Van zilver zal de ketel zijn (De bende van Teiresias #1) – Mark Tijsmans

Geplaatst op 7 juni 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Van zilver zal de ketel zijn (De bende van Teiresias #1) – Mark TijsmansVan zilver zal de ketel zijn door Mark Tijsmans
Serie: De bende van Teiresias #1
Uitgever: Abimo | Februari 2016
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789462345690
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

In het land Teiresië wonen drie volkeren – de mensen, de elfen en de kabouters – in vrede samen na een lange oorlog.

Koning Teiresias slaagt er al jaren in de rust te bewaren. Maar hij wordt oud. In een toverboek staat een bijzonder recept voor een onsterfelijkheidsdrank. Iedereen is het er over eens dat de koning die moet drinken, maar dan moet het geheim genootschap dat de koning beschermt er wel in slagen alle ingrediënten voor dit brouwseltje bij elkaar te sprokkelen. En dat blijkt niet zo’n makkelijke klus…

Laat je meevoeren door deze betoverende klassieker, over een geheim
genootschap in een land van mensen, elfen en kabouters.

Een tijdje terug werd ik door uitgeverij Abimo, een Vlaamse uitgeverij, benaderd of aandacht wilde besteden aan enkele boeken. Niet veel later kreeg ik een pakketje met twee boeken binnen, waar onder andere Van zilver zal de ketel zijn in zat. Dit is het eerste deel van De bende van Teiresias, geschreven door Mark Tijsmans, en ik had het idee dat dit jeugdboek een beetje van het kaliber De Grijze Jager of Percy Jackson zou zijn.

ketel2

Van zilver zal de ketel zijn speelt zich af in een land waar drie verschillende volkeren wonen; mensen, elfen en kabouters. De koning Teiresias is de leider en hij begint oud te worden, dus gaat hij samen met enkele bijzondere figuren op zoek naar de ingrediënten van een toverdrank. De eerste stop? Een ketel gemaakt van kabouterzilver. Je maakt in dit boek dus kennis met mensen en kabouters en dit geeft een bont gezelschap.

Qua mensen volg je vooral de ridder Andreas en Floris, een jonge schildknaap. Andreas is echt zo’n mooiboy die vrouwenharten zal breken en Floris is een jochie zonder afkomst die zijn plek in de wereld zoekt. Ze hebben beide heel extreme karaktereigenschappen meegekregen, wat ik aan de ene kant goed vind en aan de andere kant bloed irritant. Die eigenschappen moeten namelijk elke keer weer herhaald worden. Op een gegeven moment vond ik het echt vervelend worden om te lezen over Floris’ grote mond. Nu weet ik het wel!

Eerlijk gezegd moest ik ook aardig wennen aan de schrijfstijl. Dit lag niet aan het Vlaamse taalgebruik – dat was namelijk prima te volgen als Nederlander – maar wel het overmatige gebruik van uitroeptekens. Het voelde daardoor soms te geforceerd en te geknutseld, alsof de personages geen eigen wil hadden maar gedwongen werden een bepaalde rol te spelen omdat dit nu eenmaal leuk zal zijn. Ik vond dat helemaal niet leuk. Het had van mij wel wat serieuzer gemogen.

Ondanks dat ik het dus af en toe echt too much vond, vond ik de plot wel aantrekkelijk. Mark Tijsmans heeft leuke ideeën en Van zilver zal de ketel zijn heeft een goede opbouw qua spanning en qua personages. Hij legt met dit eerste deel een goede en stevige bodem voor de serie.

De schrijfstijl is helaas niet echt mijn ding en dat heeft voor mij afbreuk gedaan aan mijn leesplezier, terwijl ik de kwaliteit van het verhaal zelf wel duidelijk zie. Het is een prima boek voor jongere lezers die dol zijn op ridderverhalen en die er wellicht wel de humor van in zullen zien. Een extra correctieronde in de volgende druk is wel nodig, het boek bevat aardig wat opmaaktfoutjes; geregeld mist er een spatie.

Ondanks dat de personages niet aan mij besteed waren en ik moeite had met de geforceerde schrijfstijl, denk ik dat dit boek voor veel jongeren aantrekkelijk zal zijn. Het is fantasierijk en zit vol met magie. Van Zilver zal de ketel zijn is ondanks het Vlaamse taalgebruik prima te volgen en de setting is sprookjesachtig. De uitwerking liet voor mij echter te wensen over.

ketel

three-stars

Tags:

Divider

One response to “Van zilver zal de ketel zijn (De bende van Teiresias #1) – Mark Tijsmans

  1. Mooie recensie! Ik vind het leuk dat je ook aandacht besteedt aan het doelpubliek, want het is natuurlijk een kinderboek. De voorkant van het boek is mooi, ik zou hem zeker van de plank gepakt hebben toen ik jonger was!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.