Opstand (Iko #2) – Marissa Meyer

Geplaatst op 14 juli 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Opstand (Iko #2) – Marissa MeyerOpstand door Marissa Meyer
Ook door deze auteur: Cinder
Serie: Iko #2
Andere boeken in deze serie: Iko
Uitgever: Blossom Books | Juni 2018
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Graphic Novel
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789463491266
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Iko, bijdehante androïde en beste vriendin van Lunarkoningin Cinder, is op jacht naar Alfa Lysander Steele. Hij is de leider van een losgeslagen bende wolfsoldaten, die de fragiele vrede tussen de Aarde en de maan in gevaar brengt.
Steele dreigt een bloedbad aan te richten op Aarde, tenzij Cinder aan zijn eisen kan voldoen: de genetische manipulaties die op hen zijn uitgevoerd terugdraaien.

En om te laten zien dat hij het meent, begint Steele mensen te gijzelen.

Cinder en Kai, Scarlet en Wolf, Cress en Thorne en Winter en Jacin komen allemaal voor in dit epische nieuwe gevecht. Maar het is Iko die haar grootste angsten onder ogen moet komen, als ze de waarheid ontdekt over zichzelf en haar ongebruikelijke androïde-programmering.

Ik hou intens van de sarcastische androïde met een hart van goud – Iko – uit de Lunar Chronicles van Marissa Meyer. Ik was dan ook superblij toen bleek dat er een graphic novel duologie zou uitkomen waarin Iko volledig zou gaan schijnen. Het boek speelt zich na Winter of (voor het laatste verhaal uit Alle sterren) en gaat vooral over hoe de relatie tussen aarde en de maan verloopt nadat Levana van de troon is gestoten. Deel één van de graphic novel vond ik fantastisch en ik keek dan ook enorm uit naar Opstand. En wat is het een heerlijk dikke graphic novel geworden.

Iko is op jacht naar Alfa Lysander Steele, de leider van een bende losgeslagen wolfsoldaten. Steele brengt de fragiele vrede tussen de twee werelden in gevaar en daarom moet hij gestopt worden. Maar Steele zal alleen stoppen als Cinder aan zijn eisen zal voldoen; de genetische manipulaties op hem en zijn bende terugdraaien, anders zal hij een bloedbad aanrichten. Alle hens aan dek, maar het is Iko en haar ongebruikelijke androïde-programmering die een sleutelrol zal spelen.

Ondanks dat het ‘maar’ een strip is, is het niet zo dat je je binnen een half uurtje door het boek hebt heen gewerkt. De prachtige illustraties en het fijne verhaal zorgen voor heel wat uurtjes leesplezier, ook al is het misschien anders dan je gewend bent. Het is gewoon een compleet verhaal en je krijgt volledig waar voor je geld.

Ik vond Opstand een fantastisch leuk verhaal. Iko was sowieso al een personage dat ik sinds boek één al leuk vond, waardoor ik het extra fijn vond dat je middels deze twee boeken (en dan vooral Opstand) meer vertelt over Iko’s oorsprong. Ook vind ik de discussie uit het boek zelf – hoe menselijk is Iko? – erg interessant. Het maakt haar een heel boeiend personage, want ze handelt helemaal niet als machine.

De tekeningen vond ik er zelf ook weer heerlijk uitzien. Ik hou erg van deze tekenstijl; een beetje losjes, maar toch heel erg samenhangend. De personages waren herkenbaar en pasten bij de inhoud van het boek. Ik vind de dynamiek en de mimiek ook voldoende naar voren komen; love it.

Er is eigenlijk niks wat ik níét leuk vond aan Opstand. De tekeningen zijn leuk, de personages zijn leuk en het verhaal mocht er ook zijn. Natuurlijk is het minder complex dan de boeken, maar toch vond ik het erg prettig lezen en heb ik niet het gevoel dat ik diepgang miste. Ik vind het verhaal complex genoeg en meer was een graphic novel misschien ook niet ten goede gekomen.

Opstand was weer genieten; Iko’s verhaal was een feestje om te lezen en het was fijn om al die vertrouwde personages weer terug te mogen zien.

Al met al was Opstand weer een feestje om te lezen. Het voelt zo gek dat dit gewoon het laatste is… Ik wil helemaal geen afscheid nemen van de wereld van de Lunar Chronicles. Ik heb genoten van de tekeningen en het verhaal en ik geloof echt dat iedereen die zegt ‘ik hou niet van stripboeken’ ook intens van dit boek kunnen genieten. Het is echt echt echt echt heel erg leuk. En je hebt hem echt niet heel erg snel uit. Ik niet tenminste, en ik lees best wel eens een graphic novel zo nu en dan.

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Opstand (Iko #2) – Marissa Meyer

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.