Sabel – Suzanne Wouda

Geplaatst op 27 juni 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Sabel – Suzanne WoudaSabel door Suzanne Wouda
Ook door deze auteur: Verschoppelingen
| April 2017
Genres: Oorlog, Jeugd
Aantal pagina's: 134
ISBN: 9789089672452
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

'Sabel' is het verhaal van Max, een jongen die tijdens de Duitse bezetting van Nederland samen met zijn familie wordt opgepakt en in Kamp Vught belandt. Hij heeft daar één houvast: de rode kater Sabel. Door de ogen van Max zien wij de wereld om hem heen steeds kleiner worden. Hij klampt zich vast aan kleine, alledaagse zaken en datgene wat hem vertrouwd is.

Suzanne Wouda schreef een aangrijpend boek over de deportatie van Joodse kinderen in de jaren 1942-1943, die uiteindelijk resulteerde in de verschrikkelijke kindertransporten van juni 1943.

Toen ik hoorde dat Suzanne Wouda een schrijfworkshop zou gaan geven bij Van Piere, besloot ik meteen om wat van haar boeken te lenen bij de bieb. Mijn oog was vooral gevallen op Sabel, maar deze was uitgeleend. Helaas. Toen, op de avond zelf, kreeg ik het boekje alsnog van de auteur. ZO LIEF! Ik besloot niet lang te wachten met het lezen ervan en damn, het is die zilveren griffel méér dan waard!

Sabel vertelt het ontroerende verhaal van Max en zijn kat Sabel. Max zit samen met vele anderen opgesloten in Kamp Vught, alleen maar omdat hij Joods is. Max klampt zich vast aan zijn kater Sabel, het enige wat hij nog heeft. Gedurende het boek krijg je het heden (in het kamp) mee, en het verleden (waaronder het onderduiken en de arrestatie) gedurende de Duitse bezetting.

De tweede Wereldoorlog was een verschrikkelijke tijd. Wij mogen zo blij zijn dat we hier al zo lang in vrede kunnen leven (volgens mij is het een record in de Nederlandse geschiedenis?). Ik vind het dan ook ontzettend belangrijk dat wij blijven leren over hoe verschrikkelijk het toen moet zijn geweest. Boeken als Sabel dragen daar aan bij. Max is namelijk de onschuld zelve, terwijl hij uiteindelijk onderdeel zal worden van het meest verschrikkelijke aan heel Kamp Vught; het kindertransport van juni 1943. Het boek is dan ook emotioneel, maar vooral tussen de regels door.

Suzanne Wouda is er in geslaagd om in zo’n klein verhaal, zo veel emoties te verpakken. Iets wat het verhaal groots maakte. de relatie tussen Max en zijn kat Sabel was er een vol liefde. Een liefde die ik gewoon kon voelen. Mooi is dat tijdens het lezen allebei mijn katten op schoot kwamen zitten. Alsof ze het aanvoelde, die band tussen mens en (huis)dier. Ik wilde dat ik voor Sabel kon zorgen.

Sabel is hard en zacht tegelijkertijd. klein maar ook groots. Grappig, lief en genadeloos. En dat raakte mij en vele anderen. Er staat geen woord teveel of te weinig in dit boek; tussen de regels door wordt alles opgevuld. En dat raakte me, hard. Max’ kinderblik; het ongeloof.. Het niet weten wat er met je zal gebeuren.. Wouda heeft deze gevoelens echt tastbaar weten te maken.

Eigenlijk wil ik nog weinig toevoegen aan dit betoog. Alleen dat ik vind dat iedereen dit zou moeten lezen.

Ongenadig hard en toch zo zacht. Sabel is een verhaal dat me heeft te raken tot in mijn ziel.

Sabel is een prachtig klein en toch zo groots boek over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het speelt zich af in het Nederlandse kamp Vught en zit vol onzekerheden en hoop. Het wist mij onmiddellijk te grijpen. Ik wilde weten wat er gebeurd was; hoe het af zou lopen. Ik wilde Max en Sabel in mijn armen sluiten en zeggen dat het allemaal goed zou komen, ook al zou ik dan liegen. Een enorme aanrader voor jong en oud en een terecht winnaar van de zilveren griffel.

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.