Resist (Breathe #2) – Sarah Crossan

Geplaatst op 26 april 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Resist (Breathe #2) – Sarah CrossanResist Serie: Breathe #2
Andere boeken in deze serie: Breathe
| oktober 2013
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9780062118721
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

The sequel—and conclusion—to Sarah Crossan's Breathe. Three teen outlaws must survive on their own in a world without air, exiled outside the glass dome that protects what's left of human civilization. Gripping action, provocative ideas, and shocking revelations in a dystopian novel that fans of Patrick Ness and Veronica Roth will devour.

Bea, Alina, and Quinn are on the run. They started a rebellion and were thrown out of the pod, the only place where there's enough oxygen to breathe. Bea has lost her family. Alina has lost her home. And Quinn has lost his privileged life. Can they survive in the perilous Outlands? Can they finish the revolution they began? Especially when a young operative from the pod's Special Forces is sent after them. Their only chance is to stand together, even when terrible circumstances force them apart. When the future of human society is in danger, these four teens must decide where their allegiances lie. Sarah Crossan has created a dangerous, and shattered society in this wrenching, thought-provoking, and unforgettable post-apocalyptic novel.

Er zijn meerdere redenen waarom de duologie Breathe een ware parel is onder het dystopische aanbod. Ten eerste bestaat het maar uit twee boeken, ten tweede zijn er maar weinig verhalen waarbij de world building zo goed in elkaar zit en ten derde zijn de verschillende perspectieven echt eens goed uitgewerkt. Ik keek er daarom erg naar uit het vervolg te lezen, Resist.

Breathe speelt zich af in een wereld waarin zuurstof schaars is geworden en waarbij de mens echt moet strijden om te kunnen overleven. Het gevolg is dat de meeste mensen in een soort glazen stolp wonen; waarin zuurstof (oneerlijk) verdeeld wordt. Er blijken echter ook mensen buiten de dome te wonen; mensen die strijden voor het voortbestaan van de aarde en een eerlijke behandeling tussen iedereen.

In dit tweede deel volg je wederom Bea, Quinn en Alina, maar zijn er ook meerderen die een stem krijgen. In sommige boeken is het echt kei irritant als het vertelperspectief steeds veranderd, maar Sarah Crossan is er echt in geslaagd elk personage een unieke stem en situatie te geven; weinig kans dat je je vergist in de personages dus!

Naast dat het een ontzetten vlot geschreven boek is, wordt er ook echt naar een ontknoping gewerkt. Die is misschien niet zo klatsboem schokkend (nou, wel een beetje), maar zit wel verdraaid goed in elkaar; ik had namelijk echt een tevreden gevoel toen ik het boek dichtsloeg. Ja, natuurlijk zou ik wel willen weten hoe de verdere ontwikkeling zou zijn, maar verhaaltechnisch zit er een goede afsluiter in. Niet elke serie kan daar in meepraten.

Ik heb erg genoten van Resist, omdat het een mooi evenwicht voelt samen met Breathe. Waar Breathe echt ging om het uitbreken en het realiseren van de waarheid, gaat Resist om het gevecht tegen de gevestigde orde. De drijfveer om de wereld te verbeteren; de offers, de tegenslagen, de prijs die voor vrijheid betaald moet worden, maar ook het licht achter de grijze regenwolken.

Al met al is het een zeer aangrijpende serie waar elke dystopie-liefhebber mee in aanraking zou moeten komen. Want het zou maar gebeuren zeg; te weinig zuurstof voor de mensheid… Planten weg… Leven weg. Brrr. Ik hoop dat deze twee topboeken ook in het Nederlands gaan verschijnen; maar ze zijn ook echt prima te lezen in het Engels.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.