Silber: Het eerste boek der dromen – Kerstin Gier

Geplaatst op 28 maart 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Silber: Het eerste boek der dromen – Kerstin GierSilber: het eerste boek der dromen Serie: Silber #1
Andere boeken in deze serie: Silber: het tweede boek der dromen
| november 2013
Aantal pagina's: 326
ISBN: 9789020679175
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Sinds Liv Silber met haar moeder en zusje naar Londen is verhuisd, droomt ze nogal vreemd. Lange gangen met versierde deuren, in raadsels sprekende standbeelden, de nanny die haar achtervolgt met een bijl... Liv droomt zelfs over een kerkhof, waar ze midden in de nacht vier jongens allerlei mysterieuze rituelen ziet uitvoeren. Nog vreemder wordt het als de jongens echt blijken te bestaan. En het allervreemdst is misschien wel dat ze dingen over Liv weten die alleen in haar dromen voorkomen. En dat is nog maar het begin...

Koop dit boek bij bol.

Al jaren hoor ik vele mensen lyrisch zijn over de boeken van Kerstin Gier. De Edelstenen trilogie is een enorme hit en met die covers geef ik ze geen ongelijk. Maar ik moet bekennen dat ik nog geen woord van mevrouw Gier had gelezen. Het sprak me zeker aan hoor.. Maar de bieb had ze steeds niet en het geld groeit helaas niet op mijn rug. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik ‘Silber‘ had gewonnen, want zeg nou zelf.. Dromen en magie, dat past toch helemaal in mijn straatje?

Kerstin Gier lukt het om je als lezer meteen het verhaal in te trekken. De karakters zijn vlot, sympathiek en je identificeert je er gemakkelijk mee. De moderne setting en het gebruik van hele gewone dingen maakt het verhaal heel erg hip en daarmee erg geschikt voor tieners om te lezen (en twintig-plussers die altijd jong van geest blijven. Ha). Ook het feit dat er wat van de Duitse cultuur in terugkomt, vind ik erg goed.

De schoolsfeer was goed aanwezig: de dynamiek daarvan en de typische tienerproblemen. Wat extra fijn is, is dat er uitgelegd wordt hoe het schoolsysteem een beetje in elkaar zit, want dat kan best verwarrend zijn. Wat Kerstin erg slim heeft aangepakt (vind ik) is dat Liv en Mia gewend zijn om te verhuizen en nieuw te zijn op school.. Hierdoor kan je de awkward eerste schooldag makkelijker invullen en weet je dat de meiden hier goed ervaren in zijn. Toch zitten er ook haken en ogen aan. Persephone wordt afgestempeld als Liv’s nachtmerrie, maar dat vond ik dus behoorlijk overdreven. Een beetje concurrentie.. Nou boehoe.

De vier jongens deden mij erg denken aan het boek ‘De Ravenjongens’ van Maggie Stiefvater en dat idee bleef ik de hele tijd aardig vasthouden. Bijna alsof hetzelfde idee bij verschillende schrijfsters is terechtgekomen, maar dat ze er allebei wel een totaal andere draai aan hebben gegeven. Zo is Silber een stuk grappiger. Die grappen en grollen heeft het verhaal zeker nodig om luchtig te blijven, want als je even gaat nadenken is het helemaal niet zo tof wat er gebeurd is met de jongens. Helaas maakt die luchtigheid er wel naar dat de spanning niet heel erg aanwezig is. Het spannende hoogtepunt was echt ontzettend snel voorbij en vond ik daardoor niet zo indrukwekkend.

Het gebruik van de blog was aardig, maar geeft niet zo veel toevoeging.. Het is meer een middel om even kort samen te vatten wat er nog meer gebeurd is. Wel leuk vind ik dat je zo een beeld krijgt van karakters die Liv helemaal niet kent! Ik ben erg benieuwd hoe dit in volgende delen zal ontwikkelen.

Het mooiste van Silber vond ik het concept van de dromen en de deuren en de dreiging die daaruit voort komt. Ik ben erg benieuwd hoe dat zich zal gaan uiten in deel twee. Ik zeg: kom maar door! Want ik ben eigenlijk best wel benieuwd!

En ja.. die edelsteentrilogie moet ik ook maar eens gaan lezen…

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

8 responses to “Silber: Het eerste boek der dromen – Kerstin Gier

  1. Ja, de Edelsteen trilogie heb ik ook nog steeds niet gelezen, haha :p Verder klinkt dit boek wel leuker dan ik had gedacht! Misschien moet ik hem ook maar op mijn to-read lijstje zetten ^^

    • Ik vind de Duitse versies zelf ook toffer, maar misschien iets te jeugdig voor de Nederlandse markt. Als het goed is komt het derde deel hier ook over niet al te lange tijd uit. Ik heb het tweede deel pas net gekocht, dus die moet ik nog lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.