Sky in the Deep – Adrienne Young

Geplaatst op 25 mei 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Sky in the Deep – Adrienne YoungSky in the Deep door Adrienne Young
Ook door deze auteur: The girl the sea gave back
Uitgever: Wednesday Books | April 2018
Genres: Young Adult, Historische fictie, Fantasy
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9781250168450
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

OND ELDR. BREATHE FIRE.

Raised to be a warrior, seventeen-year-old Eelyn fights alongside her Aska clansmen in an ancient rivalry against the Riki clan. Her life is brutal but simple: fight and survive. Until the day she sees the impossible on the battlefield — her brother, fighting with the enemy — the brother she watched die five years ago.

Faced with her brother's betrayal, she must survive the winter in the mountains with the Riki, in a village where every neighbor is an enemy, every battle scar possibly one she delivered. But when the Riki village is raided by a ruthless clan thought to be a legend, Eelyn is even more desperate to get back to her beloved family.

She is given no choice but to trust Fiske, her brother’s friend, who sees her as a threat. They must do the impossible: unite the clans to fight together, or risk being slaughtered one by one. Driven by a love for her clan and her growing love for Fiske, Eelyn must confront her own definition of loyalty and family while daring to put her faith in the people she’s spent her life hating.

Mijn hele leven heb ik al een grote fascinatie gehad voor een aantal culturen, de Oude Egyptenaren, de Kelten en ook de Vikingen. Hun levenswijze, hun afdruk in de geschiedenis en hun geloof; het fascineert me mateloos. Dus toen ik erachter kwam dat Sky in the deep van Adrienne Young uitgegeven zou worden, bestelde ik het boek meteen. Mijn pech; mijn bestelling raakte kwijt en ik heb het boek – als ik dit schrijf – nog steeds niet binnen. Gelukkig wilde Annabel mij haar exemplaar wel even lenen, want ik vond geen enkel boek leuk; ik wilde DIT. Ook goed nieuws voor de Nederlandse lezers, trouwens, want dit boek verschijnt binnenkort met de titel De hemel in het ijs op de Nederlandse markt. YES.

OND ELFR – de 17-jarige Eelyn is opgevoed als strijder en vecht samen met haar Aska clangenoten tegen de rivaliserende Riki clan. Haar leven is simpel maar bruut; vecht en overleef. Maar dan ziet ze het onmogelijke; haar broer, vechtend met de tegenstanders. Haar broer die vijf jaar terug voor haar ogen stierf. Ze wordt ontvoerd door de Riki-clan, mede vanwege dit verraad van haar broer en moet een winterlang leven in een dorp in de bergen, waar ze als slavin wordt opgenomen bij het gezin die ook haar broer heeft opgenomen. Eelyn begint haar lot te aanvaarden als de Riki clan wordt aangevallen door legendarische strijders. Eelyn moet terug naar huis, en snel! Samen met haar broers vriend, Fiske, moeten ze het onmogelijke doen; de clans verendigen om te overleven. Een verhaal over het testen van loyaliteit en het vertrouwen van mensen die je altijd hebt gehaat…

Het gevaar van wanneer je behoorlijk veel van een bepaalde cultuur weet, is dat een boek waarbij je zulke hoge verwachtingen bij hebt, enorm kan tegenvallen. Ik heb immers een van mijn scripties over de Vikingen geschreven. Bij Sky in the deep werden mijn verwachtingen echter compleet waargemaakt; ik heb van ieder woord genoten. Dit is namelijk op allerlei vlakken helemaal mijn type boek.

Dingen die Emmy tof vindt aan een boek:

  • Een fantasy of historische setting
  • Een onafhankelijke hoofdpersoon (het liefst vrouwelijk)
  • Niet al teveel romantiek
  • Spanning, maar ook ruimte voor de setting

En voor mij kwam dit allemaal terug. Ik waande me tussen de verschillende clans, voelde me een onderdeel van het huishouden en ik kreeg duidelijk de indruk dat Adrienne Young zich heeft verdiept in de oorlogen tussen de Vikingclans. Slavernij was immers niks vreemds bij de Vikingen.

Eelyn vond ik vanaf het begin al een erg prettig personage. Ze staat voor waar ze in geloofd en durft keuzes te maken. Ze maakt – in mijn ogen – een grote ontwikkeling door, zonder de sterke randen te verliezen waar ik zo van hou. In de meeste young aduls zou ze hopeloos verliefd worden en meteen veranderen in een slappe dweil, maar in Sky in the Deep blijft ze sterk en onafhankelijk. Dat was zo’n verfrissing.

De setting was voor mij ook haast uniek. Geen verzonnen wereld of voor de zoveelste keer een historisch Engeland, Midden Oosten of menig ander Europees land, maar het Noorden, inclusief alle gruwels en gevaren. Eelyn is een strijder en de gruwelijkheden die ze tegenkomt, worden ook gewoon beschreven. En wat is dat fijn! Eindelijk. Geen smoesjes, geen drama; je moest doden om te overleven. En die mindset is soms moeilijk te begrijpen, maar het was toen niet anders. Ook vind ik het heel fijn dat de wereld niet al te moeilijk werd gemaakt, want zo ontstond er veel meer ruimte voor de dingen die er echt toe doen; familie, trouw en liefde.

Ik vond dat Adrienne Young het leven in die tijd bijzonder goed heeft weten te grijpen. Ik voelde me er echt onderdeel van. De actie was heftig en gruwelijk en paste perfect. Sky in the deep is daarmee echt precies wat ik wilde en nodig had om weer even zin te krijgen in lezen. Ik keek zoooo naar dit boek uit en het was het helemaal waard.

Sky in the deep bevat sterke personages, een fantastische atmosfeer en actie waarbij je hart in je keel zal kloppen

Ik ben een beetje verliefd geworden op Sky in the deep. Nou ja, ik had al een crush, maar ik heb het gevoel alsof het boek mijn gevoelens heeft bevestigd. Dit is gewoon echt helemaal mijn ding. Ik ben dan ook ontzettend blij dat de Nederlandse markt hier binnenkort ook van kan genieten. Ik kan niet wachten om opnieuw kennis te maken met Eelyn en haar clan.

five-stars

Tags: , , , , ,

Divider

8 responses to “Sky in the Deep – Adrienne Young

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.