Shadow (The World of Voodoo #1) – Petrus Dahlin & Larson Johansson

Geplaatst op 7 november 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Shadow (The World of Voodoo #1) – Petrus Dahlin & Larson JohanssonShadow Serie: World of Voodoo #1
Aantal pagina's: 416
ISBN: 9789045202709
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Shadow is jong en op de vlucht, ze is haar leven niet meer zeker. Shadow komt uit West-Afrika en is voorbestemd om hoofd te worden van haar stam. Ze is op de vlucht voor de witchdoctor van een rivaliserende stam met wie haar eigen stam in een duizend jaar oud conflict is verwikkeld. De stammen bestoken elkaar met voodoo, spirituele magie en sinistere bezweringen. Tijdens haar vlucht is Shadow in Stockholm beland. Daar ontmoet ze Ruben en Miranda, twee aan online gamen verslaafde tieners.

Miranda, maar vooral Ruben raakt gefascineerd en gecharmeerd door de mooie Shadow en haar intrigerende verhaal. Haar helpen lijkt hun een groot en edelmoedig avontuur, en tussen hen groeit een onverwachte maar hechte vriendschapsband. Wat zij niet kunnen vermoeden is dat zij daardoor verwikkeld raken in een eeuwenoude strijd waarbij de dood op de loer ligt. Als Miranda onder invloed raakt van de witchdoctor doordat hij haar bloed heeft afgenomen en zij daardoor in zijn macht is geraakt, kunnen Ruben en Shadow haar alleen redden door de deur naar de voodoowereld te openen, maar dat heeft grote gevolgen. Er is dan geen weg meer terug...

Shadow is een boek over wraak, liefde en voodoo. En over vriendschap die zo sterk is dat je jezelf ervoor wilt opofferen.

Hoewel Shadow ook in paperback is verschenen, wist Esmee voor mij een hardcover editie te fixen voor een wel heel erg mooi prijsje. Ik had al heel verschillende dingen over dit boek gehoord en kon niet wachten om zelf een mening te vormen. Het enige wat ik echt wist is dat het over voodoo ging. De een vond het een super boek en de ander wat traag, maar ik heb me daar niet door laten beïnvloeden. Ik nam het boek mee naar New Orleans; een stad die ook bekend staat om z’n voodoo. Laat het griezelen maar beginnen!

Laten we meteen zeggen dat het niet helemaal wat ik verwacht had. Ik had verwacht dat het boek zich in Afrika zou afspelen en heel diep in zou gaan op de problemen tussen de stammen. Heb je ook die gedachten? Schrap ze dan maar, want dit boek speelt zich af in Zweden. Nogal logisch, want het is geschreven door Zweedse schrijvers en die laten hun thriller meestal daar afspelen. Wel merk je meteen dat het een spannend boek wordt, want daar zijn die Zweden nu eenmaal goed in.

Ik vond het juist erg fijn dat het zich daar afspeelde tussen ogenschijnlijk normale mensen. Zowel Ruben als Miranda vond ik leuke personages waar ik met veel plezier over heb gelezen.. Zeker het kijkje in hun leven vond ik leuk. En toen kwam de voodoo om de hoek kijken. Hoewel het gebruik van voodoo vrij uniek is in YA land, voelde het meer als dezelfde magie als uit de andere boeken, maar dan nog meer de focus op het gebruik van magie voor het goede en voor het foute. Nu kan je misschien wel stellen dat alle ‘magie’ in wezen dezelfde grondslag heeft.. Maar van mij mocht Shadows cultuur er nog wel wat extremer in voor komen om het echt griezelig te maken. Het bleef voor mij – omdat ik vrij goed ingelezen ben in vele ‘magische’ stromingen – nog vrij braaf.

Het verhaal zit vol met actie en elke gebeurtenis zindert van de magische (en duistere) energie. Ik vond het element van oorzaak en gevolg goed uitgewerkt en het feit dat het verkeerd gaat voegt zeker wat toe aan het verhaal. Maar het verhaal heeft de voodoomagie wel echt nodig om origineel te zijn… Zonder dat is het een vrij standaard verhaal waarin Miranda en Ruben zichzelf en elkaar leren kennen en voor zichzelf op te komen. Hun levens waren interessant, maar niet bijzonder genoeg om een geweldig verhaal te vormen. Gelukkig dat Shadow langskomt!

Voodoo is op Young Adult gebied een nogal nieuw terrein waarvan ik hoop dat het vaker verkend gaat worden. De rituelen en magie maakte het tot een beeldend aantrekkelijk verhaal, maar zonder zou het een ‘gewone’ Zweedse thriller zijn.

Ik moet dus zeggen dat ik aangenaam verrast ben door Shadow, maar dat het nog net wat dieper had mogen gaan. Toch ben ik erg benieuwd hoe het tweede deel gaat zijn. Gaat deze net zo spannend en vol actie zijn, of zal het extremer worden? Ik ben benieuwd!

four-stars

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.