Vermist – Helen Vreeswijk

Geplaatst op 9 september 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Vermist – Helen VreeswijkVermist door Helen Vreeswijk
Ook door deze auteur: Eerwraak
Uitgever: Van Goor | September 2016
Genres: Young Adult, Contemporary, Thriller
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789000352517
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Bloedstollend avontuur op de Filipijnen

De mannen waren hooguit een paar meter van haar vandaan.
De bladeren bewogen. Ze dacht aan thuis. Aan haar moeder die zich er waarschijnlijk niet van bewust was in wat voor nijpende situatie haar dochter was beland. Waarom moest ze zo nodig op stage in de Filipijnen? De Filipijnen - het klonk zo idyllisch. 'Ik wil naar huis,' jammerde ze zacht.

Een groep jongeren gaat op stage naar de Filipijnen. Na aankomst worden ze door een medewerker van hun resort naar de stagelocatie begeleid. Maar daar komen ze nooit aan. De man smokkelt de jongeren en hun begeleidster de jungle in, waar mensenhandelaren hen opwachten. Hij verkoopt de groep aan een inheemse stam, gaat terug en vernietigt alle sporen. De groep is niet meer te traceren.
Zodra de jongeren doorhebbendat er geen redding komt, besluiten ze om zelf te ontsnappen. Een gevaarlijke onderneming, want de wildernis is vol gevaren. En als er dan ook nog een stammenoorlog uitbreekt, is de chaos compleet. Ze moeten vechten om te overleven.

Er is weer een nieuw boek verschenen van Helen Vreeswijk. En Vermist is een totaal ander boek dan wat je van deze schrijfster gewend bent. Ik mocht het boek al eerder lezen als manuscript.

vermist2

Vermist speelt zich af op de Filepijnen. Een groep jongeren vertrekt naar de Filepijnen om daar stage te gaan lopen. Een droom voor veel jongeren en dus ook voor aantal binnen de groep. Maar al snel gaat alles mis; ze komen niet aan op het resort, maar worden slachtoffers van mensenhandel. Ze komen terecht bij een inheemse stam en worden gedwongen om daar te leven. Maar ze willen ontsnappen en terug naar huis!

Ondertussen heb ik al een aantal boeken van Helen Vreeswijk gelezen. Ze wisten me altijd wel te trekken, omdat het zo realistisch aanvoelde. Je merkte echt dat Helen ervaring heeft met politiezaken waarin jongeren betrokken zijn geraakt. Ik was dan ook erg benieuwd hoe dat tot z’n recht zou komen in een ander type boek.

vermist3

Eerlijk is eerlijk, het was even wennen. Misschien omdat haar andere boeken steeds behoorlijk op elkaar lijken qua opbouw. Toch was het wel lekker, Helen wist me namelijk echt mee te nemen naar de exotische Filepijnen. Het was spannend en ik vond het ook wel gaaf om te lezen over een andere cultuur. Een cultuur waar wij echt helemaal geen kaas van hebben gegeten.

Zoals we van Helen Vreeswijk gewend zijn, zit er natuurlijk ook een stuk recherche in. We merken wel meteen dat het in een ver lang heel anders werkt; corruptie en zaken weg wapperen is daar heel gewoon.

Vermist is een onderdeel van een serie, dat merk je vooral op het eind. Ik had verwacht dat alles opgelost zou worden op het eind, maar Vreeswijk laat heel veel in het midden en naarmate je tegen het einde komt, focust het verhaal zich vooral op Anouk. Ik vroeg me dan af en toe af waar de rest was. En toen was het opeens uit De cliffhanger vond ik behoorlijk zenuwslopend! Wel prikkelt Vreeswijk om ook het vervolg van Vermist te gaan lezen.

Het exotische Vermist is een spannend verhaal midden in de rimboe. Het toont de moed, buigzaamheid en gedwongen vriendschap tussen een groep tieners.

Vermist wist mij op aangename manier te verrassen. Helen Vreeswijk laat keer op keer weer zien dat zij nog erg veel verhalen te vertellen heeft. Er zijn immers nog zo veel soorten zaken waar over geschreven kan worden. Ik hoop dat we nog veel uit Helen’s pen mogen zien vloeien.

VERMIST

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.