Verdermeer – Tahereh Mafi

Geplaatst op 14 oktober 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Verdermeer – Tahereh MafiVerdermeer door Tahereh Mafi
Ook door deze auteur: Vrees me
Uitgever: Blossom Books | September 2016
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 372
ISBN: 9789020678994
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Het is bijna drie jaar geleden dat de vader van de twaalf jaar oude Alice Alexis Koningsdauw uit Ferenwoud verdween met niets anders bij zich dan een liniaal. Alice is vastbesloten om hem terug te brengen maar ze heeft geen idee hoe. Wat ze wel weet, is dat ze nog meer houdt van Vader dan ze houdt van avontuur en nu gaat ze het een beleven om de ander te vinden.

Alice moet door het mysterieuze, gevaarlijke land Verdermeer reizen, waar onder soms boven is, papier tot leven komt en links soms rechts is maar soms ook heel erg krom. In deze wereld is niets wat het lijkt en Alice heeft al haar moed en verstand nodig om te kunnen overleven—maar het is vooral haar hart dat ze moet leren vertrouwen.

Tahereh Mafi wist vele lezers al te overdonderen met haar bijzondere schrijfstijl in de Touching Juliette-serie en nu heeft zij een jeugdboek geschreven geïnspireerd door Alice in Wonderland; Verdermeer. Een boek waarin kleur een grote rol speelt. Ik bestelde de speciale Verdermeer-box en las het boek voor mijn vakantie. Maar hoewel ik dacht ‘wel even door dat jeugdboek te vliegen’, kwam ik voor een aangename verrassing te staan.

verdermeer2

Alice is het minst kleurrijke meisje van heel Ferenwoud, een land wat draait om kleur. Haar vader is drie jaar geleden vertrokken en ze mist hem verschrikkelijk. Vervolgens gaat haar proef helemaal mis. Ze ziet geen andere keus dan met Olivier mee te gaan naar Verdermeer, waar haar vader waarschijnlijk zit. En laat dit net een land zijn waarin niets is wat het lijkt.

Tahereh Mafi heeft een bijzondere manier van schrijven, die je weet te grijpen of niet. In dit geval wist zij mij meteen te betoveren; de poëtische manier van beschrijven brengt heel veel sfeer met zich mee. Het boek zit daardoor zo vol details; ik weet zeker dat je het vijf keer kunt lezen en steeds nieuwe elementen zal ontdekken. En daar hou ik van; fantasiewerelden die zo bizar zijn, zo netjes opgezet, dat het tot leven komt en blijft komen. Daarnaast zorgt de vormgeving er ook nog eens voor dat een stukje van het verhaal ook nog een visueel tot leven komt.

verdermeer3

Dat heb je ook wel nodig, want door alle details zie je soms de gekleurde bomen van het bos niet meer. Dit boek eist je volledige concentratie, al is het alleen al om de leuke woordspellingen (tja, Alice in wonderland inspiratie…). Ik raad de meeste lezers dan ook af om dit boek in het Engels te lezen. Het komt veel beter tot leven als je alles snapt.

Gelukkig hebben wij een heel bijzondere verteller in het boek die als het ware ‘de vierde wand breekt’. Hiermee wordt bedoeld dat de verteller zich persoonlijk tot jou richt. Dit geeft een heel specifieke kijk op het boek en ik vond het zelf een heel gave en unieke toevoeging.

Verdermeer is dan wel een boek bedoeld voor een wat jongere doelgroep – en heeft hoofdpersonages van 12 en 13 – maar is geschikt voor alle leeftijden. Het wordt namelijk nooit kinderachtig, want net als bij een sprookje zitten er elementen in die voor iedereen inspirerend kunnen zijn.

Verdermeer geeft de wereld kleur.

Verdermeer is een ode aan het sprookje, vol magische elementen en vol prachtige teksten (zonder dat het geforceerd overkomt!). Het is absoluut geen aftreksel van het Alice in Wonderland verhaal, maar een eigen unieke wereld. Een wereld die inspireert en amuseert. Ik zie dit kleurrijke verhaal nog wel op het witte doek verschijnen. Een kleurrijk avontuur voor jong en oud.

erdermeer1

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

3 responses to “Verdermeer – Tahereh Mafi

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.