Stefs Grote Neuzenboek – Stef den Ridder

Geplaatst op 16 november 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Stefs Grote Neuzenboek – Stef den RidderStefs grote neuzenboek door Stef den Ridder
Uitgever: KNNV Uitgeverij | September 2017
Genres: Jeugd, Non-fictie, Dieren
Aantal pagina's: 80
ISBN: 9789050115995
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Hoe komt het dat de wolf en de beer een kadaver van kilometers afstand kunnen ruiken? Waarom verspreidt de bunzing een enorme stank? En wist je dat bevers een lekker luchtje gebruiken om hun gebied af te bakenen? Zo lekker, dat het in parfums is verwerkt. Je kunt het in dit boek zelf ruiken.

Veel dieren vertrouwen op hun neus: op zoek naar voedsel, bij het verkennen van het terrein of het vinden van een partner. Geursporen helpen hen erbij. In dit boek ontdek je hoe dieren ruiken en hoe ze hun neus gebruiken; hoe ze lokken, verleiden en verjagen.

Hoe tof is het om het boek van een oud-klasgenootje in handen te hebben? Heel tof, kan ik je vertellen! Onlangs kwam Stef haar boek Stefs Grote Neuzenboek uit en ik mocht hem recenseren. Bij binnenkomst merkte ik meteen dat ‘grote’ niet overdreven was. Hij is GROOT. Maar hij zit vol met datgeen waarvan ik weet dat Stef er van houdt: de natuur.

Stefs grote neuzenboek is een groot prentenboek over geuren, neuzen en het ruiken van dieren. De illustraties zijn van de hand van Stef den Ridder en deze zijn voorzien van tekst door Anneke Groen.

Stef heeft een heel realistische manier van tekenen. De potloodtekeningen zijn er natuurgetrouw. Verwacht geen overdreven schilderingen of fantasiedieren; de dieren zien er uit zoals ze er ook echt uitzien. Fotorealistisch, dus. Maar wel met fijne (zachte) kleuren.

Naast de mooie illustraties zit het ook prima met de tekst. Deze is goed leesbaar en in goede balans met de afbeeldingen. Ze overstemmen elkaar niet en naast dat er erg informatief is, past het ook bij de doelgroep. Dit is zo’n boek dat veel kinderen met veel plezier zullen doorkijken om van te leren, om lekker te bekijken of om te gebruiken voor een spreekbeurt of werkstuk. Ook het formaat zal veel kinderen aanspreken. Het is leuk om samen te bekijken, of alleen door te bladeren. Er is immers genoeg te zien!

Stefs Grote Neuzenboek zit vol verrassingen, mooie tekeningen en leerzame feitjes. Ook ik heb veel geleerd over dierenneuzen (en het bijbehorende gedrag van bijvoorbeeld mijn kat!). Ik ben dol op biologie en dat kwam weer helemaal naar boven door dit boek. Ik zou het kinderen zeker aanraden en hoop dan ook dat het boek in de bibliotheek komt te liggen. Ik zie helemaal voor me hoe al die kinderen zich helemaal in dit boek zullen verliezen.

Stefs Grote Neuzenboek is leerzaam, prachtig geïllustreerd en heerlijk groot.

Ik ben erg onder de indruk van Stefs Grote Neuzenboek. Het is groot, leerzaam en de tekeningen zijn echt genieten. Een echte aanrader voor nieuwsgierige kinderen die houden van de natuurlijk, en hun ouders natuurlijk!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Stefs Grote Neuzenboek – Stef den Ridder

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.