Een verkeerd beeld van New Adult?

Geplaatst op 9 april 2016 door Emmy in Column / 17 Comments

watisnewadult

Wij mensen boffen maar; wij kunnen verhalen met elkaar delen en dat doen we heel erg graag. Er bestaan vele genres in de literatuur en daardoor is er altijd wel een type boek dat je zal behagen. Zo nu en dan ontstaat er een nieuw genre, voortkomend uit de constant consumptiemaatschappij. Tja, vraag en aanbod is nu eenmaal ook in het boekenvak aanwezig.

Nu weten we dat Young Adult een aantal jaren geleden is ontstaan (al waren er daarvoor ook al boeken die we nu YA zouden noemen), iets later ontstond het antwoord daarop: New Adult. Boeken voor lezers die net boven de Young Adult leeftijdscategorie vallen. En toen het genre naar Nederland gehaald werd, ging er eigenlijk iets fout.

Waar New Adult (NA) dus – net als Young Adult – eigenlijk meer een leeftijdscategorie is en dus binnen alle genres kan vallen, zien wij in ons taalgebied de boeken vooral als een genre (net als YA). En dan staat het vooral bekend als boeken die gaan over seks. Na het overweldigende succes van 50 tinten speelde uitgevers in op verhalen over jonge twintigers die zichzelf leren kennen. Tja en daar horen seks en romantiek natuurlijk ook bij. Ergens is dat prima, maar aan de andere kant stoort het me dat wij lezers (moi incluis) de term New Adult meteen linken aan een erotisch boek; boeken waarin intimiteit of het ontdekken daarvan de hoofdrol spelen. NA is zo veel meer!

Ja, het is waar dat in deze boeken seks vaak een grote rol speelt, omdat twintigers nu eenmaal in een leeftijdsfase zitten waarin de voortplanting een grote rol speelt. Ook het publiek kan meer aan, lezers van New Adult boeken zijn immers vaker boven de 18 dan eronder. Ik ben van mening dat het zou positief zijn voor het genre als we in gaan zien dat er méér op de markt is dan verhalen over avontuurtjes op de universiteit. De boeken die wij nu voornamelijk kennen als New Adult, dat zijn vooral Contemporary New Adult boeken, terwijl je bijvoorbeeld ook Fantasy New Adult hebt. Maar zo noemen we dat in Nederland niet. En dat vind ik raar. Want er is genoeg! De Middernachts reeks, Halverwege het graf, de boeken van Urban en ook Hof van Doorns en Rozen. Allemaal mooie voorbeelden van New Adult. En waarom is het dan NA en niet gewone fantasy? Simpel; het zijn boeken waarin de hoofdpersoon geen tiener meer is, maar een twintiger. Een new adult. Dit maakt het dat er een tal van boeken die wij normaal gesproken eigenlijk geen New Adult zouden noemen (door ons vertekende beeld), opeens wél New Adults.

Zelf denk ik dat de manier waarop de boeken op de markt zijn gebracht in Nederland van grote invloed is. Er zijn slechts een paar uitgevers die zich focussen op boeken binnen dit genre en daarbij kiezen ze veelal voor een bepaald type boek (de sexy variant dus, in het dagelijkse leven) en daarom kennen we vooral dit eenzijdige beeld. Ik wil met dit stuk dan ook graag duidelijk maken dat er meer is. Binnen New Adult heb je diverse genres en ook vele trends, net zoals bij Young Adult.

Nu leer ik van dit stuk zelf ook. Ik loop altijd maar te klagen dat New Adult niks voor mij is, maar vervolgens krijg ik al hartjes in mijn ogen als ik denk aan Hof van Doorns en Rozen of de Middernacht reeks. Beiden boeken die we New Adult zouden horen te noemen. Ik mag van mezelf dus alleen nog maar zeggen dat Contemporary New Adult, boeken over het allerdaagse leven, niet zo mijn ding zijn, maar dat ze me gerust een Fantasy New Adult mogen aansmeren.

Kortom: New Adult is niet alleen maar dat ene boek over een meisje en een jongen in de 20 met een traumatisch verleden die op elkaar lijken te vallen en een intieme relatie aangaan. Dit is slechts een van de vele takken van de complete New Adult boom. Kenmerken van het genre zijn de leeftijden van de hoofdpersonages (in de 20) en de problemen waar je in die leeftijdsfase tegenaan zou kunnen lopen. Of het nu een thriller, fantasy of erotische roman is; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Tags: ,

Divider

17 responses to “Een verkeerd beeld van New Adult?

 1. Oli Veyn

  Mooi artikel, Emmy. Ik heb me dat ook regelmatig afgevraagd. En mij lijkt een NA Urban Fantasy (yep, mijn favoriete Fantasty genre) heerlijk om te lezen. En te schrijven. Ik hou van het complete plaatje met alle gevoelens er op en er aan. Dus wil ik graag alles lezen; verdriet, angst, geluk, liefde, onzekerheid en inderdaad ook liefdesscenes. Maar ik wil het gedosseerd lezen, als de kers op de taart. En dus niet als de taart zelf 😉

 2. Oli Veyn

  iets te snel op de ”beantwoord-knop” gedrukt. Fantasy genre, gedoseerd … ik ben echt geen ochtendmens, proest.

