De Orde van de Poortwachters (Initiatie #1) – Oli Veyn

Geplaatst op 23 november 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De Orde van de Poortwachters (Initiatie #1) – Oli VeynDe orde van de poortwachters door Oli Veyn
Ook door deze auteur: Brave new love
Serie: Initiatie #1
Uitgever: Godijn Publishing | November 2017
Genres: Young Adult, Fantasy, Urban Fantasy, Romantiek, Sciencefiction
Aantal pagina's: 380
ISBN: 9789492115539
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Overal in de wereld staan poorten en erebogen.
Stel dat ze gebouwd zijn met een reden?
Wat gaat er schuil achter deze poorten?
En is er iemand die de wacht houdt?
Nadat Nido in aanraking komt met de geheime Orde
van de Poortwachters wordt ze gedwongen hun wrede
opleidingsprogramma te volgen om te worden opgeleid
tot poortwachter. Ze moet vechten om de meedogenloze
beproevingen onder het tirannieke bewind van haar
trainer Sert te overleven. Gevangen in de Orde en in een
driehoeksverhouding, raakt Nido steeds dieper verstrikt
in een mysterieuze wereld waarin de grenzen van het
universum vervagen, poorten gesloten moeten blijven en
sleutels machtiger zijn dan wapens.
De sleutelwoorden van deze Young Adult Urban Fantasy
roman zijn: liefde, onvoorwaardelijke vriendschap en
transformatie.

"De Orde van de Poortwachters neemt je mee naar een
zinderend spannende en fantasierijke verborgen wereld.''
Emmy van Ruijven, blogger Zon en Maan

Vandaag verschijnt het boek De Orde van de Poortwachters officieel. Vanavond is de boekpresentatie in Tilburg en ik kan niet wachten om schrijfster Oli Veyn – met wie ik het afgelopen jaar al veel heb mogen samenwerken – een knuffel te geven en te feliciteren met het eindresultaat. Hoewel ik zelf nog bezig ben met het herlezen van het boek, wilde ik er vandaag toch al aandacht aan besteden. Ik ben namelijk als proeflezer betrokken geweest bij het tot stand komen van het boek. Een hele eer en een fijne klus.

Nido wordt gepest. Ze is te dik, heeft maar één vriend en de stomste schoolreis ooit. Maar als ze bij Stonehenge een jongen ziet vechten met een monster, heeft ze nog niet door dat dit haar leven voor goed zal veranderen. Nido komt bij de poortwachters terecht, een nogal brute organisatie die de poorten in de wereld beschermd. Want de poorten zijn toegangen tot andere dimensies, vol gevaren. Heeft Nido de kracht om de zware training te overleven?

Hoewel het uiteindelijke boek helaas nog een aantal spelling- en taalfouten heeft (vind ik zonde!), ben ik erg blij dat Nederland er een urban fantasyboek bij heeft. Nederland heeft behoefte aan meer boeken van eigen bodem en ik denk dat dit boek er prima tussen past. De orde van de poortwachters is op veel vlakken erg origineel, maar bevat ook een tal van bestaande (zij het erg populaire) young adult elementen. Hierdoor wordt het boek herkenbaar en zullen veel lezers er van genieten.

Het boek heeft ergens wat weg van Divergent; een nogal brute organisatie, een trainer waar de hoofdpersoon langzaam wat voor gaat voelen en vooral veel geweld. Er is echter geen sprake van een dystopische wereld, zij het wel dat het ‘andere dimensie’ aspect wel weer goed bij sciencefiction past. Ik ben benieuwd of de dreiging van de andere dimensies nadrukkelijker aanwezig gaat zijn in het vervolg.

Iets waar De orde van de poortwachters dan wel weer goed in afwijkt is de hoofdpersoon. In veel actie-young adults is de hoofdpersoon klein en slank. Nido heeft duidelijk een maatje meer en is daar onzeker over. Gedurende het boek leert ze zichzelf meer te accepteren, maar ook om minder maskers te dragen. Haar muurtje wordt afgebrokkeld, om plaats te maken voor iemand die wel open staat voor liefde en vriendschap.

Waar ik vooral blij mee ben is dat dit boek op het eind om meer smeekt, maar wel een afgerond geheel is. Ik vind het erg storend wanneer de cliffhanger zo groot is dat het boek niet af voelt. Oli heeft een duidelijke afronding gemaakt die ook goed past bij de ontwikkeling van de personages. Ze zijn klaar voor een nieuw avontuur.

Hoewel erg nog steeds elementen in het boek zitten waar ik soms mijn twijfel bij heb (de romance, de manier waarop Nido zichzelf soms tegen blijft werken en dat soort dingen), vind ik dit boek toch een fijne aanvulling op het aanbod in Nederland. Wij hebben nog niet zoiets hier van Nederlandse bodem en ik denk dat het lezers van vele leeftijden aan zal spreken.

De orde van de poortwachters neemt je mee naar een zinderend spannende en fantasierijke verborgen wereld.

De orde van de poortwachters is duidelijk een debuut, maar wel een erg fantasierijk debuut. Het zit boordevol originele elementen, wat samen met juist heel bekende typische young adult dingen tot een spannend en meeslepend verhaal over groei en (eigen)liefde is gemixt. Je moet het niet teveel vergelijken met succesvolle vertaalde young adults uit het buitenland, maar voor een debuut vind ik het geslaagd.

three-half-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

3 responses to “De Orde van de Poortwachters (Initiatie #1) – Oli Veyn

  1. Oli

    Dank je wel, Emmy. Ik ben hier heel blij mee. Superrecensie die helemaal bij mijn boek past <3. Het is zo onwijs gaaf een recensie van mijn boek eindelijk op jouw site te zien 😉 Ik stuiter nog even verder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.