Spoiler Alert – Olivia Dade

Geplaatst op 14 juli 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Spoiler Alert – Olivia DadeSpoiler Alert door Olivia Dade
Ook door deze auteur: Spoiler alert
Serie: Spoiler Alert #1
Andere boeken in deze serie: All the feels
Uitgever: Zomer & Keuning | Juli 2021
Genres: Romantiek
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789020541342
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

'Spoiler Alert' van Olivia Dade is een heerlijke rom-com over April, die haar fan fiction en cosplay-hobby voor iedereen verborgen houdt. Als ze besluit een foto te posten waarop ze verkleed is als een personage uit een populaire tv-serie, gaat ze viral, zowel bij supporters als bij haters die reageren op haar plus-size. Maar als Marcus, de hoofdrolspeler uit de serie en stiekem ook een anonieme fan fiction-schrijver, haar foto en de negatieve reacties ziet, besluit hij haar op date te vragen. De date verloopt rampzalig, maar dan blijkt dat ze elkaar al beter kennen dan gedacht. Olivia Dade schreef met 'Spoiler Alert' een aangrijpende romance over hoe je blij kunt zijn met jezelf.

Spoiler Alert is een van mijn favoriete boeken ooit. Zelden wist ik me zo met een hoofdpersoon te identiciferen. Zelden wist een romantisch boek me zo te raken. Het herlezen ervan in het Nederlands was een feestje. Bedankt Zomer & Keuning, dat jullie dit boek vertalen. Bedankt ook dat ik mee mag doen met de blogtour. Ik wil in deze recensie heel graag uitleggen waarom dit boek zo veel voor mij betekent.

Spoiler Alert gaat over April, een vrouw van in de 30 die van haar werk houdt, maar toch zichzelf niet kan zijn. Ze schrijft namelijk fanfiction en is ergens bang dat anderen iets van haar zullen vinden als ze dat weten. Als ze op het punt staat om van baan te verwisselen, plaats ze een foto van zichzelf in cosplay op twitter. Iedereen mag weten wie ze is! Maar, omdat ze dik is, komen er veel nare reacties. En een van de auteurs van de serie waar ze zo van houdt besluit te reageren: hij zou haar zo op date nemen. Ze besluiten het te doen en geen van beiden weet op dat moment nog dat ze al jaren samen fanfiction schrijven…

Ik weet het, het klinkt super zoetsappig. Ik weet ook dat dit een grote fanfiction is op Game of Thrones en de gedrochten die zich de laatste twee seizoenen noemen. En dat maakt me niks uit, want ik heb van iedere pagina genoten. Vooral van April. April is dik, grappig, schrijft goed en is helemaal tevreden met zichzelf. Toch kwetst het haar enorm dat haar geliefden haar dik-zijn nog steeds als grootste prioriteit zien. Voor mij was dit helaas pijnlijk herkenbaar. Eens in de zoveel tijd is er wel weer iemand die benoemd dat ze ‘zich zorgen’ maken vanwege mijn gewicht. En ik weet dondersgoed dat het goed bedoeld is en uit liefde, maar het doet mega veel pijn. Is mijn gewicht dan het enige wat van belang is? Ben ik niet goed genoeg omdat ik te dik ben? Alsjeblieft, laten we stoppen met het ideaalbeeld dat je een leuker of gelukkiger mens bent wanneer je x kilo’s bent verloren. Daarnaast: ik kan zelf ook wel in de spiegel zien dat ik te dik ben. Thank you captain obvious.

Ik vond het daarom heel fijn om te lezen over een dik personage dat van zichzelf houdt en durft aan te geven dat ze fatshaming niet pikt. Fatshaming zit namelijk zo in onze cultuur gebakken. En het is zo moeilijk – kost zo veel energie – om er constant tegenin te gaan. April heeft zoiets van: je neemt me zoals ik ben, of anders niet. Dat vond ik inspirerend. Het raakte me. En ik vond de twijfels die ze ervoer daarbij ook heel realistisch geschreven. Want hoe krachtig en zelfverzekerd je overkomt, meestal zit het stemmetje er nog steeds…

Daarnaast is April een volwassen vrouw met nerdy hobby’s en die zie ik nog veel te weinig langskomen. Ze heeft een sterke persoonlijkheid en is niet bang om te laten zien wie ze is en wat ze wil. Dat vind ik prettig, zelfs toen ik haar onredelijk en bezig vond.

De plot zelf is misschien een tikkeltje voorspelbaar en over de top, maar ik genoot ervan. Ik vind het fijn dat de personages flaws hebben en zich afzetten tegen wat hen dwars zit. Ik vond de stukken fanfic leuk, de chats leuk, de dramatische filmscripts leuk. Ik genoot er echt van. Ook de randpersonages kwamen voor mij tot leven: ik zou graag meer van ze lezen.

Spoiler Alert staat me naar het hart. Dit zijn de boeken dit ik mis: verhalen over vrouwen en mannen met andere hobby’s, andere lichaamsvormen, verhalen waarin gendernormen worden doorbroken en waarin liefde voorbij geslacht gaat. Ik ben blij dat deze uitgeverij deze onderwerpen meepakt.

five-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.