Verloren zielen – Kelly van der Laan

Geplaatst op 11 april 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Verloren zielen – Kelly van der LaanVerloren zielen door Kelly van der Laan
Ook door deze auteur: Stof & Schitteringen
Uitgever: Zilverspoor | Februari 2020
Genres: Fantasy, Verhalenbundel
Aantal pagina's: 259
ISBN: 9789463081993
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

In de afgelopen jaren heeft Kelly, naast haar warm onthaalde Lentagon-serie, ook meerdere korte verhalen geschreven en ingestuurd naar verhalenwedstrijden. De twaalf beste van deze verhalen zijn opgenomen in deze bundel, inclusief “Roze water”, het verhaal waarmee ze in 2013 Fantastels won, en drie korte verhalen die zich in de Lentagon-wereld afspelen.

De overige verhalen spelen zich af op aarde, in een magische setting of in de toekomst. Ze gaan onder andere over een jonge poortwachter die een gruwelijke keuze moet maken om haar stad te beschermen, een jongen die na een experiment met drugs ontdekt dat hij buiten de tijd kan stappen, een meisje dat tijdens haar nachtdienst belaagd wordt door een demonische entiteit, een priester die oog in oog komt te staan met zijn stervende god, en een dief die het keizerlijk paleis probeert te beroven. Allemaal alledaagse mensen die in niet-alledaagse situaties terecht komen en keuzes moeten maken die hun bevatting te boven gaan.

Deze bundel is een ode aan de verloren zielen: de helden waar niemand over zingt, omdat ze niet altijd triomfantelijk thuiskomen, maar wier verhalen wel het interessantst zijn.

Nu nog meer dan anders zie het als een groot belang om Nederlandse boeken te lezen en zowel auteurs als uitgevers als plaatselijke boekhandels te steunen. Nu heeft Kelly van der Laan, een van Nederlands tofste sci-fi auteurs een nieuw boek: een verhalenbundel vol met korte verhalen die zij voornamelijk voor wedstrijden schreef. Ze beschreef haar bundel en ik had meteen interesse, terwijl verhalenbundels niet altijd mijn ding zijn. Ik mocht Verloren zielen van haar lezen en ik besloot het meteen op te pakken. Misschien konden korte verhalen mij nu juist wel helpen tegen mijn slechte leesconcentratie!

Verloren zielen is een bundel met korte verhalen die Kelly, al dan niet in samenwerking met een ander, heeft geschreven voor voornamelijk schrijfwedstrijden. Veel van haar verhalen zijn hoog geëindigd (en terecht!). In de bundel verkend ze allerlei hoeken binnen het fantastische genres: van sciencefiction tot highfantasy. De bundel bevat twaalf verhalen, waaronder drie verhalen binnen de wereld van haar Lentagon-serie.

Aan het eind van elk verhaal staat een korte toelichting over elk verhaal, wat ik niet alleen fijn, handig en slim vond, maar ook een kijkje gaf in Kelly’s schrijfproces: wanneer ze het schreef en waarom ze het schreef. Dit gaf mij wel echt een extra dimensie aan het algehele boek.

Grappig is trouwens dat ik bij bijna alle verhalen het verhaal steeds beleefde alsof de hoofdpersoon een meisje was, terwijl het vaak juist een jongen was. Hierin merkte ik weer even hoe je een boek altijd in relatie tot jezelf zet.

Roze water gaf ik 4/5 sterren en is een prijswinnend verhaal. Ik vond het mooi en de kracht van het verhaal zat hem wat mij betreft in de morele dilemma’s waar de hoofdpersoon mee te maken kreeg.

Vervolgens kwamen er drie korte Lentagon verhalen: Rode lantaarn, blauwe luchten en Theta. Ik vond zelf Rode lantaarn het minst leuk van de drie. De andere twee vond ik fantastisch: In Blauwe luchten kwamen de personages erg krachtig naar voren en Theta verruimd het universum van de serie. Tja, als fan van de serie wil je deze gewoon gelezen hebben.

Nachtdienst vond ik mysterieus en spannend en excuses was een totaal ander verhaal dan ik van Kelly gewend ben, maar dit maakte het niet minder leuk. Uitgangen bood een interessante kijk op tijdreizen en de realiteit. Ik vond het aantrekkelijk en intrigerend. Leercurve beviel me ook. Al deze verhalen gaf ik ook 4 sterren.

Getij deed me dan weer minder. Net als Rode lantaarn zou ik dit verhaal ook 3 sterren geven. Het prikkelde me niet zo veel als de andere verhalen en voor mij voelde het als een vrij standaard fantasy. Gelukkig kreeg ik daarna nog twee fantastische verhalen. Onze plaats in het universum voelde door de huidige crisis griezelig actueel. Dit verhaal in spannend en bizar en verdiend zeker die vier sterren.

Het laatste verhaal was mijn persoonlijke favoriet. Zij die weggingen was vanaf het allereerste woord mijn type verhaal. Wat een fijne afsluiter dit! Dit verhaal gaf ik vijf welverdiende sterren.

De diversiteit aan verhalen in Verloren zielen maken dit een aantrekkelijke bundel vol kwaliteit.

Verloren zielen is een fantastische bundel die de veelzijdigheid van Kelly’s talent laten zien. Ik vind het ook mooi dat ze middels deze bundel haar wedstrijdinzendingen ook aan het grote publiek kan laten zien, want dat verdienen deze verhalen. Mocht je zin hebben in een aantal heel verschillende verhalen binnen dit genre: kies deze bundel!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Verloren zielen – Kelly van der Laan

  1. Sylvia

    Prachtige en fijne recensie! Zelf lees ik ook zeer weinig verhalenbundels, maar deze wil ik heel graag lezen, zeker naar aanleiding van jouw recensie! Wist nog niet dat hij bestond.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.