Unwritable – Lotte van den Noort

Geplaatst op 15 februari 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Unwritable – Lotte van den NoortUnwritable door Lotte van den Noort
Ook door deze auteur: Unsinkable
Uitgever: Hamley Books | Oktober 2021
Genres: Historische fictie, Young Adult
Aantal pagina's: 380
ISBN: 9789464208047
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

New Orleans, 1930

Een grote kloof tussen de rijke en arme inwoners van de stad zorgt voor veel spanning. De wees Abbigail Barlow heeft zich noodgedwongen aangesloten bij de verzetsgroep Monte Carlo, die bestaat uit de laatste strijders voor gelijkheid. Het dagelijks leven van Abbigail is gevuld met vermommingen en gevaarlijke missies, waarnaast ze haar grote geheim moet bewaren voor haar medeverzetsstrijders. Alsof dat nog niet zwaar genoeg is, moet ze dit alles doen in samenwerking met de onuitstaanbare, arrogante Jae Hawkins.

Abbigail vecht hard voor haar geliefde stad. Alles lijkt volgens plan te gaan, tot er duistere geheimen aan het licht komen. Een leven als verzetsstrijder is knap lastig, vooral omdat Jae er opeens zo irritant aantrekkelijk uitziet, gebogen over zijn nieuwe typmachine.

Een paar jaar geleden vroeg Lotte of ik samen met wat anderen haar boek Typewriter wilde proeflezen. Ik was hard en genadeloos, met het doel dat het uiteindelijk boek zou kloppen qua historische feiten en qua setting. Het eindresultaat las ik uiteindelijk niet, maar nu de nieuwe uitgave onder de naam Unwritable is verschenen, wilde ik wel graag weten hoe het uiteindelijk geworden is!

Dit boek speelt zich namelijk af in New Orleans. New Orleans is een heel bijzondere stad. Bijna on-Amerikaans en vol historie. Mijn zusje heeft er een aantal maanden mogen studeren en ik ben bij haar op bezoek geweest. Er zijn weinig plekken op aarde die zo getekend zijn door het verleden, waar zo veel sfeer in de lucht hangt dat je het bijna kan proeven (o wacht, dat zijn de beignets van Café du Monde). En omdat dit zo’n bijzondere plek is, bleef ik maar hameren dat het belangrijk is dat die typerende sfeer er in zit. Ik herinner me nog heel goed hoe ik in zo’n oude cablecar zat met mijn zusje en langs kasten van huizen reden waa weldoeners van haar school woonden, maar ook langs een verlaten supermarkt kwamen die al jaren leegstond na orkaan Katharina. Ik herinner me French Quarter, vol feeststraten, restaurants met oesters, po’boys en gumbo. Zo veel sfeer. Niet normaal.

Unwritable (ergens vind ik het jammer dat er niet gekozen is voor een Nederlandse titel, want Nederlands boek) speelt zich af in New Orleans in de jaren ’30. De kloof tussen arm en rijk is gigantisch en verzetsgroep Monte Carlo wil daar wat aan veranderen. Wees Abbigail heeft geen andere keuze dan zich bij hen aan te sluiten, waardoor haar leven doorgaans bestaat uit vermommingen en missies. En als dat nog niet zwaar genoeg is moet ze ook nog eens samenwerken met Jae. Abby vindt Jae mega arrogant en irritant, maar de missie mag natuurlijk niet in gevaar komen.

Waar zal ik beginnen? Laat ik allereerst zeggen dat ik het eindresultaat leuk vond en blij ben dat ik het heb gelezen. Van den Noort heeft een prettige schrijfstijl waar je zo doorheen vliegt. Het is ook niet te merken dat dit een eerder boek is en het begin is erg sterk. Daarin volg je Abby in een van haar vermommingen, waarbij ze iemand verleidt en een horloge afhandig maakt. Dit stuk was zo levendig beschreven dat er meteen een goede toon werd gezet.

Toch waren niet alle scenes voor mij zo sterk als deze. Als lezer moet je veel aannemen en niet alles is even logisch. Andrews motief de kloof tussen arm en rijk te willen dichten is nobel, maar liever had ik een diepe emotionele connectie gevoeld waarom hij zich zo gedwongen voelt te doen wat hij deed. Dit gold voor bijna alle personages: ik wilde meer achtergrond. Bijvoorbeeld waarom Jae en Abby zoveel moeite met elkaar hebben. Hoe komt dit? Wat is er eerder gebeurd? Hebben ze andere idealen of ambities die zo botsen?

Halverwege het boek verschuift de actie voornamelijk naar de opbloeiende relatie tussen Jae en Abby. Van mij had de focus daar niet perse op hoeven liggen, want persoonlijk hecht ik meer waarde aan andere verhaalelementen. De individuele karakterontwikkeling of juist het uitdiepen van de setting. Ik miste daarin toch een laag. Nu ben ik mega kritisch als het gaat om een andere plek – voornamelijk als ik er ben geweest – en in mijn ogen had de sfeer van New Orleans meer gevangen kunnen worden. Het had met kleine details gekund. Café du Monde was destijds niet veel meer dan een koffiekraampje, maar het is wel een van dé dingen waar de stad om bekend is. Ik miste de Jazz, het typische eten, een vleugje Southern charm. In mijn beleving had Unwritable in elke willekeurige wereldstad kunnen afspelen en dat vind ik jammer. Een paar overstromingen – en ja die zijn er veel daar – maken het nog niet dat de sfeer van de stad opeens wel aanwezig is. (Wist je trouwens dat ze in New Orleans hun doden voornamelijk in mausoleums boven de grond begraven? Het is namelijk nogal heftig dat bij elke overstroming begraven lichamen naar boven komen drijven.)

Na een beetje een dip in het midden neemt de actie meer toe. Ik vond het boek daarna weer sterk worden, vooral hoe een personage van gecontroleerd en kalm doorslaat in zijn handelen. De gevolgen hiervan zijn groots en gewaagd en dat waardeer ik. Waar ik eerder een emotionele klik miste met personages en moeite had met hun motieven en handelen, waren die laatste scenes krachtig en overtuigend. Ook de epiloog staat als een huis en is krachtig geschreven. Alleen het allerlaatste stuk had van mij niet gehoeven. Als je het gelezen hebt snap je wellicht wat ik bedoel.

Al met al ben ik blij dat ik Unwritable heb gelezen. Ik besef maar al te goed dat ik ontzettend kritisch aan het doen ben nu en op slakken zout aan het leggen ben, maar dit is mijn beleving van het boek. Ik had graag nog wat extra lagen in het boek gezien, waardoor het emotioneler, logischer en grootser zou worden.

Qua schrijfstijl en vlotheid is Unwritable een prima boek dat veel lezers aan zal spreken.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Unwritable – Lotte van den Noort

  1. Als je wel graag een boek wil lezen dat voor zover ik dat kan ervaren (ik ben er niet geweest) WEL de sfeer van New Orleans volledig neerzet: “Vampires, Hearts and Other Dead Things”. Ik moet eerlijk zeggen dat ook daar wat mij betreft een bepaalde scene aan het einde niet gehoeven had, maar het boek is wel echt een liefdebrief aan New Orleans!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.