Spin the Dawn (The Blood of Stars #1) – Elizabeth Lim

Geplaatst op 17 december 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Spin the Dawn (The Blood of Stars #1) – Elizabeth LimSpin the dawn door Elizabeth Lim
Ook door deze auteur: Six crimson cranes
Serie: The Blood of Stars #1
Andere boeken in deze serie: Unravel the Dusk
Uitgever: Knopf Books for Young Readers | Juli 2019
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 397
ISBN: 9780593118443
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Project Runway meets Mulan in this sweeping YA fantasy about a young girl who poses as a boy to compete for the role of imperial tailor and embarks on an impossible journey to sew three magic dresses, from the sun, the moon, and the stars.

Maia Tamarin dreams of becoming the greatest tailor in the land, but as a girl, the best she can hope for is to marry well. When a royal messenger summons her ailing father, once a tailor of renown, to court, Maia poses as a boy and takes his place. She knows her life is forfeit if her secret is discovered, but she'll take that risk to achieve her dream and save her family from ruin. There's just one catch: Maia is one of twelve tailors vying for the job.

Backstabbing and lies run rampant as the tailors compete in challenges to prove their artistry and skill. Maia's task is further complicated when she draws the attention of the court magician, Edan, whose piercing eyes seem to see straight through her disguise.

And nothing could have prepared her for the final challenge: to sew three magic gowns for the emperor's reluctant bride-to-be, from the laughter of the sun, the tears of the moon, and the blood of stars. With this impossible task before her, she embarks on a journey to the far reaches of the kingdom, seeking the sun, the moon, and the stars, and finding more than she ever could have imagined.

Steeped in Chinese culture, sizzling with forbidden romance, and shimmering with magic, this young adult fantasy is pitch-perfect for fans of Sarah J. Maas or Renée Ahdieh.

Op YALC had ik het geluk dat ik – toen ik langs de Fairyloot kraam liep – nog precies op tijd was om een exemplaar van Spin the dawn in mijn handen gedrukt te krijgen, omdat iedereen massaal voor Infinity Son in de rij stond. De kaft van deze Mulan ft. Project Runway betoverde me onmiddellijk en ik was enorm nieuwsgierig naar het verhaal.

Maia Tamarin is de dochter van een kledingmaker en zij heeft een groot talent voor dit vak. In dit op middeleeuws China geinspireerde land is het echter niet de bedoeling dat meiden een vak uitoefenen. Maia heeft echter geen keus wanneer haar vader wordt opgeroepen op deel te nemen aan een koninklijke wedstrijd. Hij heeft namelijk al tijden geen naald aangeraakt vanwege een diepe rouw. Maia besluit zich te verkleden als haar broer en doet mee aan de wedstrijd. Ze is echter doodsbang om ontmaskerd te worden, wat niet alleen haar familie-eer zal schaden, maar ook haar dood zal betekenen. Tussen de deelnemers heerst een grote concurrentie en iedereen heeft het voorzien op haar ondergang. Gelukkig wil de magier van het hof, Edan, haar wel helpen. Maar kan hij haar wel helpen als ze de onmogelijke opdracht krijgt om drie bruidsjurken te maken die zijn gebaseerd op de grote godin?

Het gebeurt me zelden dat ik vanaf de allereerste pagina door een boek gegrepen wordt. Spin the dawn bleek wel zo’n boek. De schrijfstijl wist mij onmiddellijk te grijpen: meeslepend, vlot en niet al te vaag. Ik vond het tempo van het boek dan ook erg prettig: het bleef niet eeuwenlang hangen in een opdracht of op een tocht. Daar was ik blij mee, want menig auteur zou deze duologie uitsmeren over een trilogie. Het boek bestaat duidelijk uit twee delen, maar dit maakte het boek alleen maar dynamischer.

Ik vond de sfeer van het boek erg prettig en het ‘Project Runway’ stuk fantastisch. De manier waarop alle kleding werd beschreven was levendig en gedetaileerd: ik zag het echt voor me. De innerlijke strijd die Maia op een gegeven moment heeft over haar magische schaar vond ik ook sterk. Het maakte haar als personage overtuigend, omdat ze echt principes had die ze probeerde na te leven en moest omgaan met problemen die zij tijdens de tocht tegenkwam. Maia is vindingrijk en dat sprak me enorm aan.

Spin the dawn is niet perse een Mulan hertelling, maar er zijn wel een aantal overeenkomsten tussen de verhalen. Maia verkleed zich als man, omdat zij vindt dat haar geslacht niet bepaald hoe goed zij in iets is. Dit vind ik erg goed passen bij de huidige trends van feministische young adults en hertellingen.

Ook de setting sprak me enorm aan. Het speelt zich af in een soort alternatief historische China. Zonder dat je al te veel achtergrondinformatie hebt, komt het land te leven. De sfeer was fantastisch en de verwijzingen naar bijvoorbeeld de zijderoute maakte het duidelijk welk land ter inspiratie diende. Ook binnen het boek kom je meerdere culturen tegen, bijvoorbeeld in de kleding, wat de schrijfster op een heel natuurlijke manier heeft weten over te brengen.

Spin the dawn brengt twee fantastische dingen samen: Mulan en Project Runway. En het is meer dan dat!

Al met al was Spin the dawn een fantastische verrassing. Ik ben super enthousiast over het boek en zou het iedereen aan willen raden. Als er een boek is dat ik dit jaar heb gelezen waarvan ik vind dat het vertaald zou moeten worden, is het deze. Het verhaal, de setting, de schrijfstijl en de personages: het was het wat mij betreft allemaal. Ik heb nu al ontzettend veel zin in het vervolg!

five-stars

Tags: ,

Divider

One response to “Spin the Dawn (The Blood of Stars #1) – Elizabeth Lim

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.