Hof van doorns en rozen (A Court of Thorns and Roses #1) – Sarah J. Maas

Geplaatst op 5 maart 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

Hof van doorns en rozen (A Court of Thorns and Roses #1) – Sarah J. MaasHof van doorns en rozen Serie: Court of Thorns and Roses #1
Uitgever: Van Goor | Februari 2016
Genres: Young Adult, Fantasy, High Fantasy, Romantiek, Hervertelling
Aantal pagina's: 424
ISBN: 9789000348275
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Het bos waarin de negentienjarige Feyre woont is in de lange wintermaanden een koude, sombere plek. Haar overlevingskansen en die van haar familie berusten op haar vermogen om te jagen. Wanneer ze een hert ziet dat opgejaagd wordt door een wolf kan ze de verleiding niet weerstaan om te vechten voor de prooi. Maar om te winnen moet ze de wolf doden en daarop staat een prijs. Niet veel later verschijnt er een beestachtig wezen om vergelding op te eisen. Wanneer ze naar het gevreesde feeënrijk Prythian wordt gesleept, ontdekt Feyre dat haar ontvoerder geen beest is, maar Tamlin – een van de dodelijkste, onsterfelijke magische wezens ooit gekend. Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, veranderen haar ijzige vijandige gevoelens voor Tamlin in een vurige passie die elke leugen en waarschuwing over de mooie, gevaarlijke wereld van de Elfiden in rook doet opgaan. Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

hof2

Onlangs verscheen bij Best of YA een van mijn favoriete boeken van 2015: Hof van Doorns en Rozen van Sarah J. Maas. Ik las dit boek al eerder in het Engels, maar dat weerhield me er absoluut van om opnieuw in de wereld van Feyre te duiken. In deze alternatieve versie van Engeland, zet Maas een sprookjesachtige wereld naar waarin de sterfelijke mens wordt geteisterd door de onsterfelijke Elfide.

Het verhaal draait om Feyre, een 19-jarige meid die de verantwoordelijkheid over haar familie op haar magere schouders draagt. Sinds haar vader failliet raakte en zijn been op traumatische wijze niet meer kan gebruiken, moet zij als jongste telg voor voedsel zorgen. Denk namelijk maar niet dat haar (verwende) zusters hun handen vuil willen maken.

Die zusjes doen meer denken aan Assepoester dan aan aan Belle en het Beest, waar dit boek losjes op geïnspireerd is. Ze zijn ontzettend frustrerend, maar zij maken Feyre wel tot wie ze is: buigzaam en sterk. Ze heeft zo’n moedig gevoel van opoffering dat zij met de Elfiden mee gaat als zij zelf de dood van een van hen veroorzaakt heeft. Al snel komt ze terecht in het vervloekte Lentehof. Daar ontmoet ze Tamlin, de Heer van het hof. Romantiek, liefde en vooral gevaar volgen.

Het Belle en het beest-element komt naar voren in de manier waarop Feyre zich thuis leert voelen aan het hof. Het boek heeft daarbij een sprookjesachtige sfeer vol maskers, elfen en schilderachtige omschrijvingen. Maar verwacht niet zo veel actie als ik bijvoorbeeld haar Throne of Glass serie: het is immers een heel andere serie. Gelukkig komt de spanning op het eind wel tot leven. De slechte elfenkoningin heeft het op hen voorzien. Feyre moet de strijd aan gaan om haar geliefde, zijn hof én zichzelf te redden. En vanaf dan is Feyre een enorme heldin; ze is sterk en dapper. Ze moet offers maken en kiezen. En hoe dat gaat aflopen, dat moet je natuurlijk zelf ontdekken.

Hof van doorns en rozen is een heerlijk boek vol sprookjesachtige elementen. Je leert Fayre goed kennen en zij maakt een goede ontwikkeling door. Wat dat betreft zijn de boeken van Sarah J Maas gewoon helemaal mijn ding; high fantasy op een zeer toegankelijke manier. De schrijfster bewijst maar weer eens hoeveel creativiteit ze in haar pen heeft; met bekende elementen maakt ze toch weer een heerlijk verhaal waar ik geen genoeg van kan krijgen! Ik vond het een enorme unieke sfeer hebben en genoot van de personages. Ik heb Feyre, Tamlin en Lucien in mijn hart gesloten en daar komen ze niet meer uit.

Ben je dol op fantasy en sprookjes? Dan is Hof van doorns en rozen echt iets voor jou. Een super sterk vrouwelijk personage in een sprookjesachtige en gevaarlijke setting zorgt voor een boek vol vermaak. Ik wil meer!

hof3

five-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

10 responses to “Hof van doorns en rozen (A Court of Thorns and Roses #1) – Sarah J. Maas

 1. Jet

  Het klinkt echt fantastisch, ik ben zeker van plan het te lezen! De laatste tijd ben ik sowieso wat meer van die echt sprookjesachtige boeken gaan houden.

  • Valeria

   Ik wil graag beginnen met de reeks, maar ik twijfel of ik hem in het Engels of Nederlands wil lezen. Mijn Engels is absoluut niet slecht, maar mijn Nederlands blijft moeder taal. Dan weet je vaak eerder bij fantasy of het verzonnen taal is of dat ik het Engelse woord niet beheers. Wat vind jij?

 2. Hoewel het boek goed klinkt, twijfel ik toch of het iets voor mij is. Ik ben namelijk niet zo’n groot fan van Fantasy, dus ik sla dit Hof van Doorn en Rozen denk ik toch maar over (voorlopig). 🙂

 3. ik kan niet wachten tot het volgende deel van deze serie uitkomt. heb erg genoten van dit boek en de engelse versie staat ook te pronken in mijn boekenkast

 4. Helemaal eens met je vijf sterren. ‘Ontworteld’ van Naomi Novik kreeg veel meer aandacht en publiciteit. Ten onrechte, vind ik. Ik sla ‘A Court of Thorns and Roses’ (ik las de Engelse versie) een stuk hoger aan. Maar wat een afgrijselijke Nederlandse titel. Om te janken! De Engelse titel klinkt als muziek, de Nederlandse klinkt helemaal nergens naar…

  • Ik vind de Nederlandse titel wel aardig. Ik ben allang blij dat het geen heel andere vertaling is geworden. Overigens heb ik beide talen gelezen en vind ik de vertaling an sich dik in orde. Namen hetzelfde, de courts hetzelfde. Ideaal.
   Persoonlijk heb ik ook meer met dit boek dan met Ontworteld. Hopelijk wordt dit boek net zo’n hype!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.