The Modern Faerie Tales – Holly Black

Geplaatst op 4 december 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

The Modern Faerie Tales – Holly BlackThe Modern Faerie Tales door Holly Black
Ook door deze auteur: Witte Kat
Uitgever: Simon and Schuster | Juni 2019
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 800
ISBN: 9781471182365
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

In Tithe, sixteen-year-old Kaye is a modern nomad. Fierce and independent, she drifts from place to place with her mother’s rock band until an ominous attack forces Kaye back to her childhood home. There, amid the blue-collar New Jersey backdrop, Kaye finds herself an unwilling pawn in an ancient and violent power struggle between two rival faerie kingdoms—a struggle that could very well mean her death.

In Valiant, the companion to Tithe, seventeen-year-old Valerie runs away to New York City, trying to escape a life that has utterly betrayed her. Sporting a new identity, she takes up with a gang of squatters who live in the city’s labyrinthine subway system. But there’s something eerily beguiling about Val’s new friends. When one talks Val into tracking down the lair of a mysterious creature, Val finds herself torn between her affection for an honorable monster and her fear of what her new friends are becoming.

In Ironside, the sequel to Tithe, the time has come for Roiben’s coronation. Uneasy in the midst of the malevolent Unseelie Court, pixie Kaye is sure of only one thing—her love for Roiben. But when Kaye drunkenly declares herself to Roiben, he sends her on a seemingly impossible quest to find a faerie who can tell a lie. Unable to see Roiben until she has fulfilled his quest, Kaye finds herself in the center of the battle of wits and weapons being waged over his throne.

Holly Black is een fantastische auteur. Ik heb gesmuld van veel van haar boeken en noem haar niet voor niets de koningin van de Fae. Als geen ander weet zij namelijk het elfenrijk vorm te geven zodat het aan de ene kant niets afdoet aan de mythen, maar toch ook heel eigen voelt. Ik wilde haar oudere elfenboeken ook heel graag lezen, maar het kwam er maar niet van om ze aan te schaffen. Tot de boeken plots in een bundel verschenen! Zo, die gaat mee naar huis, dacht ik meteen. En zo had ik het heerlijk dikke The Modern Faerie Tales opeens in mijn kast staan.

The Modern Faerie Tales is een bundel van drie boeken: Tithe, Valiant en Ironside. Het gaat voornamelijk over de 16-jarige Kaye, die door haar rockband moeder van stad naar stad reist. Na een duistere aanval worden Kaye en haar moeder gedwongen terug te keren naar haar oma, waar ze gaan wonen. Kaye moet echter wel wennen aan haar nieuwe leven. En dan… staat alles opeens op z’n kop wanneer ze tussen twee rivaliserende faerie koninkrijken komt te staan. En dat is een stuk gevaarlijker dan ze in eerste instantie denkt.

Ik heb dus echt dol op Holly’s boeken over de faeries en dus waren mijn verwachtingen behoorlijk hoog. Toch merkte ik – helaas – dat dit een van Holly’s eerdere trilogien. was. Ik vond het leuk, maar veel minder verslavend en intens en halverwege het tweede boek, wat overigens een andere hoofdpersoon heeft, was ik er even klaar mee. Ik legde het boek weg en pakte het later weer op. Maar eigenlijk was ik mijn interesse wel verloren. Het is dat ik het perse wilde uitlezen…

Je merkt zeker dat ook hier – in Holly’s debuut – haar expertise rondom faerie-lore al goed aanwezig is. Het is sfeervol en past heel goed bij de oude verhalen, zonder dat ze een bepaalde eigenheid verliest. Het is alleen veel minder goed geschreven en dat was voor mij een domper. Het verhaal zit gewoon niet zo lekker in elkaar en voelde wat ouderwets. Het is oké en niet bijzonder, terwijl ik dit een aantal jaar terug misschien fantastisch had gevonden. Toen was er nog geen sprake van een hype en waren er een ander soort tropes populair.

Wat ik tof vond is hoe Kaye denkt dat ze denkbeeldige vrienden dacht te hebben, maar dat dit gewoon elfen bleken te zijn. Ze zijn echt. Als ze sexy Elf Roiben redt, verbindt ze haar lot met dat van de elfen en verandert haar leven. Vooral als ze zelf ook niet helemaal menselijk blijkt te zijn. Ze is een changeling en de unseelie court heeft het op haar voorzien. Dit is spannend en heeft een hoog chosen one gehalte, maar ik vond het vermakelijk. Met het eerste deel vond ik ook weinig mis. Het was vooral in boek twee dat ik in een dip terecht kwam en niks me nog boeide. Het is ook niet voor niets dat ik zelden een serie achter elkaar lees.

In boek twee is Val de hoofdpersoon en hoewel dit rebelse meisje veelbelovend klonk.. vond ik haar verhaal maar saai. Ik wilde terug naar de hoofdlijn! Dit is een typisch voorbeeld van tweede boek syndroom toen het leek alsof alle series uitgerekt moesten worden tot een trilogie. Spoiler: werkt niet.

Deel drie maakt het een beetje goed wanneer Kaye terugkomt, maar voor mij was het niet boeiend genoeg om echt geinteresseerd te blijven. Heel jammer. Er zaten leuke stukken in, maar ik heb veel stukken meer vlak en zonder emotie gelezen dan dat ik er echt nog in zat.

Hoewel de Faerie-lore in The Modern Fairy Tales al goed aanwezig was, miste ik de bijzondere en krachtige schrijfstijl die Holly Black ondertussen ontwikkeld heeft.

In The Modern Faerie Tales wordt duidelijk dat het soms geen verstandig idee is om een oude serie opnieuw uit te geven. In dit geval merk je zo ontzettend dat Holly gegroeid is als auteur, dat het boek voor mij tegenviel. Het korte verhaal op het einde was aardig, maar niet boeiend genoeg om het boek met een fijn gevoel dicht te slaan. Mijn te hoge verwachtingen maakte het soms een worsteling om door te komen: het begon veelbelovend, maar voor mij ging het vrij snel bergafwaarts.

two-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.