Raven (Slaves #1) – Miriam Borgermans

Geplaatst op 30 januari 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Raven (Slaves #1) – Miriam BorgermansRaven door Miriam Borgermans
Ook door deze auteur: Slaves - Dante
Serie: Slaves #1
Andere boeken in deze serie: Slaves - Dante
Uitgever: Clavis | Oktober 2016
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 487
ISBN: 9789044828689
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Het jaar 2558. Raven is een opstandige laatstejaarsleerlinge aan een Delicatus Slavenschool. Delicatusslaven leven niet lang. Hun einde is meestal gruwelijk. Raven is voorbestemd om te worden overgeleverd aan de willekeur van haar toekomstige meester. Als ze aan de machtige Genoot Ghassan Aboud wordt verkocht, lijkt ze aan haar lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. Raven belandt in een wespennest van intriges, waarin ze alles op alles moet zetten om te overleven.

Raven 1 is het indrukwekkende, filmisch geschreven eerste boek van de youngadultserie Slaves. De grimmige toekomstwereld die hier wordt opgeroepen, heeft wortels in de huidige samenleving.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe toffe Young Adult boeken van Nederlandse bodem. Met zo veel vertaald werk, gebeurt het namelijk nogal snel dat zo’n boek wordt ondergesneeuwd. Een tijdje terug ontving ik van Clavis een mailtje of ik soms hun nieuwe Young Adult wilde lezen; Raven, het eerste deel van de Slaves serie van Miriam Borgermans. Ik was meteen geïntrigeerd en besloot toe te zeggen. En toen het boek binnenkwam; wow, die is dikker dan ik had verwacht!

Het duurde even voordat ik de zin had gevonden om het te lezen. In 2017 wil ik me vooral richten op het leesplezier en dus boeken uitzoeken die ik op dit moment wil lezen. Mede door de wisselende dingen die ik over Raven hoorde, maakte het dat ik het boek even vooruit schoof. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik het boek heb opgepakt.

Raven gaat over de gelijknamige slaaf Raven. Zij woont in een school waar zij wordt opgeleid tot Delicatusslaaf. Haar lot is verkocht te worden aan de hoogste bieder. Door een list weet Raven vroegtijdig in handen te komen van een belangrijk man. Maar als hij vermoord wordt, denkt iedereen dat zij de schuldige is. Kan ze haar noodlot ontsnappen?

Ik liet me niet afschrikken door de dikte van dit boek, maar ik moest er wel even inkomen. Raven begint namelijk met behoorlijk wat we in de boekenwereld infobommen noemen; als lezer wordt je overspoeld met feitjes en beschrijvingen over de wereld. Het duizelt me meteen een beetje; het is zo veel! Ik kreeg de indruk dat we met minder informatie ook genoeg over de wereld kunnen begrijpen en dat ook niet alles evenveel nut heeft voor het verhaal. Het voelt daardoor een beetje chaotisch aan, maar als je eenmaal in het boek zit, dan gaat alles ook heel vlotjes.

Ik had vooral wat moeite met het begin van het verhaal, omdat het langzaam op gang komt, maar ook omdat je eigenlijk al weet wat er gaat gebeuren. De spanning of ze verkocht gaat worden; het wordt allemaal tenietgedaan door de achterflap. Zonde. Ook vond ik heel wat elementen van de vrije mensen erg beïnvloed door de Hongerspelen en daarom wat overbodig. Nee, het was een ander stuk uit het boek waar ik helemaal fan van werd en dat is het tweede deel.

Ik ga niet precies verklappen in welke situatie de hoofdpersoon zich dan bevindt, maar het gaat over overleven en dat is gewoon voelbaar. Raven bewijst ontzettend veelzijdig te zijn en ik kreeg echt respect voor haar manier van aanpakken. Echt, het eerste deel van het verhaal had van mij een stuk bondiger gemogen, want Raven kwam vooral in de tweede helft volledig op stoom.

Waar ik ook even aan moest wennen waren de korte zinnen, maar al snel besefte ik dat dit past bij de manier waarop de hoofdpersoon denkt. Het heeft voor mij op een positieve manier bijgedragen op de manier waarop ik over de hoofdpersoon denk. Alleen de liefdesdriehoek… Die vond ik niet zo geslaagd.

Raven heeft mij weten te verrassen! Ik ben benieuwd naar de overige Slaves boeken!

Hoewel ik er echt in moest komen en de liefdesdriehoek mij niet zo trok, wist de tweede helft van het boek mij enorm te overtuigen. Een echte aanrader voor fans van dystopia, bijvoorbeeld als je graag De Hongerspelen of Delirium las.. Hou jij van doorzetters en overlevers? Lees dan Raven.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “Raven (Slaves #1) – Miriam Borgermans

  1. Hmmm ik ben benieuwd, het klinkt niet ontzettend enthousiast. Jammer als de hele spanning van de verkoop inderdaad al teniet wordt gedaan! Het verhaal spreekt me wel aan, ik ga het eens opzoeken in de boekhandel waar ik werk! Malou x

  2. Ik twijfel of ik deze op zal pakken. Aan de ene kant juich ik boeken van eigen bodem echt heel erg toe, maar aan de andere kant ben ik er toch altijd een beetje huiverig voor.

  3. Ik vond dit echt een aangename verrassing. De infobommen aan het begin zijn mij persoonlijk niet echt opgevallen, maar ik zag dat wel bij verschillende bloggers terugkomen in hun recensies. Misschien was ik gewoon te high van de pijnstillers om dat te beseffen haha :p (ik las dit boek de dag na mijn ongeval..) De liefdesdriehoek daarentegen vond ik ook erg jammer, dat deed echt een beetje af aan de originaliteit van het verdere verhaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.