Project Z (Quotum #1) – Marloes Morshuis

Geplaatst op 11 september 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Project Z (Quotum #1) – Marloes MorshuisProject Z door Marloes Morshuis
Ook door deze auteur: De schaduwen van Radovar
Serie: Quotum #1
Uitgever: Lemniscaat | Juni 2020
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 399
ISBN: 9789047711803
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen, stelt de Wereldraad een quotum in: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg.

Ook voor Axel en Tommy is geen plek meer. Ze zijn in de slinkstand gezet: ze kunnen niet naar school, moeten leven van een karig voedselpakket en werken in slinkerdienst. Net als miljoenen andere slinkers mogen ze zo weinig, dat ze maar voor de helft meetellen. Zo wil de Euro-Unie zonder bloedvergieten het quotum van de Wereldraad halen. Het leven van slinkers is zwaar, maar wie zich aan alle regels houdt, overleeft het wel.
Of... toch niet?

Axel en Tommy moeten vluchten nadat hun ouders zijn opgepakt. Tijdens hun zoektocht naar een veilige plek, ontdekken ze langzaam de duistere krachten achter het quotum...

Project Z is het eerste Project van Quotum.

Marloes Morshuis kende ik vooral van haar boek Borealis. Er is onlangs een nieuw boek van haar hand verschenen Project Z, wat mij zo ontzettend aansprak. Ik zag het boek – wat er ook nog eens fantastisch uitzag – en wist dat ik het niet alleen voor mezelf wilde lezen, maar ook om te achterhalen of dit wat zou zijn voor mijn leerlingen.

De wereld is te vol… en als de mensheid wil overleven, dan moeten er keuzes gemaakt worden: een quotum op het maximaal aantal mensen per land. Europa denkt een goede oplossing te hebben: wat als we nu een aantal mensen zo veel mogelijk afnemen, zodat hun afdruk nog maar de helft van normaal is.. Dan hoeven ze in ieder geval niet dood! Ook Tommy en Axel zijn in de zogenoemde slinkstand gezet. Als hun ouders opeens worden opgepakt, moeten ze vluchten. Ze komen erachter dat hun moeder meer wist over wat er achter quotum zit…

Thema’s: familie, overbevolking, politiek, klimaatverandering

We leven in een heftige en bijzonder tijd. Naast COVID-19 laat de natuur ook op een andere manier van zich horen: heftige stormen, de vele bosbranden.. het is alsof de aarde wil aangeven dat genoeg genoeg is. In Project Z is het echter niet de aarde die de problemen van overbevolking wil aanpakken, maar de mensheid zelf. Er wordt door anderen bepaald wie het recht op een volwaardig leven verliest en dat vond ik zó heftig, maar ook zó goed dat het bespreekbaar wordt gemaakt.

De insteek van Project Z vond ik ontzettend origineel, wat vooral kwam door de uitwerking. Je volgt Axel en zijn broertje Tommy en ze zijn net slinker geworden. Hun moeder was een journaliste, dus je hebt als lezen meteen het idee dat zij waarschijnlijk dingen wist die ze niet mocht weten. Wat een fantastische start van een dystopische wereld.

De spanning zorgt er sowieso voor dat dit boek perfect aansluit bij de doelgroep. Ik weet zeker dat wanneer ik het zal bespreken in de klas er veel leerlingen zullen zijn die hem meteen willen meenemen.

Net als Bolearis, is ook Project Z een boek vol avontuur. Alex en Tommy moeten vluchten en ontmoeten daarbij allerlei andere figuren en samen gaan ze op zoek naar de waarheid. Dit was spannend, maar ik vond het middenstuk persoonlijk minder sterk als het begin of het einde.

Project Z is het eerste deel van het Quotum drieluik en een fantastische aanbeveling voor de goed-lezende middle-grade tiener. Het behandeld een aantal zeer interessante thema’s, waardoor het gemakkelijk is dit boek in te zetten bij vraagstukken over overbevolking, politiek en hoe we naar mensen kijken.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Project Z (Quotum #1) – Marloes Morshuis

  1. Marjolijn

    Is dit geen boek waar je heel verdrietig van kan worden? Europa laat immers nu al zien dat ze aan bepaalde levens minder waarde hecht dan aan andere… met al die vluchtelingen die op zee verdrinken en kamp Moria dat afgebrand is en waar geen hulp naartoe kan/mag…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.