 3. Ik vind New Adult een heerlijk genre. Ik denk dat er ook snel geoordeeld wordt over dit genre, veel mensen associëren het meteen met seks. Het speelt inderdaad een grote rol, maar een NA boek bevat meer dan alleen dat.

 4. Je slaat de spijker op zijn kop! Zelf ben ik via de Engelse boekenmarkt het new adult genre binnen gerold. Daar is de verscheidenheid al een stuk groter, gelukkig, en wordt het bovendien op de juiste manier naar voren gebracht, als een leeftijdscategorie en niet als een genre! Ik hoop dan ook dat de Nederlandse boekenmarkt dit op zal pakken en meer diversiteit zal aanbieden, want ik ben dol op dit genre!

 5. Ik ben het er helemaal mee eens maar tegelijkertijd gebruik ik het zelf ook vaak fout omdat dat nu eenmaal de perceptie ervan is in BE&NL (door de uitgevers in de hand gewerkt) dus ik bewerkstellig het probleem – I admit :-p Op een bepaald moment is die misvatting zo ingeburgerd dat iedereen het fout doet – lastig natuurlijk op die manier …

 6. Wat een leerzaam artikel! Ik heb zelf zojuist Hof van Doorns en Rozen uitgelezen. Omdat dit boek als een Best of YA uitgegeven was, heb ik er nooit over nagedacht dat dit boek binnen het new adult genre paste. Wat wel grappig is, is dat ik het erg fijn vond dat Feyre een 19 jarig meisje is en seks eigenlijk al bekend is aan haar en het niet zo’n big-deal voor haar is en er normaal mee omgegaan wordt. Dit is dus blijkbaar een kenmerk van new-adult boeken, en dat wist ik nog niet.

 7. New Adult focust zich meer op de problematiek van twintigers – studeren, eerste baan, je plek vinden in de wereld om je heen, op jezelf wonen, volwassen keuzes maken, dingen die toch moeilijker blijken te zijn dan je dacht, relatieproblemen/het gaande houden van een bestaande relatie ipv alleen elkaar ontmoeten en verliefd worden… en ja, de doelgroep is ietsje ouder.

  Ik zie mijn Lentagon boeken ook als New Adult – de cast is qua leeftijd tussen de 20 en de 25 (behalve Sirka, die wat ouder is en in boek 3 de dertig aangetikt heeft). Zie jij dat ook zo, Emmy?

  Grappig genoeg is er in de NA vooral in de fantasy/scifi hoek héél erg weinig van! Meestal zijn de hoofdpersonen daar toch wel tieners…

  • Ja, ik denk dat ik Lentagon ook als NA zou zien, ook al zijn de boeken ook prima toegankelijk voor YA lezers. Maar dat is vaak zo, tenzij het natuurlijk enorm erotische boeken zijn.
   Ik denk overigens dat er best wel veel fantasy/scifi NA boeken zijn, maar dat wij deze nog niet kennen. Een aantal jaar terug verschenen er best wel wat steamy vampieren-verhalen (NA), maar we gaven dat toen nog helemaal niet dat label. Hier in NL komen er vooral romantische (bijna erotische) verhalen uit als NA, maar dat is natuurlijk maar een heeeel kleine punt van de taart.

 8. Ik dacht inderdaad dat de term New Adult verband hield met erotische verhalen en dat het enkel bestond binnen Contemporary – een genre dat ik maar sporadisch lees. Heel erg bedankt voor deze opheldering! Betekent dit trouwens dat De Kruisdraagster ook new adult is? Als ik het me goed herinner was dat hoofdpersonage ook in de 20 🙂

  • Ik zou De Kruisdraagster misschien toch eerder als YA zien, omdat de hoofdpersoon nier perse bezig is met ‘volwassen’ promblemen. Maar het is wel echt zo’n grensgeval.

 9. Ik vind het ook jammer dat al die ‘New Adult’ boeken (althans, wat hier in Nederland onder die naam van wordt uitgegeven) altijd maar om seks lijken te draaien. Ik zou juist graag ook wat meer New Adults lezen die daar dus idd niet om draaien, maar heb geen idee welke boeken dat dan zouden kunnen zijn.

 10. Mooi geschreven! Er zit hier en daar wel een ‘contemporary new adult’ bij waar ik wel blij van word, maar de meeste boeken zijn mij gewoon te plat. In het Nederlands lijkt het me helemaal verschrikkelijk. Dus van het genre ‘new adult’ krijg ik ook altijd al een beetje bij voorbaat hoofdpijn, maar je hebt helemaal gelijk, het is veel meer dan alleen seks! Net zoals er veel verschillende YA boeken zijn.

 11. Goed stuk! Ik denk dat vaak vergeten wordt (ook door mij, I confess) dat YA en NA slechts doelgroepaanduidingen zijn en geen genres. Daarnaast vind ik het zelf erg erfrissend om te weten dat niet alle New Adults (ga ik alweer) bomvol seks zitten, haha.

 12. Voor mij is NA verhalen over jongvolwassen mensen die hun leven in de maatschappij zoeken. Net van de middelbareschool af, beginnen aan hun opleiding voor de toekomst. Het begin van hun leven. Daar horen problemen bij; liefde, seks, drugs, grove taalgebruik, maar vooral jezelf leren kennen.
  Met NA maakt het me niet zo veel dat ik over het normale leven lees of over fantasy. Het zijn de problemen waar ze mee kampen, meer volwassener, zeg maar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.