Opstand van de Engelen – Libba Bray

Geplaatst op 30 november 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Opstand van de Engelen – Libba BrayOpstand van de Engelen Serie: Gemma Doyle Trilogie #2
Andere boeken in deze serie: Een verschrikkelijke schoonheid
| november 2009
Aantal pagina's: 525
ISBN: 9789048802524
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De 16-jarige Gemma is na haar moeders dood naar Spence gestuurd, een strenge kostschool voor welgestelde meisjes in Engeland. Daar weet Gemma de vriendschap te winnen van de brutale Felicity, de mooie Pippa en de verlegen Ann. Samen met haar nieuwe vriendinnen sluit Gemma zich aan bij de Orde, een geheim genootschap van vrouwen die macht hebben over een andere wereld, die het rijk heet. Maar dan roepen ze krachten op die ze niet meer in bedwang kunnen houden en verandert het leven van Gemma en haar vriendinnen voorgoed…

De zinderende spanning van Opstand van de engelen speelt zich af tegen de achtergrond van Londen in 1895, een stad vol licht en schaduw... waar achter grote schoonheid een rebelse engel schuilgaat.

De zinderende spanning van Opstand van de engelen speelt zich af tegen de achtergrond van Londen in 1895, een stad vol licht en schaduw… waar achter grote schoonheid een rebelse engel schuilgaat

Er zijn heel wat bijzondere boeken, maar niet alle schrijvers slagen er in een sfeer van een bepaald tijdperk te vangen. Libba Bray is er zo eentje die dat wel is gelukt. Dit boek ademt de 19e eeuw uit en dit schept een bijzonder verhaal.

Het eerste deel las ik eerder dit jaar en hoewel ik de trilogie snel compleet had, bleef ik er maar boeken tussen schuiven om eerder te lezen. Nu viel dit boek afgelopen weken een paar keer uit mijn kast (JA ECHT, om te gillen gewoon), dus dat vond ik een duidelijk signaal: tijd voor dit boek!

In dit verhaal vertrekken de meiden naar Londen om daar de kerstdagen bij hun familie door te brengen. De sfeer van Londen in die tijd komt duidelijk naar voren, inclusief het wenselijk gedrag van jongedames in die tijd. Vele bekende elementen komen terug, zoals het gebruik van Opium en het bezoeken van Salons. Juist die kleine dingen, die ik ook zojuist op school uitvoerig heb onderzocht, brengen het verhaal tot leven. Het geef een gevoel van ‘Ja dit klopt.’ En dat vind ik zelf een grote plus.

Wat ik ook erg sterk vond is dat je als lezen constant op het verkeerde been wordt gezet. Wie speelt nou welke rol in het geheel? is een vraag die ik mezelf voortdurend stelde en die erg gegrond bleek te zijn. Libba heeft me op bepaalde vlakken erg verrast met de uitkomst.

Gemma vond ik een prettig personage. Al kiest ze niet altijd de meest juiste kant, ze volgt haar gevoel en doet dat geen waarvan zij denkt dat het beste is. Hierdoor blijft ze erg bij zichzelf en wordt ze geen superduper speciaal meisje, wat ze natuurlijk wel is. Maar je merkt het niet zo. Zij speelt, net als de andere meiden, haar eigen rol in het geheel.

Tijdens het lezen had ik wel – omdat er zo veel verschillende gebeurtenissen plaatsvinden – dat ik mezelf afvroeg of ze allemaal nodig waren, maar uiteindelijk kan ik geen moment benoemden wat zou kunnen ontbreken. Alle elementen uit het boek zijn kleine puzzelstukjes die de puzzel compleet maken. Alleen vraag ik me af hoe het nu verder zal gaan, want het leek zo’n bijna complete puzzle… We merken het vanzelf wel denk ik!

Opstand van de engelen is een goed geschreven boek waarin de kenmerken van de 19e eeuw duidelijk naar voren komen. Een echte aanrader voor iedereen die houdt van bijzondere tijden en op zoek is naar de magie van een andere wereld.

four-stars

Tags: , , , , , , , , , ,

Divider

2 responses to “Opstand van de Engelen – Libba Bray

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.