Breathe (Breathe #1) – Sarah Crossan

Geplaatst op 15 september 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Breathe (Breathe #1) – Sarah CrossanBreathe Serie: Breathe #1
Andere boeken in deze serie: Resist
| oktober 2012
Aantal pagina's: 371
ISBN: 9781408827192
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

When oxygen levels plunge in a treeless world, a state lottery decides which lucky few will live inside the Pod. Everyone else will slowly suffocate. Years after the Switch, life inside the Pod has moved on. A poor Auxiliary class cannot afford the oxygen tax which supplies extra air for running, dancing and sports. The rich Premiums, by contrast, are healthy and strong. Anyone who opposes the regime is labelled a terrorist and ejected from the Pod to die. Sixteen-year-old Alina is part of the secret resistance, but when a mission goes wrong she is forced to escape from the Pod. With only two days of oxygen in her tank, she too faces the terrifying prospect of death by suffocation. Her only hope is to find the mythical Grove, a small enclave of trees protected by a hardcore band of rebels. Does it even exist, and if so, what or who are they protecting the trees from? A dystopian thriller about courage and freedom, with a love story at its heart.

Koop ‘Breathe’ hier

Toen ik met lieve blogdinnetjes Joanne, Joany, Annabel, Lilian, Esmee en Ellis in Londen was, kocht ik een hele berg boeken (what else is new?). En één van die boeken was Breathe, waar Joany erg enthousiast over was. Omdat ik graag voornamelijk boeken van mijn wishlist en boeken van schrijvers en schrijfsters die op comiccon zouden komen wilde hebben, kocht ik daar ter plaatsen dit dystopische verhaal.

In de wereld die Sarah Crossan heeft geschetst ligt in puin. Door de Switch is het zuurstofgehalte op aarde van 20% naar slechts 3% gedaald en op het moment dat het boek zich afspeelt is het 6%. Voor de niet-natuurkundige onder ons: dat is knap lastig ademhalen. Heel veel mensen zijn dan ook gestikt tijdens die Switch en slechts enkele gelukkigen mochten gaan wonen in zogenoemde Pod’s. Dit zijn enorme glazen koepels waarin de zuurstof artificieel op peil wordt gehouden, zodat de mens het kan overleven. In de Pod’s heerst er een rangorde. De premium’s hebben recht op alles, de Auxiliaries moeten overal voor knokken.

Quinn (een premium) en Bea (een auxiliaries) zijn beste vrienden en om Bea een beetje beter te laten voelen, besluit Quinn haar mee te nemen op vakantie: buiten de koepel welteverstaan. Terwijl ze naar buiten willen gaan, komen ze Alina tegen, die voortvluchtig lijkt te zijn. Ze helpen haar, maar storten zichzelf dan in een groot gevaar. Want buiten hebben ze maar lucht voor twee dagen. Ook horen ze geruchten over het bedrijf achter de Pod’s, Breathe, en zijn ze noodgedwongen uit te zoeken of dit de waarheid is.

Dat klinkt allemaal heel erg spannend, en dat is het ook. Als lezer hik je constant tegen de deadline aan. Want geen lucht meer hebben is natuurlijk iets wat je je niet voor wilt stellen. Afgewisseld met de korte, maar krachtige, hoofdstukken, vlieg je letterlijk door het boek heen. En hoewel sommige personages hierdoor een beetje aan de oppervlakte blijven drijven, is het achterliggende verhaal sterk. Het is ook fijn dat er tussen drie perspectieven gewisseld worden. Dit geeft het verhaal een betere dynamiek en maakt het makkelijker om de wereld waarin onze helden leven voor te stellen. Hun persoonlijkheden zijn dan wel weer goed uitgewerkt en ik vond ze alle drie even leuk om over te lezen!

Sarah Crossan heeft er voor gekozen om de slechte leefomstandigheden van buiten de Pod een vorm van twijfel mee te geven.. Hoe vertel ik dit zonder te spoilen? Ehm.. Als lezer merk je meteen dat de mensen in de Pod deels voor de domme worden gehouden en dat de wereld om hen heen toch al aan het herstellen is. Gaandeweg leren Bea en Quinn wat de mogelijkheden hierin zijn en die groei vind ik erg mooi. Het is alsof de wereld weer een goed vooruitzicht heeft. In tegenstelling tot andere dystopien, heeft het verhaal vaak erg lang de tijd nodig voordat de rebellen daadwerkelijk triomferen en de wereld wat beter wordt. Hier gaat het sneller. En dan vind ik verfrissend.

Ik dacht eerlijk gezegd dat dit een stand alone zou zijn, maar het bleek toch om een tweeluik te gaan. Aan de ene kant vond ik dat jammer, maar aan de andere kant is nog een boek zeker geen straf. Het feit dat het niet is uitgemolken tot een trilogie is ook erg prettig. Ik heb het vervolg dan ook op mijn wishlist gezet. Ik ben namelijk erg benieuwd hoe het verder gaat met Quinn, Alina en Bea, nu ze het ware gezicht achter Breathe kennen. En zal de wereld aan het eind van deel 2 echt een stukje beter zijn? Ik ben benieuwd!

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

6 responses to “Breathe (Breathe #1) – Sarah Crossan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.