Powervrouwen: 35 spannende verhalen over bijzondere vrouwen in de geschiedenis – Richard Zuiverveld

Geplaatst op 7 maart 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Powervrouwen: 35 spannende verhalen over bijzondere vrouwen in de geschiedenis – Richard ZuiverveldPowervrouwen door Richard Zuiderveld
Uitgever: Karakter Uitgevers | 2020
Genres: Non-fictie, Historisch, Jeugd
Aantal pagina's: 152
ISBN: 9789045217406
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Cleopatra, Boudica, Mochizuki, Pocahontas en Marie Curie, het zijn namen van legendarische vrouwen die de wereld veranderden. Ons verleden zit boordevol meeslepende verhalen, maar waarom lezen we zo vaak over mannen? Deze vraag van een leerling zette Richard Zuiderveld aan tot het schrijven van dit prachtige boek over 35 historische vrouwen. Ontdek het verleden door de ogen van prinsessen, ninja's, piraten en wetenschappers. Powervrouwen is een schitterend boek vol avontuurlijke verhalen, die worden aangevuld met interessante weetjes en prachtige illustraties. Een leuk én leerzaam boek voor meisjes én jongens.

"Ten aanval!' roept Boudica terwijl ze van de heuvel rent. Haar leger volgt trouw. Duizenden Britse krijgers dalen als een lawine op de vijand neer. Hun overweldigende gebrul en getoeter vult haar hart met kracht en trots. Toch lijken de vijandige Romeinen niet onder de indruk. Ze staan kalm, met hun schilden vooruit. Een levende muur van metaal en leer. "Er klopt iets niet,' mompelt Boudica en ze stopt met rennen. Maar het is te laat: ze is met haar leger in de val gelopen.

De achttienjarige Isabella staat te trillen op haar benen en haar hart klopt in haar keel. Voor haar ligt een brief. Ze heeft hem al een paar keer gelezen, maar ze kan het nog steeds niet geloven. De knappe prins Ferdinand van Aragon wil haar ontmoeten. Ze wil hem ook dolgraag zien, maar er is één probleem: hij is de vijand van haar halfbroer, de koning. Wat moet ze doen?

Als jong meisje vond ik geschiedenis al een heerlijk vak: ik kon echt wegdromen bij de verhalen die bij elk hoofdstuk stonden en dan stelde ik het me voor hoe het toen moest zijn geweest. Genieten vond ik dat, en het hielp me ook om goede cijfers te halen. Powervrouwen wilde ik vooral daarom lezen: het klonk namelijk als een bundel waarin precies van dit soort verhalen samenkwamen. Verhalen, afgewisseld met leuke feitjes. Kom maar door!

Powervrouwen bleek precies dat te zijn. En daarom genoot ik er ook van. De illustraties – soms cartoonish, soms realistisch en soms foto’s, maakte het dat ik terugdacht aan vroeger en er van genoot. Het boek staat vol leuke feitjes en er komen veel herkenbare interessante vrouwen aan bod.

In de geschiedenislessen komen vrouwen niet altijd aan bod en Powervrouwen maakt dit allemaal goed. Waar Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes bijvoorbeeld voor wat jonger publiek is, is deze bundel juist meer geschikt voor de jonge zelflezer. 10-jarige Emmy zou dit boek echt verslonden hebben.

Het lees lekker weg en er wordt goed afgewisseld tussen vertellen over het leven van de vrouw en stukken die verhalend zijn. Deze afwisseling tussen non-fictie en fictie over non-fictie vond ik erg prettig. Wel hadden de non-fictie mijn persoonlijke voorkeur, omdat ik ze lekkerder vond lezen en wat informatiever vond.

Hoe je van geschiedenis en ben je 10 jaar of ouder, dan is Powervrouwen een heel leuk en leerzaam boek om te lezen. Het zal je meevoeren langs allerlei belangrijke vrouwen in het verleden.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.