Op de grens (The Edge #1) – Ilona Andrews

Geplaatst op 6 juni 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Op de grens (The Edge #1) – Ilona AndrewsOp de grens door Ilona Andrews
Ook door deze auteur: Magic Bites
Serie: The Edge #1
Uitgever: De Fontein | Mei 2016
Genres: Fantasy, Urban Fantasy, Romantiek
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789026139895
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Op de grens is het eerste deel in de serie De Grens. Op de grens is een Urban Fantasy titel, een genre voor de liefhebbers van Buffy, Charmed en Twilight.

Tussen onze wereld zonder magie en haar spiegelbeeld met magie ligt de Grens… Rose woont met haar broertjes George en Jack in de Grens, de dunne reep land die de scheidslijn vormt tussen onze Broze wereld, waarin magie niet bestaat, en het Zonderling, het spiegelbeeld van onze wereld waarin magie juist alles bepaalt. Ze reist net als de meeste van haar buren elke dag naar haar werk in het Broze – zwart betaald, natuurlijk, want als Grenzer heeft ze wel magie maar geen papieren. Dan worden Rose en de andere Grenzers geconfronteerd met naar magie hongerende monsters die vanuit het Zonderling komen. En alsof die dodelijke dreiging niet genoeg is om Rose bezig te houden, vindt ze ook nog de belachelijk arrogante graaf Declan Camarine, edele uit het Zonderling, voor haar huis. Hij beweert haar – en haar magie – voor zich te willen winnen, net als al die andere aristocratische neanderthalers die ze al de deur gewezen heeft. Maar al snel blijkt dat Declans aanwezigheid niet helemaal toevallig samenvalt met de monsterlijke invasie…

Hoewel mij werd verteld dat Op de grens een stuk romantischer zou zijn en de omslag me absoluut niet aansprak, vond ik natuurlijk wel dat ik het boek een kans moest geven. De achterflap klonk immers wel heel aantrekkelijk! Al snel zat ik in het verhaal over Rose en haar twee jonge broertjes. Ook de setting sprak me bijzonder aan. Over de grens speelt zich namelijk voornamelijk af in het grensgebied tussen de normale wereld en een magische wereld.

grens

Op de grens is daarmee een mooi voorbeeld waarbij het verschil tussen high- en urban fantasy gebruikt wordt. Rose is een meid van 18 die noodgedwongen moet zorgen voor haar twee jongere broertjes. Als bewoners van de Grens bevatten ze een zekere mate van magie. Onvoldoende om de blauwbloeden onder de indruk te laten zijn, maar wel voldoende om bijzonder te zijn. Rose werkt keihard in de normale wereld om haar broertjes te kunnen onderhouden. Rose is bijzonder want zij weet een witte flits te produceren; veel sterker dan haar mede grensgenoten. Dit heeft de aandacht van de Blauwbloeden op haar gevestigd en zij is al meer dan eens in een benarde situatie geraakt.

En dan komt Daclan. Ook hij lijkt in eerste instantie om haar hand te vragen, maar Rose begint uiteindelijk echt wat voor hem te voelen.

grens2

Ik vond de romantiek juist heel lekker verwerkt in het boek. De relatie tussen Rose en Declan groeit erg mooi en ook de fysieke relatie vond ik goed tot hun recht komen. Het deed me een beetje denken aan de Middernacht boeken en daar ben ik een groot fan van. Daarnaast vind ik vooral de setting erg sterk. Het verschil tussen de werelden, maar ook de invloeden van de werelden op de personages vond ik erg sterk. Vooral de maatschappij van de Grens vond ik goed gevonden; zonder wetten en erg op oorzaak en gevolg gericht, maar absoluut niet stuurloos. Meer zo van: als jij mij iets aandoet, dan mag ik het terugdoen en dan zal niemand mij tegenhouden, omdat jij dit zelf veroorzaakt hebt.

Rose komt een aantal keer in dat soort situaties en dat vond ik erg prettig lezen. Er zit voldoende spanning in het verhaal en daardoor is het geen boek waarin romantiek echt centraal staat. Ook vind ik Rose’s personage erg sterk. Ze is mondig en gooit er fantastische opmerkingen tegenaan, zonder dat deze vorm van humor geforceerd overkomt.

Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat ik erg genoten heb van Op de grens. Ik kijk nu al enorm uit naar het vervolg, want Ilona Andrews heeft met dit boek echt laten zien dat zij de echte wereld kleur weet te geven met haar fantasie.

grens3

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

6 responses to “Op de grens (The Edge #1) – Ilona Andrews

  1. Hmm je maakt me nieuwsgierig! Het lijkt me zowat een Lentagon-vibe te hebben somehow :-p Jammer dat de cover van ‘Op de grens’ zo amateuristisch is, anders had ik ‘m zeker al eens eerder vastgehad. Nu geef ik ‘m misschien wel een kans!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.