toppers als Glazuur en Verkikkerd, of ik interesse had om haar winnende(!) korte verhaal te lezen. Lisette wist ons namelijk allemaal te verrassen met haar inzending voor de Harland Verhalenwedstrijd; door te winnen! De vier stadia van verval is een beklemmend verhaal met een enorme mindfuck. En dat in een beperkt aantal pagina’s.

Lange verhalen hebben altijd mijn voorkeur; ik hou er nu eenmaal van om me helemaal te verdrinken in uitgebreide werelden. Hierdoor ben ik altijd een beetje angstig dat een kort verhaal me niet echt tevreden weet te stellen. Ik vrees altijd dat wanneer ik eindelijk in het verhaal zit, het alweer voorbij is.

Lisette Jonkman weet met De vier stadia van verval echter aan te tonen dat ook korte verhalen een compleet en afgerond verhaal kunnen bieden. We maken kennis met Mark die naar zijn verhuurde huis gaat om de huur te eisen. Wat hij daar echter tegenkomt is werkelijk griezelig te noemen. Lisette Jonkman zet je hierbij diverse malen op het verkeerde been; gaat het om een monster, een geest, een wraakzuchtige baby, of is de huurster gewoon een kopje koffie drinken bij de buurvrouw. Ik werd echt parenoxide van elke bladzijde die ik las. Er komen steeds meer opties bij, terwijl je ook veel meer leert over de hoofdpersonages.

En dan komt het einde. En toen dacht ik: WTF. Een soort bizarre mix tussen Thomas Olde Heuvelt en Neil Gaiman, maar dan op z’n Lisette’s. Een tikje gestoord, vreemd, maar stiekem ontzettend lekker.

Het verhaal is heerlijk, maar als ik toch een nadeel moet noemen; van mij had er veel meer mogen zijn. Ik raad Lisette Jonkman nog heel veel meer verhalen en boeken in andere genres te gaan schrijven, want dat doet ze fantastisch. Het is geen verrassing dat De vier stadia van verval de hoofdprijs in de wacht heeft gesleept. Het heeft een afgerond verhaal, maar laat nog voldoende mysterie over om zelf te bedenken hoe het verder zou kunnen gaan (en wat er vooraf is gegaan!). De rillingen liepen over mijn rug en ik biecht het op; ik was al op het station maar bleef daar nog even staan lezen om het uit te hebben.

De vier stadia van verval is een kort verhaal wat zich leent om een zucht uitgelezen te worden. Onderhuids spannend en bizar op een manier zoals alleen Lisette Jonkman het zou kunnen verzinnen. Een echte aanrader voor iedereen die houdt van mysteries waarbij niets is wat het lijkt. Dit smaakt naar meer!

 

four-stars

Tags: , , ,

Divider

3 responses to “De vier stadia van verval – Lisette Jonkman

  1. The girl can write! Ben wel benieuwd geworden. Heb idd ook liever lange verhalen waardoor je die dan ook koopt en de korte negeert, zonde van al het moois dat daardoor blijft liggen..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.