De verloren held (De helden van de Olympus #1) – Rick Riordan

Geplaatst op 1 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De verloren held (De helden van de Olympus #1) – Rick RiordanDe verloren held door Rick Riordan
Ook door deze auteur: De Bliksemdief
Serie: Helden van de Olympus #1
Uitgever: Van Goor | September 2012
Genres: Young Adult, Jeugd, Fantasy, Mythologie, Avontuur
Aantal pagina's: 486
ISBN: 9789022562857
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Kamp Halfbloed is weer opgebouwd na de alles beslissende slag uit De laatste Olympiër en de volgende generatie halfgoden, onder wie Jason, Piper en Leo, staat klaar om achter de betekenis van een mysterieuze profetie te komen:'Zeven halfbloeden zullen de oproep beantwoorden.Storm of brand zal de wereld verzwelgen.Met de laatste adem moet een belofte worden gehouden. Gewapende vijanden zullen staan aan de Deuren des Doods...'

Jason heeft een probleem. Hij kan zich niets meer herinneren van voordat hij wakker wordt in een schoolbus. Hand in hand met een meisje dat zijn vriendinnetje Piper blijkt te zijn. Hij schijnt op een kostschool te zitten voor 'slechte kinderen' en heeft een beste vriend genaamd Leo. Hoe hij hier terecht is gekomen? Geen idee, maar iets is goed mis aan dit plaatje.Piper heeft een geheim. Haar vader wordt al drie dagen vermist en sinds die tijd heeft ze levendige nachtmerries die haar lijken te waarschuwen voor een groot gevaar. Op de een of andere manier lijkt haar vriendje haar niet meer te kunnen herinneren en wordt de schoolexcursie verstoord door een aanval van vreemde wezens. Piper wordt samen met Jason en Leo meegenomen naar Kamp Halfbloed. En wat er daar aan de hand is...

Uitgeverij Van Goor heeft momenteel een fantastische deal lopen, waarbij je De Verloren Held en een ander eerste deel van Rick Riordan voor slechts 999 cent hunt aanschaffen. Dat is dus maar – met een boek van bijna 500 pagina’s – rond de 2 cent per pagina. En dat voor een lekker dik boek vol magie, mythologie, avontuur en actie? KOM MAAR DOOR! Ik kocht de boeken bij mijn favoriete fysieke boekhandel en liet het boek niet zo lang op de ongelezen boekenplank liggen.

In De verloren held leren we Jason kennen, die zonder geheugen bij Piper en Leo in de klas lijkt te zitten. Ze komen erachter dat ze halfgoden zijn en worden naar Kamp Halfbloed gebracht. Maar Jason kan niet helemaal goed aarden in het kamp, alsof hij er niet helemaal thuis hoort. Een queste volgt, want het leven van halfgoden is nooit zonder gevaar en een mysterieuze profetie vertelt dat er flink wat onheil klaarligt.

Ondanks dat ik al een deel van Apollo heb gelezen en ook al flink ingepakt ben door Magnus Chase, heb ik twee van de series van Rick Riordan dus nog nooit gelezen. Nu ben ik eindelijk begonnen met De Helden van de Olympus. En het was natuurlijk – zoals vanouds – weer heerlijk.

Rick Riordan werkt duidelijk volgens een vaste formule. Een held speelt de hoofdrol, wordt bijgestaan door zijn of haar bijzondere vrienden en samen moeten ze een queste aangaan die zo nu en dan wat hobbels in de weg heeft. Maar ondanks het herhalende karakter van alle boeken, blijft het leuk. Het is grappig, vol kleurrijke personages en natuurlijk mythologie, waar ik bij voorbaat al dol op ben.

Voor mijn gevoel was dit boek wat serieuzer. Er werden minder flauwe grapjes gemaakt (wat ik ergens wel leuk vond, want soms is het wat geforceerd). Maar het maakte het boek ook wel wat trager.

En als ik moet kiezen tussen Jason of Percy, dan kies ik toch voor Percy. Ik vind het sympathieker en wat meer inhoud hebben. Gelukkig komt Percy in boek twee terug. Piper en Leo vond ik leuk, maar ik vond Leo niet altijd even consistent qua personage? Met Piper had ik dat ook een beetje. Lastig, lastig.

Er gebeurd veel in het boek. Heel veel. Misschien wel te veel. Het duizelde me soms een beetje, want er verstrijken maar een paar dagen in het boek.

Wat ik dan wel interessant vind is hoe Riordan aan de hand van het verhaal uitlegt hoe het Romeinse pantheon in elkaar zit en hoe de Griekse- en Romeinse goden zich tot elkaar verhouden. Hij verkoopt geen onzin en doet geen afbreuk aan beide werelden. Heerlijk. Vooral de ruimte voor de wat onbekendere goden of goden die we nog niet eerder zagen vond ik een erg fijne toevoeging.

Ik heb genoten van De Verloren Held, ook al is het niet mijn favoriet tot nu toe. Ik heb vrij lang over het boek gedaan en ik merkte dat ik het op een gegeven moment ook een beetje zat was, zoveel gebeurt er. Ik mag echter niet klagen, want ik heb veel zin in het tweede deel (oke, misschien heb ik nog meer zin in Apollo en Magnus).

Eindelijk maak ik met De verloren held een inhaalslag om al Riordan’s boeken gelezen te hebben.

Ik ben blij dat ik De verloren held heb gelezen, omdat ik toch wel erg benieuwd ben naar deze serie. Ik wil graag al zijn boeken gelezen hebben, omdat ik dol ben op mythologie en de vertelwijze van deze schrijver. Ondanks dat hij veelal volgens een vaste formule werkt, bewijst hij keer op keer dat een geslaagde manier is en geniet ik weer van zijn boeken.

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

2 responses to “De verloren held (De helden van de Olympus #1) – Rick Riordan

  1. Ik heb dit boek in de maand juli gelezen en vond het ook serieuzer overkomen.
    Ik vond het best een aangenaam boek en ik vond vooral de wijze waarop Riordan het gebruik van de Romeinse Goden integreerde in het verhaal erg fijn gevonden.
    Het einde was wat te voorspelbaar naar mijn smaak en voor mij is het allemaal een beetje te veel van het zelfde. Daarom neem ik even een pauze voor ik overga naar boek 2. Ik wou de serie bing-readen om aan de verhalen over Apollo te kunnen beginnen, maar die zullen nog iets langer op mij moeten wachten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.