The Book Jumper – Mechthild Gläser

Geplaatst op 29 juli 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

The Book Jumper – Mechthild GläserThe Book Jumper door Mechthild Gläser
Uitgever: Feiwel and Friends | Januari 2017
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 371
ISBN: 9781250086662
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Amy Lennox doesn't know quite what to expect when she and her mother pick up and leave Germany for Scotland, heading to her mother's childhood home of Lennox House on the island of Stormsay.

Amy's grandmother, Lady Mairead, insists that Amy must read while she resides at Lennox House—but not in the usual way. It turns out that Amy is a book jumper, able to leap into a story and interact with the world inside. As thrilling as Amy's new power is, it also brings danger: someone is stealing from the books she visits, and that person may be after her life. Teaming up with fellow book jumper Will, Amy vows to get to the bottom of the thefts—at whatever cost

In een boek kunnen springen, dat is denk ik de grote droom van iedere fan. Hoe vaak ik wel niet heb zitten dagdromen over mijn eigen avonturen op Zweinstein… Ik denk dat het ontelbaar vaak is. Misschien dat The Book Jumper me daarom zo aansprak (plus de mooie kaft); ik was zo benieuwd naar dit boek waarin de hoofdpersoon speciale krachten ontwikkeld en het vermogen heeft de personages uit boeken te ontmoeten!

Amy heeft geen idee wat ze kan verwachten als ze door haar jonge moeder wordt meegenomen van Duitsland naar Schotland, waar haar familie vandaan komt. Lady Mairead, Amy’s oma vertelt haar dat ze een Book Jumper is; iemand die het vermogen heeft om in een verhaal te duiken en de interactie aan kan gaan met de wereld binnenin. Hoe tof het ook is, er hangt ook een gevaar aan. Iemand is namelijk belangrijke voorwerpen uit boeken aan het stelen en de dader kan zo maar eens achter Amy aanzitten! Samen met Will, een mede Book Jumper, besluit Amy het tot op de bodem uit te gaan zoeken.

Het concept van The Book Jumper is natuurlijk om verliefd op te worden; je favoriete boek bezoeken en kunnen praten met je fictieve crushes. Toch is dat ook wel een risico bij een boek als dit; je mag als auteur immers alleen maar werken met boeken waarvan het auteursrecht is verlopen en komt daarbij uit bij klassiekers. Ook leuk, maar wij zouden natuurlijk massaal naar Zweinstein of het Night Court gaan. Hierdoor zal niet alle lezers duidelijk zijn in welk boek Amy springt. En zo nu en dan vroeg ik me af of het de auteur wel gelukt was om de personages uit andere werelden wel echt goed te vertolken.

Amy is een prettig personage, al komt ze er vrij snel achter wat ze kan en dat ze daarin speciaal is en extra goed. Dit is natuurlijk wel een beetje voorspelbaar en maakt het boek geen hoogvlieger. Het is toch erg vermakelijk en ik heb er van genoten dit boek te kunnen lezen. Het voelt haast als een ode aan literaire (jeugd) klassiekers en dat vond ik tof. Ook het gestolen verhalen element vond ik gaaf; ik kon me voorstellen hoe het stelen van slechts een voorwerp een heel verhaal in elkaar kan laten storten. Een goede vondst!

Qua sfeer en schrijfstijl deed me dit boek een beetje denken aan het boek Robijnrood van Kirsten Gier. Dus als je dat tof vond, dat zal The Book Jumper jou ook bekoren. De sfeer van het eiland paste ook erg goed bij het boek en ik vond de relatie tussen oma, moeder en dochter erg overtuigend neergezet met echt elk hun eigen persoonlijkheid. De relatie tussen Will en Amy vond ik dan weer erg snel gaan en niet heel erg bijzonder. Ik had liever wat minder focus op romantiek gehad.

Ook had ik graag wat meer uitleg gehad over hoe het Boek Jumpen precies tot stand gekomen is. Het voelt nu een beetje random en je moet als lezer maar gewoon accepteren dat het kan. Hierdoor ontstonden ook wat plotlijnen die onvoldoende zijn uitgewerkt (voor mij) en bleef ik met een aantal vragen achter.

Stel je voor dat je net als in The Book Jumper in je favoriete verhalen kan springen. Dat moet toch een beetje de hemel zijn?

Al met al vond ik het leuk om The Book Jumper gelezen te hebben. Het hele idee van in je favoriete verhaal kunnen springen laat mijn fantasie meteen op hol slaan. De uitwerking was met vlagen goed maar ook met vlagen wat incompleet. Het is schattig en de plot is niet heel bijzonder, waarbij het vooral te maken heeft met zaken als insta-love. Aangenaam verhaal in de stijl van Robijnrood. 

PS. Dit boek is oorspronkelijk Duits, dus als je je wilt wagen aan Duits voor bijvoorbeeld school… Helaas is er geen Nederlandse vertaling beschikbaar.

PPS. Ik dacht eigenljk dat dit een serie was, maar nee?

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.