The Fates Divide (Carve the Mark #2) – Veronica Roth

Geplaatst op 21 juli 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

The Fates Divide (Carve the Mark #2) – Veronica RothThe fates divide door Veronica Roth
Ook door deze auteur: Inwijding
Serie: Carve the Mark #2
Andere boeken in deze serie: Carve the Mark
Uitgever: Van Goor | April 2018
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 376
ISBN: 9789000354245
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Het lot bracht ze samen.
Nu zal het ze verdelen.

De levens van Cyra Noavek en Akos Kereseth zijn bepaald door hun lotsbestemmingen. Het lot van Akos is dat hij zal sterven in dienst van de familie Noavek, maar toch is hij verliefd geworden op Cyra. Dan eist Cyra's doodgewaande vader Lazmet, een meedogenloze tiran, de Shotet-troon op. Akos vreest dat zijn einde dichterbij is dan ooit. Lazmet staat op het punt een barbaarse oorlog te ontketenen, en Cyra en Akos willen hem koste wat het kost tegenhouden. Ze moeten hun familie, hun rijk en misschien zelfs elkaar verraden en bepalen waar hun loyaliteit ligt

Ik weet nog wel dat er een dikke rel ontstond met Carve the Mark en eventueel rascistische inhoud. Ik merkte er zelf helemaal niks van tijdens het lezen. Misschien zijn Nederlanders daar gewoon wat makkelijker in? Helaas was ik er wel mee eens dat het boek niet zo tof was als haar Divergent serie. Ik stoorde me aan te zelf-bedachte termen voor bestaande dingen en kon me maar moeilijk verbinden met de wereld. De world-building kwam voor mij onvoldoende tot z’n recht. Toch was ik wel heel erg benieuwd of Veronica Roth het goed zou maken met de tweede helft van dit tweeluik; The Fates Divide. 

Akos zal sterven in dienst van de familie Noavek, dat is zijn noodlot. Toch is hij verliefd geworden op de dochter dan deze familie, Cyra. Als de doodgewaande vader van Cyra, de titan Lazmet, de troon opeist, vrezen Akos en Cyra dat het einde dichterbij is dan ooit. Een oorlog staat op het punt van uitbreken en de twee willen hem koste wat kost tegenhouden. Ze moeten elkaar, zichzelf en alles wat ze liefhebben verraden om Lazmet te kunnen verslaan…

Ik was best bang dat het te lang geleden zou zijn dat ik Carve the mark had gelezen en daarom niks van The Fates Divide zou snappen. Gelukkig las het boek vlot weg en kwam er al lezend voldoende terug van het eerste deel. Dit maakte het best aangenaam om te lezen, al vind ik het niet het beste werk van Roth.

Ik had nog steeds moeite met de wereld, al is er best een goede poging gemaakt om het in dit boek duidelijker over te brengen. De vertaling is helder en hielp me daar enorm bij. Toch stoorde ik me enorm aan de keuzes van Veronica Roth om het verhaal onnodig complex te maken door weer zelfbedachte termen te gebruiken voor dingen die wij al kennen. Het boek was zo veel makkelijker te lezen geweest als ze dit niet had gedaan. Zonde. Het deed me een beetje denken aan onmogelijk uit te spreken fantasynamen.

The Fates Divide is vooral leuk omdat er toch wel een flink aantal interessante wendingen zijn die het boek dynamisch maakte en me wist te verrassen. Ik had namelijk niet erg hoge verwachtingen bij dit boek. De wendingen kwamen vaak op precies het juiste moment, waardoor ik door bleef lezen; fijn, want zonder had ik vast veel langer over dit boek gedaan. Wel waren een aantal wendingen wat overdreven of vergezocht, maar dat paste ook wel bij de dramatiek in het boek.

Niet alleen Akos en Cyra komen aan het woord in dit boek trouwens, ook Cisi en Eijeh hebben hun eigen perspectieven. Dit vond ik redelijke stukken; zo nu en dan voegde het voor mij te weinig toe. Akos en Cyra zijn namelijk veel beter uitgewerkte personages, waardoor de rest wat vlak overkwam. Het was prima, maar niet fantastisch.

De vele wendingen maakten het dat ik door wilde lezen in The Fates Divide. 

The Fates Divide was een aangename verrassing; ik vond het boek veel beter dan ik had verwacht. Toch is het niet zo dat ik daardoor echt fan van dit tweeluik ben geworden. Het was het gewoon nét niet voor mij; de world-building had voor mij teveel haken en ogen en de randpersonages waren te vlak. De plot is prima, maar geen hoogtepunt. Kortom; aardig, maar niet fantastisch. Toch zullen er wel veel mensen zijn die wel zullen genieten van dit spannende verhaal vol wendingen en met een bijzondere wereld.

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “The Fates Divide (Carve the Mark #2) – Veronica Roth

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.