Unsinkable – Lotte van den Noort

Geplaatst op 17 juni 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Unsinkable – Lotte van den NoortUnsinkable door Lotte van den Noort
Ook door deze auteur: Unwritable
Uitgever: Hamley Books | April 2021
Genres: Historische fictie, Young Adult
Aantal pagina's: 358
ISBN: 9789463967679
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Je kent het verhaal, maar is dat hoe het echt is gegaan?

Katharina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Wanneer ze als kamermeisje aan de slag kan op de Titanic, is dat een kans die ze gretig aanneemt.

Maar het lot van de Titanic gooit roet in het eten. Katharina’s broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip moet zetten. De Titanic is gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van.

Gebaseerd op een van de grootste complottheorieën ter wereld.

Onlangs is er bij Hamley Books het nieuwste boek van Lotte van den Noort verschenen: Unsinkable. Uiteraard gaat dit boek over het onzinkbare schip de Titanic en diens noodlot. Ik mocht een exemplaar ontvangen en na allerlei lovende geluiden was ik zelf ook erg nieuwsgierig geworden. Ik had in het verleden wel al wat van Lotte gelezen en ik was benieuwd hoe dit verhaal zou zijn.

Katharina Thompson heeft de droom om samen met haar verloofde een nieuw leven op te bouwen in Amerika. Ze kan gaan werken op de Titanic, wat natuurlijk een perfecte manier zou zijn om de overtocht te maken. Haar broer zegt echter dat ze geen stap op die vervloekte boot moet zetten, want de Titanic zal gaan zinken.

Unsinkable speelt in op een van de complottheorieën over het zinken van de Titanic. Hier hou ik van. Ik ben namelijk dol op dat soort verhalen. Het nadeel was wel dat ik eigenlijk alle wendingen wel zag aankomen. Natuurlijk is het voor niemand een verrassing dat de boot gaat zinken en dat de hoofdpersoon dus geen mogelijkheid heeft om het te verijdelen. Ze probeert het natuurlijk, maar als lezer weet je op voorhand al dat dit een kansloze missie is. Hoofdpersoon Katharina is op de hoogte van het plan en toch besluit ze op de boot te stappen. Moedig, maar ergens ook een beetje dom. Ergens had ik liever gehad dat ze het te weten zou komen als ze al op het schip zat, want dan zou die schok nog groter zijn. En zo zaten er wel wat meer puntjes in het verhaal die niet helemaal logisch waren. Zoals hoe haar ouders op het einde de oversteek kunnen betalen.

De hoofdpersoon vond ik interessant. Ze is geen naïef stom meisje, ondanks dat ze helemaal hoteldebotel is van haar verloofde. Ze durft actie te ondernemen en dat waardeerde ik. Vond ik de plotlijn dat haar ouders vroeger rijk waren en nu niet meer een toegevoegde waar hebben? Nee, niet echt. Toch snap ik de keuze wel, omdat Katharina’s innerlijke worsteling daardoor groter werd. Wel ben ik benieuwd hoe het verhaal was geweest als ze van lage komaf was geweest en écht geen andere keuze had dan aan boort te gaan van het schip.

Het was absoluut niet lastig om me vanaf het aller eerste moment mee te laten slepen met het verhaal. Het is pakkend geslepen en triggert je nieuwsgierigheid. Er komt wel veel informatie op je af, maar de infodump was niet perse storend. Zeker als je niet veel weet van die tijd zal het je helpen om er een goed beeld bij te krijgen.

Het duurt echter wel eventjes voordat de hoofdpersoon echt een voet op de Titanic zet. Van mij had het iets vlotter mogen komen, want ik had graag meer spannende scenes op de boot gehad. Hoe het geheim als fluisteringen door de boot ging bijvoorbeeld, of hoe de puzzelstukjes langzaam op hun plaats vallen. Ik vond dat stuk nu wat snel gaan. Wel vond ik het heel tof dat Lotte echt bestaande mensen personages heeft gemaakt in haar boeken. Dat lijkt me wel lastig, trouwens. Want je moet bestaande mensen opeens een stem geven, terwijl je soms niets meer weet dan een naam.

Zodra de boot de ijsberg heeft geraakt komt het boek in een stroomversnelling. Sommige beschrijvingen leken erg op hoe de film was in mijn herinnering. Die drama paste daar wel en ik denk dat het ook niet echt op een andere manier had gekund. Het einde vond ik emotioneel en heftig en ik moest ook even pauzeren om mijn gevoelens onder controle te krijgen. Dat vind ik echt heel goed gedaan.

De titel van het boek is Unsinkable, wat natuurlijk slaat op de bijnaam van de Titanic. Ik hou niet zo van Engelse titels voor Nederlandse boeken (Onzinkbaar past ook goed) en ik vraag me af hoe ze het gaan doen met de Engelse vertaling zonder extreem veel verwarring te veroorzaken. Toch ben ik trots op Lotte en blij voor haar dat dit boek het zo goed doet. Het is een heel geslaagd boek vol spanning en romantiek. Ja, het heeft overeenkomsten met de film, maar het is toch echt een op zichzelf staand iets geworden waaruit duidelijk blijkt dat Lotte zich in alles van de Titanic heeft verdiept.

Unsinkable is een toegankelijk, vlot en fijn geschreven boek. Het is voor jongeren een fijne en toegankelijke manier om een historische gebeurtenis te beleven. Top gedaan, Lotte. Ik ben benieuwd naar de nieuwe versie van Unwritable.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.