Toffee – Sarah Crossan

Geplaatst op 3 maart 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Toffee – Sarah CrossanToffee door Sarah Crossan
Ook door deze auteur: Breathe
Uitgever: Kluitman | Juni 209
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 400
ISBN: 9789020654660
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Indrukwekkende coming of age in versvorm van populaire YA-auteur.

Als Allison wegloopt van haar gewelddadige vader kan ze nergens naartoe. Wat ze aanziet voor een leeg pand, blijkt het huis van de dementerende Marla te zijn. Marla denkt in Allison haar jeugdvriendin Toffee te herkennen en Allison doet wat ze altijd doet: ze past zich aan. En dus is ze Toffee voor Marla.

Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee vrouwen en Allison komt erachter wie ze nou ècht eigenlijk is. Als Toffee lijkt ze meer zichzelf te zijn dan ze in jaren is geweest.

Toffee is een aangrijpende YA – roman in vrije versvorm over grote thema’s als psychische gezondheid, huiselijk geweld, de waarde van vriendschap en wat het betekent om familie te zijn. Net als Crossans eerdere boeken laat ook Toffee een verpletterende indruk achter.

Sarah Crossan heeft al met meerdere boeken bewezen dat ze me tot mijn ziel kan raken. Ik heb al aardig wat van haar gelezen en tot nu toe heeft ze me nooit teleurgesteld. Daarom wilde ik Toffee, haar nieuwste boek, ook graag lezen. En dat terwijl ik niet eens had opgezocht waar het boek over ging!

Allison is weggelopen van huis in de hoop dat ze de ex-verloofde van haar gewelddadige vader kan vinden. Ze heeft niemand meer, tot ze Marla vindt. Marla heeft dementie en Allison gebruikt dat om tijdelijk onderdak te hebben. Ook al wil Alli vooral een dak boven haar hoofd, groeien de twee toch naar elkaar toe.

Net als Sarah Crossan’s eerdere werk is ook Toffee weer een bundel vol aangrijpende thema’s. Denk aan mishandeling, (slechte) vrienden, dementie, dakloosheid, weglopen van huis. Dit kwam weer even binnen: hoe kan je je eigen kind zoveel geweld aandoen? Allison is een gebroken meisje, zonder ook maar enig idee wie ze is in de wereld. Ze doet haar best te bestaan, maar heeft natuurlijk geen enkel uitzicht.

Wat ze doet – misbruik maken van Marla’s ziekte – is natuurlijk absoluut niet goed te praten, maar ik denk wel dat Alli in dit geval (voor haar gevoel) geen andere keuze had. Ik vond het mooi om te zien hoe de twee naar elkaar toe groeide en het beste in elkaar naar boven haalde. Marla had een maatje, Allison leerde stapje voor stapje wie ze is.

Samen zijn ze een interessant stel. Een jong meisje dat het liefst alles zou vergeten en een oudere vrouw die wanhopig haar best doet om te onthouden. Het was mooi en emotioneel en weer erg knap gedaan.

Toch werd het niet de emotionele rollercoaster zoals ik had verwacht. Ja, ik vond het taalgebruik en de inzet van vrij vers weer prachtig, maar bij haar andere boeken heb ik intens hard moeten huilen en dat had ik hier niet. Dat neemt niet weg dat ik Toffee alsnog een prachtig boek vond.

Wat ik mede zo knap vind aan Toffee is dat er weer allerlei thema’s aan bod komen waar jongeren zich in kunnen herkennen, maar ook dat ze middels zo’n boek hun empathisch vermogen vergroten. Toffee brengt interessante vraagstukken met zich mee, zoals: waarom heeft Allison nooit hulp gezocht? Waarom heeft de ex-verloofde dit niet gedaan? Is het oké dat Allison gebruik maakt van Marla?

Je hebt nog een personage, Lucy, een soort vriendin van Allison die haar aan geld helpt door haar het huiswerk van klasgenoten te maken. Hier zat meer in, vond ik. Ik vond haar plotlijn niet voldoende uit de verf komen, terwijl het wel een heel interessante plotlijn had kunnen zijn. Het werd ondergesneeuwd door de rest. Misschien was het teveel?

Toffee bleek weer een prachtig boek! Ik vond hem minder emotioneel als bijvoorbeeld Eén en Nieuwe maan, maar toch maakte het veel indruk.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.