Unearthed (Unearthed #1) – Amie Kaufman & Meagan Spooner

Geplaatst op 26 juni 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Unearthed (Unearthed #1) – Amie Kaufman & Meagan SpoonerUnearthed door Amie Kaufman, Meagan Spooner
Ook door deze auteur: Illuminae, Hunted
Serie: Unearthed #1
Uitgever: Hyperion | Januari 2018
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 328
ISBN: 9781484758052
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

When Earth intercepts a message from a long-extinct alien race, it seems like the solution the planet has been waiting for. The Undying's advanced technology has the potential to undo environmental damage and turn lives around, and Gaia, their former home planet, is a treasure trove waiting to be uncovered.

For Jules Addison and his fellow scholars, the discovery of an alien culture offers unprecedented opportunity for study... as long as scavengers like Amelia Radcliffe don't loot everything first. Mia and Jules' different reasons for smuggling themselves onto Gaia put them immediately at odds, but after escaping a dangerous confrontation with other scavvers, they form a fragile alliance.

In order to penetrate the Undying temple and reach the tech and information hidden within, the two must decode the ancient race's secrets and survive their traps. But the more they learn about the Undying, the more their presence in the temple seems to be part of a grand design that could spell the end of the human race..

Dankzij Goodreads heb ik al een tal van boeken mogen ontdekken. Een van die boeken die ik door door te klikken in mijn blikveld kreeg, was Unearthed. Ik zette het boek op mijn verlanglijstje en kreeg het uiteindelijk via een swap. Ik had superveel zin om het boek te lezen, maar liet het toch liggen.

Als er op aarde een bericht wordt ontvangen van een buitenaards ras, lijkt dit dé oplossing voor alle problemen. De Undyings, zoals ze heten, hebben de technologie om alle milieuschade om te keren. Daarnaast klinkt Gaia, hun thuisplaneet, als een paradijs. Jules is samen met andere wetenschappers aan het werk op Gaia om diens geheimen te achterhalen. Smokkelaar Amelia heeft weer andere motieven om stiekem naar Gaia te komen. Om stand te houden tegen andere groepen, moeten ze samenwerken om een tempel binnen te kunnen drinken. Ze moeten verschillende raadsels oplossen om naar binnen te komen. Hoe meer ze te weten komen over de Undying, hoe meer ze te weten komen over het mogelijke einde van het menselijke ras.

Eerlijk, ik snapte eigenlijk niet meer waarom ik dit boek perse wilde lezen. Meer dan vermakelijk vond ik het namelijk niet. Dat is heel wat om te zeggen, maar het is dat ik nieuwsgierig was naar het einde, anders was ik misschien zelfs wel (tijdelijk) gestopt. Achteraf ben ik wel blij dat ik heb doorgezet, maar toch heeft Unearthed de verwachtingen absoluut niet waar weten te maken.

De beschrijving van het boek vond ik super gaaf klinken, maar de uitwerking deed me helaas maar weinig. Het verhaal is enorm plotgericht, waardoor er weinig ontwikkeling in de personages leek te zitten. Ze werden meegesleurd in alle gebeurtenissen, zonder dat ze zichzelf lieten zien. Ik voelde me als een anonieme toeschouwer en ik kreeg onvoldoende de mogelijkheid om de personages in mijn hart te sluiten.

De puzzels vond ik erg tof. Het gaf Unearthed een haast filmisch tintje. Maar dat was het dan ook. Ik had geen band met de personages en het kon me maar weinig schelen wat hen zou overkomen. Het was vermakelijk en ik vond het einde ook echt wel goed, maar daar bleef het bij.

Het probleem ligt voornamelijk in het begin: dat is nogal… saai. Ik vond de omschrijving van de wereld niet voldoende overkomen en ik kreeg niet genoeg momenten om de personages te leren kennen. Echt te leren kennen, bedoel ik dan. Elk hoofdstuk heeft een andere POV, maar ik kon amper verschil ervaren. Ik vind het belangrijk dat ik zonder naar de naam te kijken weet over wie ik lees. Dat kon ik niet echt. Vet zonde. Als de personages overtuigender waren neergezet, dan was het al zo veel beter geweest.

Unearthed is als een soort Indiana Jones in space.

Heb je zin in een soort Indiana Jones in de ruimte, dan is Unearthed wel wat voor jou. Ikzelf vond hem helaas niet zo goed uit de verf komen als ik had gehoopt. Ik wilde dit boek heel graag lezen, maar het bleek achteraf niet voor niets dat ik hem voor me uit bleef schuiven.

three-stars

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.