De stad van de alchemist (De verborgen universiteit #3) – Natalie Koch

Geplaatst op 13 maart 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De stad van de alchemist (De verborgen universiteit #3) – Natalie KochDe Stad van de Alchemist door Nathalie Koch
Serie: De Verborgen Universiteit #3
Andere boeken in deze serie: De erfenis van Richard Grenville
Uitgever: Querido | Februari 2016
Genres: Young Adult, Fantasy, Literatuur
Aantal pagina's: 698
ISBN: 9789021457673
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

In De stad van de alchemist gaat Alexa Westerhof op zoek naar de geschriften van de zeventiende-eeuwse magus Morgenstern. Kan zijn muziek de wereld vernietigen of juist verbeteren? En mag je magie opdringen aan de wereld als die daar beter van wordt? Welk spel spelen Jeremy Crowley en Augustus Fenrick? Samen met haar grootvader en vrienden duikt Alexa in de geschiedenis van geheime Londense genootschappen om een antwoord te vinden op alle vragen en te voorkomen dat Morgensterns theorieën in verkeerde handen vallen. Raadselachtige sterfgevallen zorgen voor onrust in Londen en als er rellen uitbreken, lijken de dagen van de stad geteld. Intussen moet Artemus Jones zich verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij de gebeurtenissen van twintig jaar geleden en zwerft er een dakloze rond die meer te verbergen heeft dan zijn identiteit.

verborgenuni

Jaren heb ik moeten wachten op het verschijnen van het derde en laatste deel van de Verborgen Universiteit trilogie. Het boek werd maar verschoven en verschoven en bijna was ik bang dat het hele boek niet meer zou komen. Maar daar was het opeens; De Stad van de Alchemist. En wat was het een pil! Bijna 700 pagina’s telt De Stad van de Alchemist. En dat is heerlijk. Want dikke boeken – lieve dames en heren – zorgen er voor dat je nog langer in een bijzondere wereld kan zitten, dus wees er niet bang voor.

In dit laatste boek duiken we opnieuw in de wereld van Alexa, een jonge studente Engels wiens leven ontzettend op de kop is gezet sinds ze er achter kwam dat ze magische krachten heeft. Hierin speelt vooral muziek een grote rol, wat natuurlijk komt door Nathalie Koch’s achtergrond. Dit vind ik erg tof, want zo heeft Koch het echt naar zichzelf getrokken, maar ook een verfrissende vorm van magie neergezet. Muziek en magie lenen zich erg voor elkaar en Koch’s manier van schrijven maakt het alleen maar beter. Het leest alsof het een prachtig mooi klassiek concert is en dat is heerlijk.

Hoewel ik vaak geen voorstander ben van Nederlandse auteurs die schrijven over een ander land, moet ik bekennen dat ik het erg goed uit vind pakken in deze serie. Nog meer dan in de eerste twee boeken, wist De Stad van de Alchemist mij mee te nemen naar Londen. Omdat ik onlangs nog in de Engelse hoofdstad ben geweest, kon ik me alle plekjes die werden genoemd voorstellen en dat was heerlijk. Sfeervol Londen kwam tot leven.

Het was voor mij behoorlijk lang geleden dat ik de eerste twee boeken las, dus het duurde even eer ik er weer helemaal in zat. De personages kwamen wel snel weer op en ook dat geen wat er in de vorige boeken globaal gebeurd was, wist weer omhoog te komen drijven. Toch had ik in het midden ongeveer een flinke dip. Het duizelde me gewoon even van alle informatie en al die personages. Ik moest echt weer even zoeken naar al die lijntjes tussen alle gebeurtenissen en personages. Ik denk ook dat ik gewoon weer even moest wennen aan het abrupte schakelen tussen de personages. Waar de eerdere boeken vooral over Alexa gaan, wissel je nu steeds van verhaal. Alexa speelt dus een iets minder grote rol en dat is wennen. Het is nu eenmaal makkelijker om één of twee personages te volgen.

Gelukkig hervond ik een dag later de zin in dit boek en vloog ik richting het einde. Alles komt mooi samen op het eind en ik kreeg een afgerond gevoel. Afgerond, maar niet perse gesloten, precies zoals ik fijn vind. Ik vond alle personages goed tot hun recht komen, al had ik soms het idee dat ze wat jonger aanvoelde dan de bedoeling. Niet als tieners ofzo, maar wel als mensen zijn mijn leeftijd ongeveer, in plaats van 40+’ers.

Nu denk je misschien; huh, oude mensen? Waarom noem je dit dan toch Young Adult? Heel simpel, Alexa is 20 en het draait natuurlijk om haar. Dat de bijpersonages in dit boek juist ouder zijn, maakt het boek meteen ook wat volwassener, maar niet minder toegankelijk. Het past er gewoon erg goed bij en in sommige gevallen is het ook veel realistischer: jonge mensen kunnen nu eenmaal minder snel een hoge positie bekleden op een universiteit. En realisme in fantasy is nu eenmaal iets wat ik aanmoedig. Er zijn al voldoende overdreven perfecte personages in de wereld.

Wie niet geloofd dat YA Fantasy literatuur kan zijn, raad ik aan zich te wagen aan deze trilogie. De Stad van de Alchemist is ontzettend toegankelijk, maar bevat zo ongelofelijk veel details en diepgang. Er zitten heel historische details aan en alles voelt zich ontzettend goed uitgedacht aan.

stadvandealchemist

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “De stad van de alchemist (De verborgen universiteit #3) – Natalie Koch

  1. Ik heb enkel nog deel 1 gelezen en wel via de bibliotheek. Nu de serie compleet is, schaf ik die denk ik gewoon maar in één keer aan. Mijn enige probleem is dat de opzet me net iets te veel aan Harry Potter doet denken. Daar staat tegenover dat ik deel 1 veel beter vond dan het eerste deel van Rowlings. 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.