Stepsister – Jennifer Donnelly

Geplaatst op 29 januari 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Stepsister – Jennifer DonnellyStepsister door Jennifer Donnelly
Ook door deze auteur: Deep blue
Uitgever: Hot Key Books | Mei 2019
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 470
ISBN: 9781471407970
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

'In an ancient city by the sea, three sisters - a maiden, a mother, and a crone - are drawing maps by candlelight. Sombre, with piercing grey eyes, they are the three Fates, and every map is a human life . . .'

Stepsister takes up where Cinderella's tale ends. We meet Isabelle, the younger of Cinderella's two stepsisters. Ella is considered beautiful; stepsister Isabelle is not. Isabelle is fearless, brave, and strong-willed. She fences better than any boy, and takes her stallion over jumps that grown men fear to attempt. It doesn't matter, though; these qualities are not valued in a girl. Others have determined what is beautiful, and Isabelle does not fit their definition. Isabelle must face down the demons that drove her cruel treatment of Ella, challenge her own fate and maybe even redefine the very notion of beauty . . .

Cinderella is about a girl who was bullied; Stepsister is about the bully. We all root for the victims, we want to see them triumph. But what about the bullies? Is there hope for them? Can a mean girl change? Can she find her own happily ever after?

Op YALC kocht ik het boek Stepsister omdat ik een derde boek nodig had om van een bepaalde deal gebruik te kunnen maken. Een boek over een stiefzusje van Assepoester klonk me best leuk in de oren en ik besloot om dit boek te kiezen. Nu ik weet dat binnenkort ook een Nederlandse vertaling komt, besloot ik hem maar eens op te pakken.

Om het hart van de prins te winnen, wordt Isabelle door haar moeder gedwongen om haar eigen tenen af te snijden om in het glazen muiltje te passen. Uiteraard komt hun oplichting uit en worden ze haast verstoten. Isabelle is geen mooi meisje en vanaf dan zit het niet mee voor haarzelf, haar moeder en haar zusje. Gelukkig krijgt ze een kans om hun ongeluk te keren… maar welke offers zijn daar voor nodig?

Al vanaf het allereerste hoofdstuk werd mij duidelijk dat er met Isabelle niet te sollen valt. Stepsister begint behoorlijk heftig, met een vrij grafische beschrijving over hoe het meisje haar eigen tenen afsnijd. Aan te raden is om dit hoofdstuk niet te lezen als je net een boterham met leverworst naar binnen hebt gewerkt. Het is gruwelijk dat het meisje dit zichzelf aandoet en alsnog van de koude kermis tijd moet komen, maar ook dat ze door mannen geprezen wordt voor haar moed (maar vervolgens toch afgedankt wordt).

De korte hoofdstukken maken het dat je door het boek heen vliegt en dat er een fijn tempo in het boek zit. Er gebeurt veel en Isabelle probeert oprecht om nog wat van haar leven te maken. Ze is niet hopelijk en dat maakt dit een interessante kijk op het sprookje. Isabelle blijkt een echte strijder en dit maakte haar in mijn ogen mooi. Hoe erg ze ook door anderen werd uitgekotst, ze bleef doorzetten en zoeken naar haar ware bestemming in het leven.

Hierdoor kreeg ik ook een bepaalde mate van medelijden met haar. Wij kennen natuurlijk vooral de positieve kant van het verhaal, waar de prachtige en lieve Ella gered wordt door de prins en dat haar nare stiefzussen en stiefmoeder krijgen wat ze verdienen. In Stepsister krijgen we een andere kant te zien. Een kant waaruit blijkt dat het allemaal niet zo zwart wit hoeft te zijn geweest. Een verhaal vol jaloezie, wensen, dromen en kansen.

Isabelle groeit als mens. Groeit als persoon. En bovenal leert ze te accepteren dat schoonheid niet iets is wat een vrouw perse moet ambiëren. Ik vond haar krachtig, interessant en een personage met inhoud. Met elke pagina groeide mijn sympathie voor haar.

Ik heb oprecht van Stepsister genoten. Het boek was anders dan ik had verwacht. Krachtiger, duisterder en feministischer. Het draait echt om de kracht de vrouwen kunnen bevatten, ook al zegt iedereen dat ze braaf en mooi moeten zijn en vooral hun mond moeten houden. Er zat pit in dit verhaal en daar hield ik van. Het is echt een aanrader!

Stepsister is een stuk krachtiger dan ik had verwacht. Deze duistere retelling wist mij vanaf het begin te grijpen.

Als je op zoek bent naar een hertelling waar de andere kant eens wordt belicht, dan is Stepsister een enorme aanrader. Hoofdpersoon Isabelle kent tegenslag naar tegenslag, maar ontpopt zich in een ware heldin.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Stepsister – Jennifer Donnelly

  1. Dit boek stond al op mijn to read list maar dankzij jouw recensie vind ik hem nu toch echt wel de moeite waard.
    Dit moet toch echt wel een van de eerste boeken worden die ik ga lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.