Stad van Geheimen (Stravaganza #4) – Mary Hoffman

Geplaatst op 29 augustus 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Stad van Geheimen (Stravaganza #4) – Mary HoffmanStad van Geheimen Serie: Stravaganza #4
Andere boeken in deze serie: Stad van maskers
| 2008
Aantal pagina's: 395
ISBN: 9789047507055
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Matt is dyslectisch en is daardoor vreselijk onzeker. Zelfs zijn knappe en slimme vriendin Ayesha kan hem niet echt helpen. Maar dan ontdekt Matt dat hij een stravagante is: iemand die kan reizen door tijd en ruimte. Met behulp van een zeer oud in leer gebonden boekje – dat hij instinctief kocht maar niet eens kon lezen - komt Matt terecht in Talia, het equivalent van Italië zoals we dat nu kennen. Daar leert hij Luciano kennen. Luciano heeft het hoofd van de machtige Di Chimici-familie gedood in een duel en is in gevaar. Ook staan de Chimici's op het punt een angstaanjagende doorbraak te vinden naar onze wereld en het is aan Matt, Luciano en de andere stravaganti om dat te voorkomen…

Koop ‘Stad van Geheimen’ hier.

Vlak voordat ik eind juli naar de camping las ik het derde deel van deze serie uit, Stad van Bloemen, waar ik behoorlijk enthousiast over was. Florence is immers een stad in Italië waar ik heel graag heen zou willen: door de geschiedenis en de kunsten (en het lekkere eten). Stad van Geheimen speelt zich af in een alternatief van Pedua. Een stad waar ik niet echt wat mee heb, laat staan ken. Ik was dan ook erg benieuwd of Stad van Geheimen mij net zou blij zou kunnen maken.

Het leuke aan Stad van Geheimen is dat de achterliggende focus het boek en de boekdrukkunst is. Als kunstdocent en leesfanaat vind ik dat natuurlijk helemaal niet vervelend. Het is alleen jammer dat dit niet helemaal volledig tot z’n recht komt. Ik had verwacht dat er veel meer focus zou liggen op de illegale boekdruk, maar helaas. Toch zaten er interessante elementen in die goed passen bij de tijdgeest van de renaissance. Zoals het verbod op bepaalde uitingen, maar ook de zoektocht van de wereldrijken edelman naar kennis. Dat soort details maken we weer erg blij.

Het boek leest – zoals ik ondertussen gewend ben van deze serie – lekker weg. En dat is natuurlijk erg leuk, maar je kan je ook afvragen of het niet te veel is. Het is namelijk weer meer van hetzelfde. Bepaalde karakters ontwikkelen en hebben duidelijk een lopende plotlijn, maar andere personages worden sneller opzij geschoven. Toen Matt op het toneel kwam, kon je al vrij snel voorspellen wat voor een moeilijkheden hij mee zou gaan maken.. En dat is natuurlijk best wel een afknapper. Misschien dat het toch slimmer is om langer te wachten tussen de delen, om het nog een indruk van ‘nieuw’ te geven. Ik heb deel 3 immers een jaar na deel 2 gelezen.. En deel 4 vrij snel na deel 3.

Ik denk dat het feit dat deze stad me minder weet te betoveren ook mee speelt. Het vorige deel, over een Giglia (Florence) was natuurlijk een dikke vette taart voor mij. Liefde en meer liefde. Padavia wist me niet te betoveren. Het was prima, maar niet WAUW.

Over het algemeen miste het verhaal de intriges van eerder. Het bleef wat oppervlakkiger. En Matt’s probleem vond ik nou niet dat je zegt extreem schokkend. Ik heb er dan ook voor gekozen om dit boek te belonen met drie sterren. Het was leuk, maar niet super. Ik ben benieuwd of de delen die hier nog op zullen volgen wel weer wat meer afwisseling weten te bieden, want voor mij was dat het grootste struikelpunt.

Wat ik wel leuk vond dat er wat meer gestravageerd werd naar de ‘echte’ wereld en dat er daardoor meer nadruk werd gelegd op het uiterlijk van de inwoners van Talia. De dreiging die de Chimini’s daarmee brengen is een interessant concept (en toepasselijk) maar had nog wel wat extremer uitgewerkt mogen worden. Over het algemeen is het zo dat het gevaar naar een keer meteen goed wordt opgelost.

Al met al is Stad van Geheimen een aardig vierde deel en een aanrader voor iedereen die gefascineerd is door andere werelden en het Italië van de Renaissance.

Lees mijn recensies van de vorige delen: Stad van Maskers | Stad van Sterren | Stad van Bloemen.

three-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.