Borealis – Marloes Morshuis

Geplaatst op 7 november 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Borealis – Marloes MorshuisBorealis door Marloes Morshuis
Ook door deze auteur: Project Z
Uitgever: CPNB | November 2019
Genres: Jeugd, Avontuur
Aantal pagina's: 268
ISBN: 9789059655041
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Joppe is ontvoerd - en niet alleen hij. In het koude, afgelegen Borealis zijn honderdtachtig kinderen uitverkoren voor een bijzondere toekomst: zij worden opgeleid om een dreigende klimaatramp te overleven. Maar zitten de kinderen daar wel op te wachten?

Terwijl de lange en koude winter voor de deur staat, doet Joppe er alles om zijn vrijheid terug te krijgen...

Kennen jullie de actie ‘Nederland leest’ al? Deze jaarlijks terugkerende campagne (1 tot en met 30 november) in samenwerking met het CPNB en de Nederlandse bibliotheken, stelt leden en niet-leden in staat om gedurende de actieperiode een boek op te halen. Het thema van 2019 is duurzaamheid en het jeugdboek dat daarbij hoort is Borealis van Marloes Morshuis. Ik mocht het boekje ook in ontvangst nemen. Dit boekje past perfect bij de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Zelf was ik vooral benieuwd naar het verhaal, want het klonk reuze avontuurlijk en spannend!

Joppe is net als vele andere tieners ontvoerd naar een soort kamp in Alaska. De leiders verwachten een soort van natuurramp die de mensheid zal wegvagen. Zij zullen moeten overleven, zodat de mensheid niet verloren gaat. Ondanks dat Joppe niet heel slecht behandeld wordt, wil hij natuurlijk ontzettend graag naar huis. Hij doet er alles aan om te ontsnappen. Maar dan ontdekken ze dat er misschien nog wel meer aan de hand is.

Ik wilde Borealis om verschillende redenen lezen. Allereerst had ik het verhaal al wat langer op het oog en was dit een goed excuus om hem eindelijk eens op te pakken. Ten tweede doet mijn school ook altijd actief mee met Nederland leest en vind ik het prettig om op de hoogte te zijn van wat er gelezen gaat worden. Ik wil immers kunnen meepraten en docenten zo optimaal mogelijk kunnen begeleiden.

Borealis is een interessant boek met het thema duurzaamheid. De tieners zitten opgesloten vanwege een naderende klimaatramp. Dit is natuurlijk een heel actueel thema en biedt veel mogelijkheid tot discussie. Het gaf de leiders van het kamp ook echt een motief en dat vond ik prettig lezen.

Naast dat het boek diverse thema’s aanstipt die prima kunnen worden ingezet als discussiepunt, is het ook een spannend en avontuurlijk verhaal over een jonge tiener, vechtend voor zijn vrijheid. Hij is nog jong in zijn denken en doen en laten, maar vastbesloten, trouw en vindingrijk. Veel jonge lezers zullen zich in Joppe kunnen inleven.

Het einde is nagelbijtend en Marloes weet haar lezers op dit vlak enorm te boeien. Ik denk dat dit boek een groot succes zal zijn onder de jonge lezers.

Borealis is spannend, avontuurlijk en biedt genoeg stof tot discussie

Borealis is spannend en avontuurlijk en weet enorm mee te slepen. Ik was erg benieuwd hoe het verhaal zou aflopen en hoe alles nou precies in elkaar zou zitten.

three-stars

Tags: ,

Divider

3 responses to “Borealis – Marloes Morshuis

  1. Merel

    Je vindt het dus een goed boek en er zijn geen minpunten in de recensie, dus ik snap niet helemaal waar de drie sterren vandaan komen. Kun je dat uitleggen? 🙂 Ik ben gewoon benieuwd, aangezien ik hem ook wil lezen

    • Omdat het absoluut geen slecht boek is, maar het me ook niet totaal heeft overrompelt waarbij ik denk: dit wil ik snel weer lezen of heeft echt een blijvende indruk op me achtergelaten. Het is absoluut een goed boek, maar ik ken genoeg boeken die ik met meer plezier heb gelezen. Vandaar. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.