Noem me Nathan – Catherine Castro & Quentin Zuttion

Geplaatst op 5 juli 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Noem me Nathan – Catherine Castro &  Quentin ZuttionNoem me Nathan door Catherine Castro
Illustrator: Quentin Zuttion
Uitgever: Querido Glow | April 2021
Genres: Graphic Novel, Young Adult
Aantal pagina's: 144
ISBN: 9789045125039
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

De puberteit is voor veel jongeren verwarrend, maar voor Nathan is het extra heftig. Hij voelt zich verraden door zijn eigen veranderende lichaam. Die borsten horen niet bij hem! Wanneer Nathan in de spiegel kijkt, ziet hij hoe zijn omgeving hem ziet: als een meisje. Door zijn wanhoop sluit Nathan zich af voor vrienden en familie. Maar wanneer hij zich langzaam maar zeker openstelt, reageert zijn omgeving liefdevol en kan hij beginnen aan de reis naar wie hij werkelijk is.

Ik had mijn ogen al een tijdje gericht op de graphic novel Noem me Nathan, een van de onlangs verschenen boeken bij Querido Glow. Het leek me een ontzettend indrukwekkend verhaal, dus toen hij binnenkwam op school nam ik hem meteen mee. En geloof me: dit boek zou door iedereen gelezen moeten worden.

Noem me Nathan vertelt het verhaal van de tiener Nathan, die al vanaf jongs af aan worstelt met zijn veranderende lichaam. Iedereen ziet hem als een meisje en dat is hij helemaal niet. Die worsteling met zichzelf en de buitenwereld brengt hem tot wanhoop. Maar als hij eenmaal zichzelf kan zijn, gaat er een wereld voor hem open.

Wat een indrukwekkend boek was dit.

Noem me Nathan neemt je mee een verhaal in dat voor heel veel mensen de realiteit is. Een worsteling met het lichaam, dat niet lijkt op wie jij in werkelijkheid bent en ondertussen van je omgeving op behoorlijk wat onbegrip stuiten. Het raakte me. Het was rauw en emotioneel.

Maar ook mooi. Want ik mocht ervaren hoe Nathan opbloeit als hij eenmaal zichzelf kan zijn. Hij is daarmee in inspiratie voor velen, of je nu transgender bent of niet.

Ik vond dat het boek heel duidelijk uitlegt hoe het werkt en wat het met Nathan deed. Ook zijn omgeving kwam aan het woord. Dit zorgde af en toe wel wat voor verwarren, omdat het wat hak op de tak was. Toch ben ik heel blij dat ik dit boek heb gelezen. Het is leerzaam en ontroerend.

De tekenstijl moet je liggen: ik hou er wel van. Het ruwe paste in mijn ogen erg goed bij het verhaal. Het is een expressieve stijl die erg goed past bij Nathan’s ontwikkeling.

Het is lastig om precies onder woorden te brengen waarom dit boek zo veel indruk op me maakte. Het was rauw en emotioneel en het raakte me. Ik kan alleen maar zeggen: lees dit. En in het onderwijs: laat Noem me Nathan zien! Bespreek het. Gebruik het.

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Noem me Nathan – Catherine Castro & Quentin Zuttion

  1. Priscilla

    Ik vond dit boek ook echt fantastisch. Het enige wat ik wat lastiger vond was de tijdslijn van het verhaal (hoeveel tijd er tussen bepaalde gebeurtenissen zat) maar verder vond ik het echt heel goed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.