Delirium – Lauren Oliver

Geplaatst op 28 april 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Delirium – Lauren OliverDelirium Serie: Delirium #1
Andere boeken in deze serie: Pandemonium
| 7 februari 2012
Aantal pagina's: 441
ISBN: 9780061726835
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Ninety-five days, and then I'll be safe. I wonder whether the procedure will hurt. I want to get it over with. It's hard to be patient. It's hard not to be afraid while I'm still uncured, though so far the deliria hasn't touched me yet. Still, I worry. They say that in the old days, love drove people to madness. The deadliest of all deadly things: It kills you both when you have it and when you don't.

En dit vond ik…

Vele malen heb ik al blogjes over Delirium langs zien komen, en ik voel mezelf best wel achter lopen als ik nu typ dat ik dit boek onlangs pas gelezen heb. Pas sinds ik boek 2 goedkoop op het boekenfestijn kocht, besloot ik pas echt dat ik de serie wilde lezen, dus bestelde ik Delirium in het Engels op Bol.com. Omdat het goedkoper was dan de Nederlandse en ik deel 2 al in het Engels had… Dus tja, keuze snel gemaakt toch?
Het is niet zo dat de omschrijving me niet trok hoor, maar het was alsof allemaal andere boeken gewoon even eerder moesten voordat ik me zou gaan wagen aan deze serie. Maar eenmaal gelezen heb ik er geen moment spijt van gehad!

Is het een goed teken als je een boek van meer dan 500 pagina’s binnen 2 dagen uit hebt? Ik denk het wel. Dit was dan ook het geval met Delirium. Omdat het geweldig geschreven is; vlot, interessant en bijzonder. Ja, een dystopisch verhaal doet me al snel denken aan de wereld van de Hunger Games, en het idee dat iedereen een soort van gebrainwashed is heeft wat weg van the host, maar Lauren Oliver weet een bijzondere wereld in elkaar te draaien waarin Liefde een ziekte is die alleen opgelost kan worden als jongeren een cure krijgen. En ze kijken er nog naar uit ook! Heel bizar vind ik dat, en soms vond ik het ook een beetje moeilijk om voor stellen dat er zo weinig mensen zijn die in opstand zijn gekomen. Oke, misschien is de opstand inderdaad wel de kop ingedrukt, maar dan nog. Gelukkig had mijn editie een extraatje, waarin er een aantal Q&A’s van Lauren Oliver waren opgenomen. Eén daarvan was of de hele wereld zo leefde, en was dit nou precies een vraag die ik me afvroeg tijdens het lezen! Mazzel voor mij dat ik het antwoord nu weet en een beter beeld kan scheppen van de wereld die Oliver heeft geschapen.

Aan de ene kant vind ik het goed dat de hoeveelheid informatie allemaal heel beperkt blijft, dat je alleen Lena’s point of view beleefd. Hiermee blijft er informatie achter waardoor het spannend blijft… Echter levert het ook een grote hoeveelheid vragen op, bijvoorbeeld hoe het nou precies verdeeld is met elektriciteit of eten, waar toch een tekort van lijkt te zijn. Maargoed, dat soort dingen neem ik dan maar voor lief.

Ik vond Lena een prettig karakter om over te lezen omdat ze ontzettend normaal is. In heel veel YA series kom je nog wel eens hoofdpersonen tegen die tegen het Mary Sue aanlopen, waarin ze helemaal perfect mooi zijn en goed zijn in alles. Lena is niet zo en haar tekortkomingen en twijfels komen duidelijk naar voren. Alex is mysterieus en zit vol geheimen.. Ik vond hem op zich wel aardig beschreven, maar soms wat oppervlakkig. Hana en Grace vond ik ook geweldig.. Ik denk – en hoop – dat ze beide nog wel terug zullen komen, want het zijn beide sterke meiden waar je wel meer over wilt weten.
Delirium zat lekker in elkaar en het las snel en gemakkelijk weg. Het is behoorlijk vlot geschreven zonder lange stukken om bepaalde plotelementen aan elkaar te naaien. De schrijfster weet duidelijk wanneer er een tijdsprong nodig is en wanneer er dingen overgeslagen kunnen worden om de spanning in het verhaal te houden. Echter is er wel een klein minpuntje; het is hier en daar wat voorspelbaar, maar ik denk dat je dat risico als lezer sneller loopt als je veel boeken leest.

Ik ben nu erg benieuwd naar deel 2, want ik wil graag weten of het nog allemaal goed gaat komen.. Haha.  Ik ben in ieder geval tevreden dat ik dit boek heb gelezen!

 

four-stars

Tags:

Divider

4 responses to “Delirium – Lauren Oliver

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.