Verwoest – Margje Woodrow

Geplaatst op 9 april 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Verwoest – Margje WoodrowVerwoest door Margje Woodrow
Ook door deze auteur: Geraakt
Uitgever: De Fontein | Februari 2017
Genres: Jeugd, Young Adult, Thriller
Aantal pagina's: 272
ISBN: 9789026142949
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Verwoest is een huiveringwekkende jeugdthriller van Margje Woodrow, voor de fans van Mel Wallis de Vries en Cis Meijer. Nu met politie niet betreden-elastiek.

Wanneer Juul het graf van haar broer Milan bezoekt, doet ze een schokkende ontdekking:
DOEN + DURVEN = WAARHEID staat er in de aarde gekerfd.
Niet veel later ontvangt ze een boodschap: in ruil voor de waarheid over Milans dood krijgt ze een dare.
Juul besluit de uitdaging aan te gaan; ze móét weten wat haar broer is overkomen. Maar dan volgen de dares zich in moordend tempo op en ze zetten Juul helemaal klem.
Wie is de persoon die haar uitdaagt? En lukt het Juul om de waarheid te achterhalen?

Zo nu en dan vind ik het heerlijk om een spannende jeugdthriller te lezen. Niet perse omdat dit mijn genre is, maar ook voor mijn werk in de bibliotheek (en als blogger). Onder jongere lezers is dit genre immers ideaal; spannend, meeslepend en vaak met een heel herkenbare setting. Zo ook Verwoest, het nieuwe geesteskind van Margje Woodrow.

Juul’s broer is overleden en dit heeft diepe wonden achtergelaten in het gezin; haar vader is koud, haar moeder is de weg kwijt en Juul heeft moeite om op school mee te komen. En dan verschijnt er opeens een boodschap op het graf. Is zijn dood misschien meer dan een ongeluk? En wie wil dat zieke spel doen durven of de waarheid met haar spelen?

Lange tijd wist Margje Woodrow mij compleet op het verkeerde been te zetten. Als een soort Wie is de mol? zette ik al mijn punten in op een bepaalde dader. Ik kwam uiteraard van een koude kermis thuis. Maar wat was het een rit. Het was zo spannend, aangrijpend en heftig!

Ik vind het heel bijzonder hoe Margje tieners overtuigend neer weet te zetten en ook de setting helemaal tot leven weet te wekken. Er komen een aantal locaties in voor die je ook echt kunt bezoeken en dit vind ik altijd een plus. In realistische verhalen is de omgeving een van de key elementen om een boek echt tot leven te brengen. In Verwoest weet Margje dit ook weer prima voor elkaar te krijgen.

De afwisseling tussen dader en Juul’s verhaal vond ik erg sterk. De spanning kroop onder mijn huid en ik heb het boek echt in één ruk uitgelezen. Deels komt dit door de kleurrijke randpersonages die het tienerleven van Juul nog eens extra realistisch maakte. Ik kon me goed inleven in hun situaties en de spanning was – zoals ik al zei – bijna tastbaar.

Alleen het einde vond ik wat snel gaan. De aanloop is best lang en als lezer krijg je kleine puzzelstukjes. De ontknoping lijkt dan opeens wel heel plots en snel te gaan. Hier en daar is het verhaal ook niet overal even gedetailleerd, maar dit zorgde er dan weer weer voor dat het boek zijn lekkere tempo bleef behouden.

Verwoest is zo’n ik-zit-op-het-puntje-van-mijn-stoel-en-ik-moet-eigenlijk-plassen-maar-het-is-te-spannend-om-weg-te-leggen-boek.

Verwoest is een prima jeugdthriller en ook leuk voor young adult lezers. Het is spannend, meeslepend en behoorlijk heftig. Precies wat je van zo’n boek verwacht. Woodrow heeft de spijker weer precies op z’n kop geslagen.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.