Vicious (The Villains #1) – V.E. Schwab

Geplaatst op 26 februari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Vicious (The Villains #1) – V.E. SchwabVicious door V.E. Schwab
Ook door deze auteur: A darker shade of magic
Serie: The Villains #1
Uitgever: Titan Books | Januari 2014
Genres: Fantasy, Sciencefiction
Aantal pagina's: 340
ISBN: 9781783290215
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

A masterful tale of ambition, jealousy, desire, and superpowers.

Victor and Eli started out as college roommates—brilliant, arrogant, lonely boys who recognized the same sharpness and ambition in each other. In their senior year, a shared research interest in adrenaline, near-death experiences, and seemingly supernatural events reveals an intriguing possibility: that under the right conditions, someone could develop extraordinary abilities. But when their thesis moves from the academic to the experimental, things go horribly wrong.
Ten years later, Victor breaks out of prison, determined to catch up to his old friend (now foe), aided by a young girl whose reserved nature obscures a stunning ability. Meanwhile, Eli is on a mission to eradicate every other super-powered person that he can find—aside from his sidekick, an enigmatic woman with an unbreakable will. Armed with terrible power on both sides, driven by the memory of betrayal and loss, the archnemeses have set a course for revenge—but who will be left alive at the end?

In Vicious, V. E. Schwab brings to life a gritty comic-book-style world in vivid prose: a world where gaining superpowers doesn't automatically lead to heroism, and a time when allegiances are called into question.

Alles wat V.E. Schwab aanraakt, verandert in een wonderlijk verhaal. Tenminste, dat merkte ik al na het lezen van slechts enkele boeken naar haar hand. Zij weet personages tot leven te brengen en een wereld op bijzondere wijze over te brengen. En daarom keek ik enorm uit naar Vicious, een boek over mensen met superkrachten. Het is een van haar volwassen fantasy boeken.

Op de universiteit waren Eli en Victor kamergenootjes. Allebei superslim, allebei arrogant en allebei ontzettend alleen. Ze besluiten samen te gaan werken om middels bijna-dood-ervaringen superkrachten te ontwikkelen. Maar als ze hun theorie in de praktijk gaan testen, gaat het gruwelijk fout. Tien jaar later is Victor ontsnapt uit de gevangenis en vastbesloten zijn nu rivaal Eli te vinden en wordt daarbij geholpen door een jong meisje. Eli, bijgestaan door zijn eigen sidekick, wil iedereen met superkrachten (behalve zichzelf natuurlijk) doden, om zo de macht te kunnen grijpen. De aartsrivalen komen recht tegenover elkaar te staan; wie zal het overleven?

Binnen enkele pagina’s was ik weer overtuigd; wederom had V.E. Schwab een fantastische sfeer weten neer te zetten vol personages waar ik onmiddellijk mee weg wilde lopen. De interacties tussen de personages vond ik erg natuurlijk overkomen en erg goed passen bij de sfeer van het boek. En dat is niet altijd gemakkelijk. Wat Schwab zo goed weet te doen is de personages flaws meegeven. Het zijn geen lieve poesjes; ze hebben gebreken en maken fouten en zijn eigenlijk allemaal bitches en klootzakken, maar dat past in deze wereld. Het maakt de personages complex (want ze hebben echt een background die hun gedrag overtuigend maakt) en intrigerend. Het past bij het boek. Victor, Eli, Mitch, Sydney. Ze zijn allemaal zo verknipt, zo gebroken. En ik hou ervan! Deze anti-helden hebben mijn hart gestolen.

Waar ik ook blij mee was, is het feit dat de superkrachten vrij natuurlijk over kwamen. Ze waren niet overdreven en paste erg goed bij elk personage. Wederom was het een element passend bij de sfeer van het boek; het complete plaatje kreeg hierdoor kleur en was een genot om te lezen. Dit boek illustreert meteen weer waarom ik deze schrijfster zo goed vind!

Wat wel even schakelen is, is dat het boek behoorlijk wat flashbacks bevat. Er wordt gesprongen van het heden naar het verleden. En dat is ook nodig om de rivaliteit tussen Eli en Victor te begrijpen, maar het kan je zo nu en dan een beetje uit het verhaal trekken. En als dit alles is wat ik stom vond? Hoe langer ik over Vicious nadenk, hoe indrukwekkender ik dit boek vind.

Vicious is een mustread voor superheldenfans. En dan vooral voor iedereen die stiekem juicht voor de – goed uitgewerkte – antihelden.

Ondanks dat Vicious een ‘volwassen’ boek is, zullen young adult lezers er ook enorm van genieten. Fans van bijvoorbeeld Alter Ego of Staalhart, zullen genieten van de bijzondere setting en de verrassend kleurrijke personages. Het was alsof ik een goede Marvelfilm aan het lezen was. Het antihelden concept is fantastisch uitgewerkt door de sterke ontwikkeling van de personages en hun realistische tekortkomingen. De superkrachten zijn passend en tja.. Ik kan er eigenlijk niet genoeg van krijgen!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Vicious (The Villains #1) – V.E. Schwab

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.