Slaves – Raven 2 – Miriam Borgermans

Geplaatst op 27 september 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Slaves – Raven 2 – Miriam BorgermansRaven 2 door Miriam Borgermans
Ook door deze auteur: Raven
Serie: Slaves #3
Andere boeken in deze serie: Raven
Uitgever: Clavis | Juli 2018
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 530
ISBN: 9789044833195
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Het derde boek van de razendspannende reeks Slaves. Voor young adults.
Nu Seamus razend op haar is, wordt Raven in het Reservaat tot het uiterste op de proef gesteld. Gelukkig heeft ze Lewin … maar waarom gedraagt Lewin zich zo vreemd? En wie zijn die ondergrondse levende doden? Als er geheimzinnige dingen gebeuren en Raven steeds meer weerzin, wantrouwen, leugens, geheimen, bijgeloof, regels, straffen en zelfs verraad ontmoet, beseft ze dat ze nergens veilig is. Dan wordt het winter in het Reservaat, een dodelijke winter …

Slaves is zo’n serie waarbij het pas later tot me doordrong hoeveel indruk hij op me heeft gemaakt. Ik keek er dan ook naar uit om het derde deel te lezen, Raven 2. Na Dante’s verhaal gelezen te hebben, was ik namelijk erg benieuwd hoe het Raven af zou gaan in de benarde situatie waarin te zich bevind. Ik was ook benieuwd of die complexe wereld van Miriam Borgermans nog meer uitgediept zou worden.

Raven wordt in het Reservaat tot het uiterste gedreven, want Seamus is razend op haar en heeft gemene plannetjes hoe hij haar zo veel mogelijk kan laten lijden. Gelukkig heeft ze Lewin. Lewin begint zich echter wel steeds vreemder te gedragen, waardoor Raven een deel van haar vrijheid kwijtraakt. Ze komt erachter dat er een aantal dingen niet kloppen, waardoor ze de rest wantrouwt en zelf ook niet vertrouwt wordt. Ze is nergens veilig… En dat is niet prettig als de winter op komst is.

De wereld die Miriam Borgermans heeft gemaakt in deze Slaves wereld is interessant en vermakelijk met de invloeden van bekende dystopien. Maar invloeden betekent geen ‘kopie van’ en dat komt duidelijk in dit deel naar voren. De complexiteit van de maatschappij en hoe de mensheid in deze wereld met elkaar leeft, is zo goed uitgewerkt, dat het zeker niet onder zal doen aan boeken als The Hunger Games. En dat van Nederlandse bodem; petje af! Het is een van de best uitgewerkte boeken binnen dit genre.

Raven 2 is een dik boek en ik kan me voorstellen dat het een beetje af kan schrikken. Toch leest het erg gemakkelijk en vlot weg, zeker voor een tussenboek als deze. Want helaas voelde dit boek zo nu en dan als een typisch tussenboek, waarin er niet heel veel gebeurt, maar wel veel vertelt wordt en ruimte is om personages uit te diepen. De personages maken een duidelijk karakterontwikkeling mee die je benieuwt maken naar wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Ik vind het idee van het overleven in het Reservaat erg sterk en ik kon genieten van de vindingrijkheid van de personages, maar het zorgde ook voor de nodige frustraties. Raven vond ik zo nu en dan veel te makkelijk; ze liet zich zo aan het lijntje houden van Lewin! Waar was de sterke chick die zo goed voor zichzelf kon zorgen en voor zichzelf opkwam. Zo nu en dan vond ik dit niet zo goed bij haar passen en ik denk dat er veel leed bespaard was gebleven als ze trouw aan zichzelf was gebleven.

Omdat Lewin zich echt als een lul gedroeg, was het nogal voor de hand liggend welke richting zijn verhaal zou gaan, omdat hij zelf relatief weinig ontwikkeling doormaakte. Zo nu en dan was dit boek dan ook niet zo verrassend als ik had gehoopt.

Raven 2 laat wederom zien dat er ook in Nederland superovertuigende dystopie kan uitgegeven worden.

Samengevat was Raven 2 voor mij een typisch tussenboek, waarin we vooral ontwikkelingen van personages te zien krijgen dan dat de plot een grote stap maakt. Ergens vond ik dit jammer, maar aan de andere kant stond ik paf vanwege de complexe uitwerking die Miriam weet over te brengen. Dit is een serie die ik met liefde verder zal volgen.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.